• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.04.2019

21:50 >> 21:53

NA SAMO 300 KILOMETARA NATO NAMERIO DA UGUŠI DVA SRPSKA INTERESA: Alijansa sve više liči na Treći rajh!

Politika

NA SAMO 300 KILOMETARA NATO NAMERIO DA UGUŠI DVA SRPSKA INTERESA: Alijansa sve više liči na Treći rajh!

Podeli vest

Balkan u savremenoj geopolitičkoj arhitekturi Evrope ima veoma veliki strategijski značaj, rekao je Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, nevladine organizacije koja je u Domu vojske u Beogradu organizovala naučni skup pod nazivom "Odnos NATO prema Balkanu"

Prema Kovačevim rečima, sve imperije kroz istoriju su želele da u potpunosti gospodare Balkanom. To danas čini i NATO, pokušavajući da potisne rusko i kinesko prisustvo, u bilo kojem smislu, počevši od politike i privrede, do energetike i vojne saradnje. Vreme pred nama je vreme velikih bezbednosnih izazova za bezbednost balkanskih naroda i država, smatra on.

- Nakon Rumunije i Poljske, SAD i NATO vide prostor većeg dela Balkana, prvenstveno Albanije, Crne Gore, Makedonije, pa i Kosova, da se tu baziraju NATO snage. Planira se da Bondstil, od baze Kfora, postane druga, a možda i prva baza na prostoru Evrope - kaže Kovač.

Pored medijske propagande da Balkan treba da postane navodna zona stabilnosti iz koje je odstranjen ruski uticaj, naš region, prema Kovačevim rečima, ponovo postaje zona potencijalnih konflikata.

- Ono što vidimo je da na 250 do 300 kilometara vazdušne linije, NATO pokušava da uguši dva srpska interesa - da se trajno prizna okupacija Kosova i Metohije i da se Srbija odrekne bilo kakve ambicije na zbližavanje sa Republikom Srpskom, gde važe potpuno suprotni kriterijumi. Sve je to u funkciji cilja. Ne pravi Albanija 'veliku Albaniju', već NATO pravi 'veliku Albaniju' - kaže Kovač. 

Problem integracije BiH u NATO uopšte ne postoji, jer o priključenju nema ustavno neophodnog konsenzusa tri konstitutivna naroda u dva entiteta, kaže akademik Nenad Kecmanović.

Da konsenzusa ima, BiH bi izradila MAP i napravila sledeći i verovatno pretposlednji korak u procesu pridruživanja, a pošto ga nema svaka dalja rasprava postaje suvišna, dodaje Kecmanović. Sve konsocijacije u svetu podrazumevaju takav mehanizam odlučivanja, pogotovo o krupnim spoljnopolitičkim pitanjima, pa se on, gotovo rutinski, primenjuje i u BiH.

LAGALI SMO, KRALI, VARALI - POMPEOVO PRIZNANJE O CIA! Prećutao si i da ste ubijali, silovali, mučili, uništavali države...! DRUŠTVENE MREŽE GORE!

- Postavlja se pitanje kakvog uopšte ima smisla da BiH sa Republikom Srpskom bude priključena NATO-u, kada je NATO već u njoj. BiH je protektorat takozvane međunarodne zajednice, visoki predstavnici su u prvim mandatima bili Evropljani, uz koje su bili zamenici Amerikanci, koji su o svemu odlučivali, da bi, kasnije, valjda zbog racionalizacije u OHR-u sedeo američki čovek iz Evrope sa diktatorskim bonskim ovlašćenjima. Pokazalo se, visoki predstavnik može da menja zakone, smenjuje političare, oduzima nadležnosti, pa biće onda da može i da učlani BiH u NATO - kaže Kecmanović.

Najnoviji slučaj hapšenja Džulijana Asanža samo učvršćuje tezu da su, umesto navodnih nosilaca „demokratskih vrednosti", upravo NATO i njegove vodeće države-članice postali nosioci novog totalitarizma, informativnog terora, manipulacija i gušenja slobode izražavanja, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

NATO u svom ponašanju neuporedivo više liči na Treći rajh, nego na išta što bi se moglo nazvati demokratskim, dodaje on.

HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG 'PROROČANSTVA SA SVETE GORE': Napasće Srbiju, a onda će stići Rusi! Sledi sedam velikih ratova!

S druge strane, glavni deklarisani protivnici alijanse - Rusija i Kina, ali i druge države, zalažu se za novi, multipolarni poredak koji je zasnovan na ravnopravnosti država, međunarodnom pravu i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država. Uz to, one su prijateljske prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu u celini i, za razliku od ogromne većine NATO država, ne ugrožavaju srpsku državnost.

- Prema tome, ne samo što je u interesu srpskog naroda sa obe strane Drine da se svrsta uz svoje osvedočene prijatelje, a ne neprijatelje, već su i vrednosti koje nude prijateljske države mnogo bliže Srbima kao narodu nego one koje sada nudi NATO - militarizam, unilateralizam, gaženje međunarodnog prava i gušenje slobodnih medija i slobode izražavanja - smatra Pavić.

Paralelni procesi koji su sračunati na promenu sistema vrednosti, istorijske prošlosti, obrazovanja, tradicije, kulturoloških dostignuća i slično imaće dalekosežne posledice u preoblikovanju svesti i prakse u Crnoj Gori i nesumnjivo u regionu, tvrdi profesor Fakulteta bezbednosti u penziji Radomir Milašinović.

VAŽNA VEST ZA SRBIJU! MERKELOVA NA JESEN POSTAJE ŠEF EU: Junker nagovestio da će ga naslediti nemačka kancelarka!

Prijem Crne Gore u NATO, suprotno volji naroda, predstavlja nonsens u novijoj istoriji, ističe Milašinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sen

pre 4 godine

Ko se kačio Balkana i Srba na kraju je ostao kratkih rukava, nažalost sa velikim brojem žrtava.

Anarhista

pre 4 godine

Опет ће мо плакати јер нисмо направили атомску, а имали смо времена , сваки пут. Никад из блата. Само Сила Правду Ствара.

Bane

pre 4 godine

Moja licna predvidjanja su da ce trcati svi sa Kosova.Budimo samo strpljivi.

Saradžogla

pre 4 godine

Narod Albanije SE UŽASAVA pri pomisli da se ujedine sa albancima i šiptarima sa delom Srbije koje mi nazivamo Kosovo i Metohija ili Kosmet.Sa Kosmeta im je ministar inostranih poslova neki golobradi šiljokuran?VELIKU ALBANIJU grade ameri i englezi.Zapravo englezi su sluge albanske narko mafije ZBOG KOJE U ENGLESKOJ UVELIKO NE ZNAJU ŠTA DA RADE?

Marko

pre 4 godine

Ja bih svakom tko ne razumije, tj. nije razuman objasnio da je ulazak u NATO obavezan za srbiju i BiH. Okruženi ste duplim obručem, svi su protiv vas, sve ratove ste izgubili-što vi hoćete, potpuni slom, to vam se može vrlo lako dogoditi. Kosova davno nemate, može vam se uzeti i Sanđak i Vojvodina. Imate li vi srbi minimum pameti u glavi i sada na vrhu izjava 'tko obuče uniformu nato treba ga strijeljati' treba ga nagraditi i iskazati povjerenje. Rusi su jadni još više nego vi, oni su ugroženi, nemojte niti nadu imati da će pomoć.

ludi milojko

pre 4 godine

Pa sad, "NATO isti kao Treci Rajh..." i Hitleru su vikali da je isti Napoleon.... ma nema veze, NATO sluzi samo interesima Amerikanaca, a njih interesuje samo profit.... jednostavno hoce da isteraju ruski uticaj sa Balkana i to ti je, zato su se navrzli na Srbiju, i dok ne isteraju da vise ne suradjuemo sa Rusijom nema da stanu, a Rusi cenas kao i uvek u istoriji, jedan dan "prodati" za neka njihove "vise" ciljeva ili bolji "deal" sa Amerikom... ostaje ti da procenis na kojoj je strani bolje...( Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci i Siptari misle da je bolje sa NATO-m, mi mislimo sa Rusijom i Kinom, mozda su oni pogresili, mozda mi... vreme ce pokazati, danas se jos ne zna, mada neki"urlaju" sa govornica i televizija, da je bolje kod ovih ili onih....)

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija