• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.05.2019

22:10

SRBIJA DOBIJA NAJJAČU VERZIJU MiG 29: Belorusija potvrdila, Vojsci Srbije stižu lovci opremljeni NAJNOVIJIM NAORUŽANJEM I OPREMOM!

Politika

SRBIJA DOBIJA NAJJAČU VERZIJU MiG 29: Belorusija potvrdila, Vojsci Srbije stižu lovci opremljeni NAJNOVIJIM NAORUŽANJEM I OPREMOM!

Podeli vest

Roman Golovčenko, predsednik beloruskog Državno-vojnog komiteta rekao da naša vojska dobija 'migove 29' u verziji 9.13, opremljene najnovijim naoružanjem i elektronskom opremom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko daće Srbiji modernizovane "migove 29" u verziji 9.13, opremljene najnovijim naoružanjem i elektronskom opremom!

Ovo je potvrdio Roman Golovčenko, predsednik beloruskog Državnog vojno-industrijskog komiteta, koji kaže da je reč o "migovima" koji u odnosu na osnovnu verziju imaju znatno poboljšan napadno-navigacijski sistem i upravljanje oružjem. Jedno od glavnih pojačanja borbenog sistema ovih aviona jeste istovremeno lansiranje dve rakete na dva različita cilja, ali i unapređenje takozvanog elektronskog ratovanja, odnosno sistema zaštite, ometanja i smanjenje uočljivosti.

Nema problema

Prema Golovčenkovim rečima, trenutno se radi na modernizaciji letelica, koja će biti urađena u skladu sa dogovorenim rokovima, posle čega sledi isporuka aviona Vojsci Srbije.

- Remont tih aviona sprovodi se u usaglašenim rokovima. Tri aviona se nalaze na remontu, a jedan je na defektaciji (pregled radi otkrivanja eventualnih kvarova). Sve teče po planu. Sa srpskom stranom imamo stalnu saradnju, nema nikakvih problema. Po ugovoru, predaja aviona naručiocu treba da se obavi početkom 2021. godine - ističe Golovčenko.

Mojsilović i Fogo: KFOR da štiti Srbe

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je sa komandantom Komande združenih snaga NATO, admiralom Džemsom Fogom u sedištu te komande u Napulju i istakao da KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu koja treba da bude garant mira i bezbednosti za srpsko stanovništvo.

Kako smo ranije pisali, Belorusija je zvanično predala četiri aviona "mig 29" Vojsci Srbije krajem februara na svečanosti u remontnom zavodu u Baranovičima. Na remontu i modernizaciji ovih letelica trenutno rade beloruski stručnjaci 558. vazduhoplovnog remontnog zavoda Belorusije. Sa ova četiri aviona srpska avijacija imaće ukupno 14 modernizovanih "migova 29", te će sa tom eskadrilom biti najjača regionalna sila. Naša država, inače, prethodno je od Rusije, po nalogu predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, dobila šest modernizovanih "migova 29", koji su podignuti na kategoriju "četiri plus".

Komentarišući izjave zvaničnika iz Minska, stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma Marija Đorić kaže da je to jako dobra vest.

- Isporuka beloruskih "migova" znatno će pojačati našu borbenu gotovost. Srbija u tom kontekstu pregovara sa svojim partnerima i na Zapadu i na Istoku, vodeći računa o svojim bezbednosnim interesima. To uostalom i korespondira sa našom odlukom da krenemo putem vojne neutralnosti - podvlači Đorićeva.

Odvraćanje agresora

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", naglašava da naša država planski jača zaštitu vazdušnog prostora.

- Golovčenkova izjava govori o ozbiljnosti realizacije već postignutog sporazuma, odnosno o završnoj fazi isporuke četiri modernizovana "miga 29". Time će Ratno vazduhoplovstvo Srbije postati najmoćnije na prostoru Zapadnog Balkana, ali prvenstveno u odbrani svog vazdušnog prostora i svoje teritorije. Samim tim, Vojska Srbije će postati ozbiljan faktor odvraćanja bilo koga ko ima agresivne planove - zaključuje Bjegović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Dok ja čitam ,,kako Srbija obnavlja vojsku,, za to vreme kao član SNS i član Mesne zajednice beogradskog sela moram da crvenim pred meštanima posle reči: - Ni ove godine neće biti gradnja obećane kanalizacije! ... BEOGRADSKO SELO SA SKORO 4 HILJADE MEŠTANA NEMA KANALIZACIJU?

Ljubiša

pre 4 godine

Bolje da Srbija jača vojsku,nego da se posle kriješ po toj kanalizaciji...a član si SNS-a.isto koliko i Djilas-beg.

SS

pre 4 godine

Političari,drž te se Belorusije,Rusije,Kine,manite se EU.

Ljubiša

pre 4 godine

2021?Pa šta će nam tada?Bolje da smo kupili neke dobre PVO sisteme,sad kad nam trebaju,a 4 aviona nam ništa ne znače,da je barem 40 pa i nekako,ovako...bacanje para.

Hrc

pre 4 godine

hoće vam donirati i uniforme, krasnu šapku ima. ha ha ha

Lukin53

pre 4 godine

Naravno kao sto ste vi dobili us izraelske kante.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija