• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2019

11:39

POPOVIĆ: Takse su kukavičje jaje Prištine

Politika

POPOVIĆ: Takse su kukavičje jaje Prištine

Podeli vest

Takse na srpsku robu kukavičje su jaje Prištine i jasno je da se radi o taktičkom pristupu jačanja pozicija u pregovorima s Beogradom, smatra sprski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

Popović je za "Blic" ocenio da je teško da nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, bez obzira na njihov autoritet, mogu da izvrše bilo kakav uticaj na Prištinu u pregovorima, zbog trenutne situacije unutar same EU.

S druge strane, smatra Popović, direktno uključivanje Merkelove i Makrona u pregovore značilo bi promenu formata pregovaranja, koje je do sada, kako je ocenio, neuspešno vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

 - To bi onda otvorilo mogućnost da se u pregovore uključe SAD, Rusija i Kina - dodao je Popović.

On smatra da SAD imaju mehanizme da nateraju Prištinu da povuče takse, ali ih ne koriste, jer, prema njegovom mišljenju, žele da vide Srbiju iscrpljenu.

 - Nisu u pitanju samo takse, još je važnije da se povuku zakoni o takozvanoj vojsci Kosova i platforma za pregovore koju je usvojila lažna kosovska skupština. Kada su u pitanju takse, to je kukavičje jaje Prištine. Jasno je da se radi o taktičkom pristupu jačanju pozicija u pregovorima, tako što bi se pitanje njihovog ukidanja stavilo na sto samo ako bi Srbija bila spremna da nešto ustupi zauzvrat  -  smatra Popović.

Ističe i da vreme radi za Srbiju, jer se menja odnos snaga u međunarodnoj politici.

 - Odlaze u istoriju korumpirani političari koje su potkupljivali kosovski Albanci, sve veći broj zemalja povlači priznanje lažne države Kosovo. Kosovu treba dati suštinsku autonomiju, najveću koja postoji na svetu, ali status južne srpske pokrajine mora da bude definisan u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244" (SB UN) - kaže Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija