• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.05.2019

17:26

(FOTO/VIDEO) OVO SMO ČEKALI 70 GODINA! SPEKTAKULARNI SNIMCI I FOTOGRAFIJE SA KORIDORA 10, SRBIJA TREBA DA BUDE PONOSNA!!

Politika

(FOTO/VIDEO) OVO SMO ČEKALI 70 GODINA! SPEKTAKULARNI SNIMCI I FOTOGRAFIJE SA KORIDORA 10, SRBIJA TREBA DA BUDE PONOSNA!!

Podeli vest

Poslednja deonica auto-puta na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri, biće otvorena danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

 

 

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju, i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.

Radovi na završetku autoputa počinjali su u septembru 1997, u septembru 2000, pa 2004. godine, ali je gradnja sporo ili nikako odmicala. Novca nikada nije bilo dovoljno.

Opozicija je svojevremeno na sva zvona najavljivala i hvalila se kako je ona izgradila dobar deo deonica. A izgradili su, verovali ili ne, samo 12 kilometara puta. Iako su se, da podsetimo, hvalili da su uradili "čak" 24 kilometra, zato što su računali obe trake?!

Tadašnji potpredsednik Vlade Božidar Đelić tada je rekao da bi Srbija trebalo uskoro da obezbedi deo novca za nastavak gradnje. Ali to se, naravno, nikada nije desilo.

Inače, Srbija će sa otvaranjem deonice auto-puta u Grdeličkoj klisuri imati povezan autoput od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10 od Batrovaca na granici s Hrvatskom do Preševa na granici s Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.

Na ukupno 26,3 kilometra, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 kilometara, i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave.

Sa otvaranjem tog dela Koridora 10, od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata. Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice s Bugarskom kod Dimitrovgrada biće, kako je ranije najavljeno, potpuno završen za oko tri meseca.

Foto: printscreen

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru spreman je za otvaranje, a jedinstvenost te deonice može se izraziti različitim brojkama i podacima, uključujući činjenicu da je petlja Predejane jedina u Srbiji i na Balkanu cela na mostovima iznad reke.

Foto: printscreen youtube

Foto: Informer DN

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra. Projekat gradnje autoputa u Grdeličkoj klisuri finansiran je zajmovima Evropske investicione banke i delom Svetske banke.

Foto: Tanjug

Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat u Srbiji, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su šest godina.

Foto: Tanjug

Auto-put kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina, od oko 12 kilometara, i Caričina Dolina - Vladičin Han, od 14,3 km. U Grdeličku klisuru ugrađeno je 560.000 tona asfalta, a ukupna dužina svih potpornih konstrukcija iznosi oko 15 kilometara.

Foto: informer.rs

Priroda na ovoj deonici pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gde se obrušio deo brda, pa su građevinari morali da izgrade galeriju s 110 betonskih nosača, ugrađeno je 7.000 tona armature, a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtevnijih na ovoj deonici, iskopano je više od 500.000 kubnih metara zemlje...

Foto: informer.rs

Tunel Manajle, trenutno najduži drumski tunel u Srbiji, dužine je 1.808 metara, a posle njega nailazi se na most Džemen do, čija je dužina 521 metar.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Takođe, o upravljanju svim bezbednosnim sistemima u tunelima brinuće tim tehničkih lica 24 sata 365 dana u godini u tehničko-operativnom centru. Tu je i most Vrla dužine 645 metara koji je ujedno najduži i najviši most na južnom kraku Koridara 10, a čiji je najviši stub visine 62 metra. Most Vrla se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han - Surdulica.

Foto: informer.rs

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda, od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona. Na tom mostu specijalna vrsta svetiljki omogućava million nijansi različitih boja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad Jevtic

pre 4 godine

Izgleda savrseno i jako lepo. Svaka cast,svima koji su ucestvovali u izgradnji.

Dare

pre 4 godine

Pa ako ce biti potpuno završen za 3 meseca sto ne otvaraju tad nego sad..?

brainwashedgreek

pre 4 godine

3 meseca za istocni ktak, do granice sa Bugarskom.

Pirot

pre 4 godine

@Dare Za tri meseca je gotov istočni krak prema Bugarskoj, ovo je sada otvoren južni krak prema Severnoj Makedoniji.

Ivana Jevtovic

pre 4 godine

Na fotografijama se jasno vidi da je asfalt vec ispucao, sramota jedna!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija