• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.04.2019

20:02 >> 20:06

SVAŠTA! NATO SE NUDI DA NAS  BRANI OD RUSA! Srbija ne sme da popusti - mora ostati neutralna i PRIJATELJ MOSKVE!

Politika

SVAŠTA! NATO SE NUDI DA NAS BRANI OD RUSA! Srbija ne sme da popusti - mora ostati neutralna i PRIJATELJ MOSKVE!

Podeli vest

Republika Srpska i Srbija, bez obzira na različit međunarodni položaj, moraju imati usklađen pristup realnosti NATO-a na Balkanu i uopšte, izjavio je akademik Darko Tanasković na skupu u Beogradu "Zašto Srpska neće u NATO"

Ima više prividno pragmatičnih razloga koje pobornici članstva BiH i Srbije u Atlantskom savezu navode kao argumente u prilog svojih stavova, navodi Tanasković.

- Među tim argumentima gotovo obavezno se navodi onaj geostrategijski, o okruženosti državama NATO, zatim vojno-bezbednosni, tj. prednost garantovanja sigurnosti, kao i momenat ubrzavanja evrointegracija. Ove argumente ne treba potceniti i olako otpisati, jer se zasnivaju na određenom sagledavanju stvarnosti, a nisu samo deo političkog marketinga - kaže Tanasković.

Ipak, prema njegovom uverenju više je razloga da se RS i Srbija ne priključe NATO i da dosledno vode politiku vojne neutralnosti, uz održavanje korektnih i ponekad partnerskih odnosa sa Alijansom do moguće mere.

Prema Tanaskovićevim rečima, prvi na spisku argumenata protiv priključenja NATO je, kako kaže, moralna i kolektivno-psihološka dimenzija: otpor uslovljen traumatičnim iskustvom izazvanim agresijom NATO na SRJ 1999.

(ANKETA) TREBA LI SRBIJA DA SLEDI GRKE?! ATINA ĆE OD NEMAČKE TRAŽITI 309 MILIJARDI RATNIH REPARACIJA!

Snagu i relevantnost ovog argumenta spremni su, kaže Tanasković, da prihvate čak i na Zapadu - ne bi se trebalo odreći ovog neželjenog, ali neospornog moralnog kapitala, a ujedno i dati legitimaciju zločinu koji je 19 država NATO počinilo pre 20 godina. Vojno-bezbednosni argument obezbeđivanja sigurnosti u trusnom okruženju, kada je o Srbima reč, takođe nije do kraja uverljiv, mada jeste veoma privlačan. 

- Naime, jedino potencijalno ugrožavanje bezbednosti članica NATO koje one uzimaju u obzir jeste ono koje navodno dolazi ili bi moglo da dolazi iz Rusije. Rusofobija je bila i ostala najvažniji motiv za ulazak pod NATO kišobran bivših istočnoevropskih i balkanskih država. A Srbima ne samo da ne preti nikakva opasnost od strane Rusije, već je, sasvim suprotno, ona najvažniji srpski saveznik na međunarodnom planu, uključujući i kontekst bezbednosnih pretnji i rizika. Kakva logika može voditi Srbe da se opredele protiv svog glavnog saveznika, prilazeći onima u čije dobre namere i prijateljstvo imaju mnogo razloga da sumnjaju - pita se Tanasković.

NEMAČKE KOMPANIJE BEŽE IZ HRVATSKE! Dođite u Srbiju, imaćete uslove KAKVE NIGDE NISTE DOBILI!

Što se "bezbednosne idile" unutar NATO-a tiče, uopšte nije sigurno da bi ona bila uspostavljena za Srbe unutar regionalnih koordinata, osim ukoliko bi se spremno i trajno odrekli svojih vitalnih državno-nacionalnih interesa, dodaje on.

Da li se, recimo, Grčka definitivno prestala osećati ugroženom od Turske zato što su obe države-članice istog saveza? Zaključio je Tanasković svoje predavanje ovim pitanjem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Brka

pre 4 godine

To treba iskoristiti i traziti donaciju u eskadrili f16 aviona kao i pratece tehnike za odrzavanje istih i sve sto ide uz to. Odredjeni broj drugih sredstava kao sto su raketni bacaci,oprema za specijalne jedinice,tenkovi,i naravno proizvodnja odredjenih delova za razvojne projekte novijih proizvoda za vojnu industriju. Tek onda mozemo da razmislimo o priblizavanju i udaljavanju od Rusije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija