• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2019

09:27

POPOVIĆ KINESKIM INVESTITORIMA: Srbija je evropski Šenžen!

Politika

POPOVIĆ KINESKIM INVESTITORIMA: Srbija je evropski Šenžen!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvao je danas u Fudžou najznačajnije kineske IT kompanije da dođu u Srbiju i pokrenu svoje razvojne centre u Industrijskom parku u Beogradu.

 

Popović je na panelu o pomorskom digitalnom putu svile, u okviru Digitalnog kineskog samita, rekao da je Industrijski park prijateljstva u Beogradu dobio veliku podršku predsednika Kine i Srbije Si Ðinpinga i Aleksandra Vučića i da će u bliskoj budućnosti postati ključno mesto, “sa pogledom na ceo regon centralne i istočne Evrope, na više od 150 miliona građana”.

- Mi danas počinjemo izgradnju ovog najboljeg i najsavremenijeg sajber grada i sada je pravo vreme da zajedno razmislimo o pokretanju razvojnih centara kineskih kompanija u Srbiji - istakao je Popović u obraćanju predstavnicima najvažnijih kineskih kompanija koji učestvuju na forumu u Fudžou.

On je naveo da je Vlada Srbije spremna da ponudi najbolje uslove za visokotehnološka radna mesta, koja bi podigla nivo investicija i industrijski razvoj Srbije.

- Mi gradimo mesto u kome će zajednička vizija inicijative Pojas i put obezbediti ispunjenje vizije prosperiteta naših zemalja - rekao je Popović, koji je jedini strani ministar među 1.500 učesnika foruma.

On je dodao i da Srbija želi da se osnuje Kinesko-balkanski inovacioni investicioni fond, nalik fondu koji je 2017. godine nastao udruživanjem Evropskog investicionog fonda i Kineskog fonda Puta svile.

- Taj fond bi projekte, kojih već sada ima mnogo, pretvorio u rezultate koji grade novi put svile - istakao je Popović.

Kineskim investitorima je preneo i da se u Srbiji grade dva kinesko-srpska industrijska parka, tri hi-teć parka, 15 startap centara, čija vrednost prelazi pola milijarde evra i dodao da je takvo okruženje važno za susret univerziteta, državnih politika i industrije.

- U Kini to veoma dobro funkcioniše. Mi želimo da zajedno gradimo takav model. Danas je pravi trenutak da to počnemo - istakao je Popović i podsetio da Srbija već ima potpisane sporazume sa najboljim univerzitetima u Kini.

Navodeći da su inovacije za Vladu Srbije apsolutni prioritet u privrednom razvoju zemlje, Popović je istakao da srpski univerziteti obučavaju inženjere koji su među najboljima u Evropi.

Dokaz za to su kompanije koje se rađaju oko univerziteta, rekao je Popović, navodeći da jedna od njih ima 1.200 zaposlenih i proizvodi veoma složen softver za daljinsko upravljanje električnom energijom koji se koristi u Kini, Rusiji, SAD, Evropi i Australiji, dok druga proizvodi operativni sistem za automobile, koji koriste svetski brendovi.

Ističući da je kapacitet srpskih inženjera veliki, on je podsetio da se u Srbiji nalazi jedan od dva Microsoftova razvojna centra u Evropi, kao i sto miliona dolara vredna kompanija Seven Brigdes, koja matematičkim modelima povezuje podatke dobijene iz telesne tečnosti predviđajući pojavu malignih ćelija u nultoj ili prvoj fazi.

Istakao je i da je posebno značajan razvoj gejming industrije u Srbiji navodeći da su neke od najvećih svetskih kompanija kupile neke od najboljih startapova u gejmingu.

Popović je rekao da su kineske firme koje su prisutne u Srbiji, poput Hbis grupe ili Ziling grupe najpre uspostavile svoje kontakte sa srpskim fakultetima i prepoznale Srbiju kao zemlju inovacija, u kojoj vredi razvijati biznis.

Ministar je podsetio i da će Srbija i Kina u oktobru zajedno organizovati četvrti samit o inovacijama Kine i centralnoistočnih evropskih zemalja, kojem će prisustvovati 18 ministara za inovacije i više od 200 inovativnih kompanija.

- Srbija je zaslužila da povede taj skup zemalja u saradnju sa Kinom i tako postane kapija inovacionog pojasa i puta prema Kini. Srbija je danas prema Kini specijalna ekonomska zona, preko koje je moguće uvoziti u EU, Rusiju, zemlje članice CEFTA, Tursku. Srbija je evropski Šenžen u 21. veku - istakao je ministar.

Na panelu su govorili i predstavnici Portugala, Australije, Gane i Nigerije, koji su takođe istakli da saradnja sa Kinom na digitalnom putu svile može mnogo da doprinese razvoju u svim sferama njihovog društva, od ekonomije i digitalizacije, do obrazovanja i kulture.

Popović je danas imao više sastanaka, između ostalih i sa poznatim kineskim akademikom Guo Huadongom, koji rukovodi projektom Digitalnog pojasa i puta, sa kojim je dogovorena aktivna saradnja i uključivanje u taj proces, kao i njegova poseta Srbiji u septembru.

Ministar se sastao i sa direktorom Muzeja u Zabranjenom gradu Vangom Sjudongom, koji je rekao da želi da sarađuje sa srpskim muzejima, posebno u sferi digitalizacije, te da upozna srpsku kulturu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija