• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

15.05.2019

20:14

AMFILOHIJE I VUČIĆ O 1244, BRISELSKOM SPORAZUMU, PREMIJERKI...Otkrivamo detalje sa sednice sabora SPC

Politika

AMFILOHIJE I VUČIĆ O 1244, BRISELSKOM SPORAZUMU, PREMIJERKI...Otkrivamo detalje sa sednice sabora SPC

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović imali su veoma zanimljiv verbalni okršaj tokom prekjučerašnje sednice Sabora SPC, saznaje Informer

 

Posle govora šefa države u kome je on izneo svoje stavove o rešenju kosovskog problema, ali i o drugim najvećim državnim i nacionalnim problemima, prvi se za reč javio mitropolit Amfilohije, koji je imao najviše zamerki na zvaničnu politiku u vezi sa Kosovom.

U jednom trenutku on je predsedniku Vučiću rekao da je u skladu sa Rezolucijom 1244 imao obavezu da na Kosovo pošalje hiljadu vojnika i policajaca, ali da to država nije uradila da se ne bi zamerila Zapadu.
- Vučić je to saslušao i sa puno uvažavanja i etikecije, oslovljavajući Amfilohija sa "vaše preosveštenstvo", zamolio je da mu kaže gde to tačno piše. Naglasio je da u Rezoluciji 1244 stoji da država Srbija može da pošalje 1.000 vojnika na Kosovo, ali samo na poziv komande Kfora. Amfilohije je ipak insistirao na svojoj verziji, a Vučić je onda iz fascikle izvadio tekst Rezolucije i zamolio mitropolita da nađe gde piše to što on tvrdi. Mitropolit je to odbio, a onda je rekao da je Briselskim sporazumom država priznala lažnu državu Kosovo! Vučić je i to mirno saslušao, a onda mitropolitu pružio primerak Briselskog sporazuma i zamolio ga da pokaže gde to piše... Naravno, Amfilohije to nije mogao da uradi - prenosi izvor Informera iz Sabora SPC.

Prema njegovim rečima, mitropolit crnogorsko-primorski na kraju je predsedniku zamerio to što je za premijerku Srbije postavio Anu Brnabić!
- Rekao je da je sramota to što je predsednica Vlade lezbijka. Na to mu je Vučić opet vrlo mirno i staloženo odgovorio da neće da ulazi u privatna opredeljenja bilo koga, ali da je Ana Brnabić za ovu zemlju uradila mnogo više od onih koji su mitropolita na Cetinju pripremali za nastup na Saboru SPC. Svi su razumeli da je mislio na Đilasovog kuma Mlađu ĐĐorđevića... - navodi naš sagovornik.

Kako saznajemo, primedbe na Vučićev govor na Saboru SPC i na njegovu politiku imao je i vladika raško-prizrenski Teodosije, ali te primedbe su više bile tehničke prirode.
- Na kraju, i pored različitih stavova predsednika i pojedinih vladika, članovi Sinoda pozdravili su se bratski i srdačno. Vladika Teodosije i predsednik čak su se i zagrlili - navodi izvor Informera.
Zvanično, niko juče ni u SPC ni u Predsedništvu nije hteo da komentariše naša saznanja.

(VIDEO) OVAKO SU TEKLI RADOVI NA AUTO-PUTU! Vučić: Koridor 10 menja sliku Srbije!

Tajkun Đilas besan jer mu nije uspeo "crkveni udar"

Foto: Branko Pantelić


Lider SZS, tajkun Dragan Đilas napao je kuma Mlađana Đorđevića jer nije uspeo da izvede takozvani crkveni udar, saznaje Informer.
- Mlađa je Đilasa ubeđivao da će skoro sve vladike, osim patrijarha Irineja, žestoko napasti Vučića, a da će Amfilohije i Teodosije izaći i javno s ozbiljnim optužbama. Sada, kada se to nije desilo, Đilas je besan jer mu je, kako kaže, izmakla najbolja prilika za rušenje rejtinga Vučića - prenosi izvor Informera iz vrha SZS.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zalosti moja

pre 4 godine

Vučić je to saslušao i sa puno uvažavanja i etikecije, oslovljavajući Amfilohija sa "vaše preosveštenstvo", zamolio je da mu kaže gde to tačno piše. Naglasio je da u Rezoluciji 1244 stoji da država Srbija može da pošalje 1.000 vojnika na Kosovo, ali samo na poziv komande Kfora. Amfilohije je ipak insistirao na svojoj verziji, a Vučić je onda iz fascikle izvadio tekst Rezolucije i zamolio mitropolita da nađe gde piše to što on tvrdi. Mitropolit je to odbio, a onda je rekao da je Briselskim sporazumom država priznala lažnu državu Kosovo! Vučić je i to mirno saslušao, a onda mitropolitu pružio primerak Briselskog sporazuma i zamolio ga da pokaže gde to piše... Naravno, Amfilohije to nije mogao da uradi - Ovom Rezolucijom Srbija je prepustila deo zemlje pod upravu KFOR-a i UN a ne siptarima, i ta uprava je privremena nebitno koliko traje. Cak i po tim rezolucijama Srbija ostaje vlasnik svoje teritorije a to sto ameri i englezi uz nemce i francuze iskrivljuju stvari i pokusavaju dobiti potpis Srbije za otimanje juzne pokrajine je druga prica.

Hermes

pre 4 godine

Još nema botovskih komentara. I botovi imaju granica.

mtreci

pre 4 godine

Baron Minhauzen bi umro od smijeha! I Hudini i Koperfild bi se začudili.

jova

pre 4 godine

Narod je čuo, a nije pročitao,da Srbskih vojnika treba da bude određeni broj na Kosovu, to nije urađeno, Ja lično zameram Presedniku Vučiću,što dozvoljava šiftarima da Pljkačkaju ,napadaju ,uznemiravaju Srbe na Kosovu, odavo su trebali mirovni Ruski vojnici biti na Kosovu,u svim srbskim Opštinama da štite Srbe,i nebi bilo rata, Vučić čak nije ni zapretio zapadu i šiftarima to. Da su danas mirovni Ruski vojnici na Kosovu,Srbija bi mogla mirno da spava, Zapad i šiftari nebi smeli,da napadnu Sever kosova, a kada nema mirovnih Ruskih vojnika na Kosovu,zapad i šiftari će napasti sever kosova,ratovat će se nekoliko dana biće mrtvih na obe strane,Srbija će pobediti,nadam se da neće se posle toga opet povući sa Kosova, Znači rešenje Kosova je da Ruski mirovni vojnici dođu na Kosovo,to je rešenje,drugog rešenje nema,i to dobro zapamtite. Inače ja lično 95% prdržavam Vučića kako vodi Srbiju,pravi je domaćin,štedljiv je, svakoj opštini u Srbiji pomaže financiski,to se do sada nije dešavalo,Pravedan i pošten narod Srbije ga podržava,i zato će uz pomoć Božju dugo vladati Srbijom. žao mi je što će ovaj moj članak,uništiti novinari Informera ,i neće ugledati svetlost dana,kao i do sada mojih 50 uništenih članaka,i neće doći do ušiju Vučića, ja sam zadovoljan što to vodi Bog pa će dati svakom po delima njegovim.

Ivan M

pre 4 godine

Postovani, Dozvolite mi da informisem i vase cenjene citaoce, a i predsednika Srbije o tome gde pise da se dozvoljava povratak do hiljadu vojnika i policajaca na teritoriju Kosova i Metohije. To pise u rezoluciji 1244 koja je objavljena na zvanicnom sajtu naseg Tuzilastva za ratne zlocine: http://www.tuzilastvorz.org.rs/upload/Regulation/Document__sr/2016-05/rezolucija_1244_cir.pdf Eksplicitno se navodi sledece: "Потврђује да ће након повлачења договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља да буде дозвољено да се врате на Косово да би обављали функције у складу са Анексом 2." Aneks 2 eksplicitno navodi sledece: "Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би обављали следеће функције: 2. -Везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности;- Обележавање/чишћење минских поља;-Одржавање присуства на српским историјским локалитетима;-Одржавање присуства на кључним граничним прелазима." Dalje je dodatnim ugovorima definisano sledece: "Особље које се враћа; - Опрема придружена особљу које се враћа; -Критеријуми њихове функционалне одговорности; - Распоред њиховог враћања; -Разграничење њихових географских подручја деловања; -Правила која ће регулисати њихов однос са међународним снагама безбедности и међународном цивилном мисијом." I na kraju rezolucije 1244 potvrdjuje se sledece: " -Повратак особља за четири функције утврђене у тексту изнад овога биће под надзором међународних снага безбедности и биће ограничен на мали договорени број (стотине, не хиљаде);" Apsolutno nigde ne pise da sve ovo zavisi od poziva KFOR-a. Cak stavise, KFOR se apsolutno NIGDE ne spominje u rezoluciji 1244. Molim da moj komentar objavite u celosti, hvala.

Milan

pre 4 godine

Vladika Amfilohije tebi je mjesto u crkvi, gde trebas da pripovjeda vjeru a ne da savjetuje Vucica sta treba da radi, samo u Srbiji crkva se ulice u politiku.

Karma

pre 4 godine

Nego on nije ništa rekao o velikom i nebeskom srpskom narodu najstarijem na svetu još od Adama i Eve? Pa nije ništa rekao da je zato sve njegovo baš od Virovitice do Karlovca i dole od Karlobaga do Dubrovnika? Pa on nije ništa rekao o vekovnom srpskom moru i eto već 13milijarede evra koliko imaju Hrvati svake godine od turizma? Pa nije on ništa rekao čak ni za Nebesku srbiju gde su 90ih poslali toliko NEDUŽNIH ali i obmanjenih i prevarenih i nahuškanih i genocidnih Srba da vide i gore kako su ih lagali i za nju ko i dole za Veliku a nisu se ni setili da im u njoj stave 72device da ih dočekuju? Pa on nije ništa rekao ni o Patrijarhu Pavlu slatkorečivom huškaču i trovaču koji je i u Kninu nekih 30-tak dana pred Oluju ispirao mozak Srbima da niko neće oterati pravoslavlje i Srbe iz Knina pa ih katolici Hrvati očistiše za samo 12h bombardovanja u radiusu od 200m a ne da ruše svoj grad do temelja… Pa nije moguće da im je to sve oduvao onaj hrvatski maestralni "vetrić iz guzice" 95g ILI je sada jasno kako je to sve bila laž?

Kažu

pre 4 godine

Pulski filmski festival prikazuje film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja!

Koreni

pre 4 godine

Na onoj tabli pobedničkog HOS-a je tako veliki krst koji nekome može da izbije oko koliki je čoveče i NIKO o njemu neće da piše a kukaju i kmeče za ovo dole sitno jedva da se vidi ZDS ali nismo u 91g evo sve se lako nađe: Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom: zadarski.slobodnadalmacija.hr/Archive/1572/2016/07/10/1_krstionica_viseslav2-280616.jpg A danas je taj krst na tabli HOS-a sa pokličem Za dom, spremni: www.portalnovosti.com/img/media/image/w407vkkw3mf44h3mrbcsckx3kms.jpg Krst sa Hrvatskim pleterom je i na grobu Anti Paveliću: www.novosti.rs/upload/images/2018b//07/26n/z-ante.jpg I na spomeniku hrvatskim braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru: www.mcdrvu.hr/wp-content/uploads/2017/01/sredisnji-kriz-01.jpg Hrvatska Krstionica ima pleter i reljef kralja Zvonimira iz 11veka u katedrali u Splitu: www.putovnica.net/images/full/113052-split-krstionica-sv-ivana-krstitelja.jpg

Podeli pa vladaj

pre 4 godine

Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje iz pogana u hrišćane u 7-8veku. Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom(na tabli HOS-a, spomenik braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru). Kraljevina Hrvatska prva u ovom delu Evrope i među Slovenskim narodima još 920g. Širi se na celu Srbiju kad kralj Tomislav čisti osvajače Bugare 928g. Raskol Crkve, otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja 1054g! Ubistvo poslednjeg Hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g. Raspad KH i zajedništvo sa Mađarima Pakta Konventa 1102g. Sv. Sava huška i obrće Srbe od braće prema Vizantiji pa Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog 1217g. Sava je uspeo pa se stvara i priznaje SPC od strane Vizantije 1219g a on umire 1236g. Nagrada od Vizantije je Carstvo 1345g traje do smrti Uroša 1371g. SPC za spas Vizantije, huška Srbe u borbu na Kosovom polju 1389g! Poraz Vizantije(njeno zlo ostaje u SPC) i pad Carigrada 1453g! Posle pada Osmanskog carstva, SPC i Crna ruka sa Gavrilom, pokreću najveće zlo u istoriji WW1 i uništenje katoličke Austrougarske 1914g! Osvete katolika Srbima u WW2 sa Jezuitima i Ustašama u Jasenovcu i logorima 1941g! SPC sa četnicima i vojvodama, pokreće rat i velikosrpski genocid 1991g! E sada je opet Vatikan na redu… Svetski moćnici su nekako morali da podele Slovenski narod, koji je najveći na ovoj planeti a to im je bilo najlakše sa verom i verskim ratom, posebno kod Južnih slovena a za to vreme, muslimani se šire?

Pera

pre 4 godine

Đilas je suviše plitak da doskoči Vučići ali da je i preostveštenstvo Amfilohije toliko plitak, nikada ne bih verovao. Ipak je poslovica što više kopaš to niže padaš je potpuno tačna.

Penzionerj

pre 4 godine

Kako nije jasno ovim zutim i pojedincima u mantiji da Predsedniku Vucicu nemogu srusiti rejting, nasuprot, jos vise ucvrscuju. Predsednice, samo napred ali malo poradite i po Sumadiji.

opet ja

pre 4 godine

Trebalo je da mu Amfilohije nalupa šamare, jer svima je jasno da je Vučić izdajnik i kriminalac koji sistematski uništava Srbiju u svakom segmentu.

korisnik

pre 4 godine

Ne pridunjajte da vas zamolim. Sa Vucicem brise patos ko god stigne.

Opismeni se

pre 4 godine

Lezbejka na srpskom, lezbijka na hrvatskom. I sad treba da verujem svemu napisanom. Navalili ste na crkvu, sramota. Ovi vaši se menjaju svako malo, crkva traje 2000 godina, trajaće i nakon ovih prolaznih smrtnika.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija