• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

17.05.2019

12:17

(VIDEO) BRNABIĆ: Otvaranje Koridora 10 kroz Grdelicu je istorijski dan i ponosna sam na to!

Politika

(VIDEO) BRNABIĆ: Otvaranje Koridora 10 kroz Grdelicu je istorijski dan i ponosna sam na to!

Podeli vest

Otvaranje južnog kraka Koridora 10 kroz Grdelicu istorijski je dan i "preponosna sam što sam bila deo tima koji je odgovoran za njegovu izgradnju, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući u Novom jutru

- Moram da kažem, ruku na srce i potpuno iskreno, ja sam minimalni deo te priče, ali sam preponosna što sam dobila priliku da učestvujem u timu koji je završio ovako veliki poduhvat koji se već više decenija radi i gradi. Niko nije verovao da ćemo mi stvarno napraviti auto-put kroz Grdeličku klisuru, da ćemo od Mađarske do Severne Makedonije imati auto-put kroz Srbiju - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, dinamika kojom se Vlada Srbije bavila izgradnjom ove deonice auto-puta dobila je novu dinamiku 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić preuzeo Vladu.

- Sećam se, kada sam postala ministar u njegovoj vladi, sećam se na koji je način on to pratio. Pratio je mesečni napredak auto-puta. Lično se bavio rešavanjem problema. Svakako sve zasluge i pohvale potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović i njenom timu. Moram da kažem da je ovo rezultat rada i discipline koju je Aleksandar Vučić uveo u Vladu 2014. godine. Ovo je na ponos cele naše zemlje i svih Srba, gde god oni živeli - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je takođe istakla da je i Koridor 11 do Preljine slika onoga što je danas Srbija, onoga šta može da bude i šta će biti.

- To pokazuje našim građanima, pored direktnog otvaranja radnih mesta, koliko radimo i koliko se Srbija menja -  rekla je Ana Brnabić. Ona je podsetila da danas počinju radovi na Koridoru 11 na potezu od Preljine do Požege, i ocenila da je i to još jedan istorijski poduhvat.

- To je centar Srbije, tu se otvaraju potpuno drugačije perspektive za taj deo Srbije i za dovođenje investicija, i za izvoz voća iz tog dela Srbije i za stanovnike da rade, bilo u Čačku, Beogradu. Stvara se ogroman turistički potencijal - ocenila je premijerka. Prma njenim rečima, otvaranjem auto-puta do Požege biće stvoreni uslovi za lakše dovođenje velikih stranih investicija, a privrednici, porodična preduzeća i firme osetiće veliku olaškicu zbog blizine Čačka i Beograda.

BRNABIĆ: Usvajanje rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu, JOŠ JEDAN POTEZ PRIŠTINE ZA KOČENJE DIJALOGA!

Brnabićeva dodaje da će auto-put pružiti mladima šansu da ostanu u svojim gradovima, jer će im Beograd biti na sat i po vremena automobilom. U junu, kaže premijerka, kreće izgradnja i Moravskog koridora, koji će spajati Koridor 10 i 11, tako da će Srbija biti mnogo bolje povezana.

Završetak radova, prema njenim rečima, ne znači da će biti praznog hoda.

- Mi odmah počinjemo sa dva velika infrastrukturna projekta, otvaramo dva velika gradilišta. Nastavljamo da radimo Koridor 11 i od juna kreće rad na Moravskom koridoru. Nema više praznog hoda. Dok se rade neke deonice, završava se projektovanje eksproprijacija na drugim deonicama. Kada se završi ovo, sredstva se odmah usmeravaju na druge deonice. Radi se mnogo profesionalnije, mnogo brže, mnogo efikasnije u interesu svih građana Srbije - rekla je premijerka. 

Još jedan potez u pravcu kočenja dijaloga 

Usvajanje rezolucije o osudi genocida koji je navodno počinila Srbija tokom poslednjih sukoba na KiM je samo još jedan potez više koji ima za cilj da ne dođe do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ocenila je Brnabić.

Najnoviji potez Prištine, istakla je Brnabić, sve očiglednijom čini razliku politika koju vode Beograd i Priština i dok je naša politika, politika mira i kompromisa, politika gledanja u budućnost regiona i boljih uslova za život, politika Prištine je politika prošlosti, koja nikada nikoga neće odvesti u bolju budućnost.

- Meni se čini da su to besmisleni predvidivi potezi, ne znaju šta će od sebe, ako bih mogla tako da kažem, i šta više da smisle da bi se utrkrivali u najgorem nacionalizmu protiv Srbije i Srba na KiM - rekla je Brnabić.

Istakla je da ono što frustira Prištinu ne može da izazove reakciju Beograda i da ispovorcira Srbiju. Ocenjujući to kao našu prednost, premijerka ističe da je politika Beograda politika mira i kompromisa, politika gledanja u budućnost regiona i boljih uslova, pre svega za mlade ljude, a da je ona koju vodi Priština zagledana u prošlost, politika mitova i fabrikovanih činjenica i informacija i ona koja neće nikoga odvesti u bolju i drugačiju budućnost ovog regiona. 

- Sve je očiglednija ta razlika i više niko ne govori o dve strane - navela je ona i podsetila da se predsednik Aleksandar Vučić trudio i uspeo da napravi tu razliku. Priština, prema njenim rečima, stvarno ide u jedan ogroman besmisao, ali mi, ističe, ne treba da budemo srećni zbog toga jer će oni teško izaći iz toga. Dodala je da Srbiji treba druga strana sa kojom može da razgovara o budućnosti, a da ovo sve što Priština radi čini situaciju dodatno teškom. Premijerka je uverena da prištinske vlasti neko gura i da imaju podršku iz inostanstva, premda to, kako kaže, nije nešto na šta mi možemo da utičemo i čime treba da se bavimo. 

- Mi treba da se bavimo dodatnim jedninstvom Srba na KiM, izborima za lokalne samouprave, koji dolaze koji su izuzetno važni, tu treba da se potvrdi jedinstvo Srba i da se napravi referendumska atmosfera - izjavila je Brnabić i pozvala sve Srbe na KiM da izađu na izbore da potvrde jačinu Srba, srpskog naroda na KiM - rekla je Brnabićev, uz poruku da ne treba da dopustmo da naše institucije preuzme neko drugi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija