• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2019

11:00

OBJAVLJENI ZAKLJUČCI BERLINSKOG SKUPA! Evo šta piše na zvaničnom sajtu Merkelove!

Politika

OBJAVLJENI ZAKLJUČCI BERLINSKOG SKUPA! Evo šta piše na zvaničnom sajtu Merkelove!

Podeli vest

Na zvaničnom sajtu nemačke kancelarke Angele Merkel objavljeni su zaključci skupa u Berlinu

Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojecće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka.

Berlinski skup su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, a u zaključima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o, kako se navodi, potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je, ističe se, ključan za put Srbije i Kosova u Evropu.

Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

(VIDEO) ZAVRŠENA KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU, PREDSEDNIK VUČIĆ: Iznenadila me žestina albanskih napada, MI SMO IMALI SAMO JEDAN ZAHTEV!

Naglašan je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebao da bude praćen merama za izgradnju poverenja.

Učesnici su pohvalili uspešno zaključeni sporazum Grčke i Severne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primer uspešnog rešavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijera Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo reči o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Učesnici su se, stoji u saopštenju, složili da pojačaju svoje napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima Predsedništva o samitu Zapadnog Balkana 2018.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa.

(VIDEO) BRNABIĆ: Srbija u Berlinu nije izgubila svoju poziciju

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbednosna saradnja, razmene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je ptvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RICO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanu, u Poljskoj.

Učesnici su se, takođe, složili da prošire svoju saradnju kako bi sprečili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljene trgovine SALV i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u saopštenju, Učesnici svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i vanjske izazove našeg vremena.

Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona.

U tom cilju, učesnici su pozdravili nameru Hrvatske da organizuje samit EU za zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU 2020.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marinero

pre 4 godine

Nemci ostaju Nemci, samo oni mogi da se ujedine, a ostale narode ko sisa!

SS

pre 4 godine

Koje licemerje,provokacije,ponižavanje,gaženje srpske nacije,dokada gospodo.Pa ovome nema kraja na ovakav način,a šiptari postepeno kao i dosada ostvaruju svoje planove i ne možete im ništa nažalost.Menjajte kurs,jer ako mislite ovako narednih 50 godina,ostaće mali beogradski pašaluk jer omladina neće živeti na teritoriji koja nema perspektive za lep ,lagodan i normalan život,shvatite to već jednom,i osluškujte nove naraštaje šta pričaju i kako razmišljaju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija