• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

29.04.2019

11:53

(VIDEO) DAČIĆ UOČI BERLINA: Sastanak će biti istorijski samo ako Priština ukine takse!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ UOČI BERLINA: Sastanak će biti istorijski samo ako Priština ukine takse!

Podeli vest

Današnji sastanak u Berlinu će pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

 

Dačić je na TV Pink kazao da je sastanak i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federiki Mogerini koja je, kako kaže, imala dosta tešku ulogu u vođenju briselskog procesa, a to je da koordinira ovaj proces i da istovremeno tera sve učesnike da budu disciplinovani u sprovođenju svega dogovorenog.

Kako je naveo, najavljeni dvojni suverenitet i priča o tome nije nova, to su Amerikanci spominjali još u vreme Borisa Tadića.

Dačić je objasnio da bi to funkcionisalo na taj način da Kosovo bude nezavisna država, sa određenom autonomijom za sever, sa mogućnošću da se na severu primenjuju srpski zakoni i istakao da to ne postoji nigde na svetu.

- Čak je i Nemačka imala određene ideje da se posle nekoliko godina omogući referendum. Ta ideja nije realna, jer nigde ne postoji na svetu i Srbija svakako neće učestvovati u eksperimentima - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da je nemačka kancelarka Angela Merkel ovim sastankom u dogovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rešila da pokaže svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsetio je da smatra da je sastanak sazvan bez konsultacija i da EU nije bila obaveštena, da je pozvan samo Junker, ali pošto on neće doći, doći će Federika Mogerini.

Navodi da nisu pozvani dosadašnji učesnici berlinskog procesa, Austrija, Italija, Britanija, SAD, a da su iz regiona pozvani iz jedne zemlje predsednik, iz druge premijer...

Objašnjava da je poziv u tehničkom mandatu predsedavajućem Savetom ministara Denisu Zvizdiću iz BiH, koji učestvuje kao predstavnik Bošnjaka, način da se izbegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsedavajući Predsedništva BiH.

- Iz Beograda i Prištine pozvani su i predsednici i premijeri da bi učestvovao i Haradinaj - kaže Dačić i dodaje da je osnovna ideja tog skupa da se nastavi dijalog.

Foto: pink.rs

Kako navodi, pod kojim uslovima će se nastaviti dijalog, za sada je nepoznanica, jer ovih dana postoje različiti stavovi i zahtevi iz Prištine.

- Srbija nikada nije osporavala potrebu da se dijalog vodi, ali smo rekli da možemo da nastavimo dijalog samo ukoliko Haradinaj i vlada u Prištini ukinu odluku o taksama. Sada dolazi do relativizacije, a to znači šta ćemo mi učiniti da bi oni ukinuli takse - naveo je Dačić.

Objašnjava da to podrazumeva da Srbija treba da pusti takozvano nezavisno Kosovo da bude članica neke međunarodne organizacije i da prestane da lobiramo za povlačenje priznanje Kosova, a pri tom Priština nikada ne kaže da će i oni da prestanu.

- Kada pogledate šta su izjavljivali Tači i Haradinaj, koji se takmiče u besmislu - prvo će se razgovarati o nastavku dijaloga, pa o viznoj liberalizaciji, od čega nema ništa, ne zbog Srbije, već zato što ni EU nije za viznu liberalizaciju - navodi ministar spoljnih poslova i dodaje:

- S druge strane, oni kažu da nema ukidanja taksi bez priznanja i sada su dodali i bez plaćanja ratne odštete. To je jedno potpuno odsustvo realnosti.

Šef srpske diplomatije ističe da ako se podvuče crta, ne može se ne reći da je glavna kočnica za dijalog Beoigrada i Prištine, bila Priština, kao i nesprovođenje onoga što je potpisano, uvođenje raznih drugih skandaloznih odluka - formiranje vojske, takse, hapšenje Marka Ðurića...

- Teško se danas mogu očekivati spektakularni proboji ukoliko se ne izvrše pritisci na Prištinu da mora da ukine takse. Od današnjeg sastanka se ne može očekivati da bude istorijski, ali može biti i dobar ako se natera Priština da ukine takse. Imajući u vidu učesnike, teško je to očekivati - rekao je Dačić.

Ističe da će na Srbiju sigurno biti pritisaka i dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije neko ko će podleći pritiscima i to pogotovu ako je nesto protiv naših interesa.

- Nema šanse da će bilo ko iz ove vlasti na pritiske protiv naših interesa pristati - kaže šef srpske diplomatije.

Upitan o planu za ujedinjenje Kosova i Albanije, Dačić navodi da to nije nikakav tajni plan.

- Rade se različite radnje koje predstavljaju taj put, sećate se ukidanje granica, formiranje zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojne vežbe, stalna priča o albanskom faktoru u regionu i to je nešto što je velika opasnost za stabilnost čitavog regiona - kaže Dačić.

Povodom navoda o mogućim napadima Albanaca na KiM za praznik, Dačić kaže da je u krizi dijaloga moguće da dođe do neke intervencije, ali da obično one ne mogu da se dese, a da pritom "ne zažmuri" neko iz međunarodne zajedice.

SVE OČI UPRTE U VUČIĆA! Šta sve očekuje predsednika Srbije danas u Berlinu?

Mi moramo da budemo spremni na sve, rekao je Dačić i naveo da je u vreme vlasti DS unapred govorila da nećemo ništa da radimo vojno na KiM, čak i u slučaju napada.

- Ta poruka je besmislena, jer ohrabruje one koji bi tako nešto da zaista i učine - kaže Dačić.

Moguće je, navodi, da postoji saradnja Hrvata i Albanaca na vojnom planu, te podsetio da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović svojevremeno izjavila da su Albanci i Hrvati braća po oružju.

"Zašto su se oni zajedno borili, za koji to zajedički cilj? Zajednički cilj u čemu su se oni borili to je bilo samo u Prvom i u Drugom svetskom ratu, i u pravu su, jesu braća po oružju zato što su se borili za Hitlera i jedni i drugi, a i u Prvom svetskom ratu su se borili protiv saveznika - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

I to mi je neki ministar vanjskih poslova. Pa šta nisi u Berlinu sa njima nego tu po televiziji valjaš gluposti.

Prizren

pre 4 godine

Oni ukinu takse i onda ces ih priznati?Ne igrajte se sa narodom zacas se okrene sve!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija