• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2019

13:04

POPOVIĆ: Neophodan je novi talas tehnoloških inovacija za gradove budućnosti!

Politika

POPOVIĆ: Neophodan je novi talas tehnoloških inovacija za gradove budućnosti!

Podeli vest

Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2025. godine čak 70 odsto stanovništva živeti u gradovima, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ističe da pametni gradovi nisu mogući bez pametnih građana koji žive u harmoniji sa tehnologijom - sa svim potrebnim znanjama i veštinama

 

Popović je na konferenciji o pametnim gradovima Juigoistočne Evrope, Smart City SEE19, istakao da je održiva urbanizacija ključ za održivi razvoj naše civilizacije.

To je potkrepio podacima da je 2009. godine prvi put u istoriji broj stanovnika u ruralnim i urbanim sredinama bio izjednačen, a da danas, samo 10 godina kasnije, u gradovima živi 55 odsto stanovništva, a u ruralnim 45 odsto.

Takođe, od 83 grada u kojima živi više od million stanovnika 1950. godine, taj broj je narastao na više od 500 gradova.

- Zato je važno da se generišu nove tehnologije i modeli koji će život građana u gradovima učiniti jednostavnijim, bezbednijim, fleksibilnijim i jeftinijim, kako bi tehnološki razvoj imao smisla - ukazao je Popović.

- Neophodan je novi talas tehnoloških inovacija za gradove budućnosti, a čarobna reč koja nudi rešenje je - smart city - podvukao je Popović.

On je naveo da transformacija ka pametnim gradovima podrazumeva sveobuhvatnu transformaciju privrede, javnih usluga i društva koja treba da omogući održiv pristup, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i veće blagostanje za građane.

- Taj proces se odnosi na inovacije u širokom spektru oblasti - usluge i javni transport, logistika, snabdevanje energijom i vodom, ali i turizam, industrija zabave, sistemi plaćanja i sve što se može zamisliti kada se pomisli na funkcionisanje jednog grada - podvukao je Popović.

Foto: Tanjug

Ministar je naveo i da kompanija IBM procenjuje da je globalni potencijal optimizacije javne infrastrukture ušteda od čak 1.000 milijardi dolara godišnje.

Istakao je i da “Mckinsey global institute” u prošlogodišnjoj studiji procenjuje da su efikasnom implementacijom “smart city” koncepta moguće uštede od 15 do 30 minuta na transport po osobi, kao i 25 do čak 80 litara vode dnevno po osobi.

- Podaci pokazuju da se istovremeno 30 do 40 odsto smanjuje se broj kriminalnih incidenata, osam do 15 odsto manje je opterećenje teškim oboljenjima u velikim gradovima, koji od pet miliona ljudi svake godine spasu između 30 i 300 života - dodao je Popović.

Zato su nam, ističe, potrebna rešenja za fabrike budućnosti, koje će proizvodnju vratiti u urbane sredine, ali na društveno i ekološki održivim osnovama.

- Ponovo se vraća koncept ''living and working in urban environement'', vraća se koncept da fabrike i industrija budu blizu ljudi, ali koristeći čiste tehnologije - rekao je Popović.

Interesantan i impresivan je podatak - “Cisco” procenjuje da će do naredne, 2020. godine, broj povezanih uređaja (internet of things) biti čak 50 milijardi, odnosno u proseku šest uređaja po stanovniku planete, kaže ministar.

On je ukazao i da će 5G mreža, koja će uskoro biti u širokoj upotrebi, otvoriti potpuno novu eru prikupljanja i upravljanja podacima.

- Srbija će biti spremna da bude pionir u primeni ove tehnologije kroz konstantna ulaganja u inovacionu infrastrukturu po najsavremenijim standardima. Nema sumnje da će naše kompanije, inženjeri i preduzetnici biti spremni da iskoriste tu priliku - poručio je Popović.

Ministar je istakao da oblast pametnih gradova predstavlja veliki ekonomski potencijal i da Vlada Srbije pravo zato ohrabruje mlade inženjere i preduzetnike da osnivaju startap kompanije i bave se tom važnom temom, budući da pored većeg društvenog blagostanja, donosi veći stepen inovativnosti i dodate vrednosti u privredi.

Podsetio je da Vlada Srbije obezbeđuje grantove za nove, startap kompanije kroz programe ranog razvoja do 80.000 evra, kao i do 300.000 evra za mala i srednja preduzeća u toj oblasti.

Takođe, radi se i na otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, u gradovima koji nemaju univerzitete, kako bi mladi u svim delovima Srbije imali neophodnu infrastrukturu da razvijaju rešenja koja će povećati blagostanje njihove lokalne zajednice.

Popović je naveo i da se ove godine prvi put sprovodi program “smart city - safe city”, jer je prepoznata važnost unapređenja funkcionisanja gradova i ekoloških posledica neefikasnosti u ovom domenu, a da je predviđeno 200 miliona dinara za projekte u okviru tog programa.

Ministar je dodao da su pametni gradovi globalni fenomen i da ništa ne bi bilo moguće bez snažne saradnje sa međunarodnim partnerima.

- Ne smemo zaboraviti da pametni gradovi nisu mogući bez pametnih građana koji žive u harmoniji sa tehnologijom - sa potrebnim znanjama i veštinama - podvukao je Popović.

Takođe, ukazao je da su mlade generacije posebno značajne, jer je njihova budućnost neraskidivo vezana za megalopolise budućnosti, koji se moraju učiniti pametnim kako bi život u njima bio ne samo prijatan, već uopšte i moguć.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nedeljka

pre 4 godine

Inovacije su budućnost. Svaka čast ovom ministarstvu na radu i trudu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija