• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.05.2019

21:00

ZAHUKTAVA SE NOVI "HLADNI RAT" NA BALKANU! Rusija Srbiji daje Mi-35, a SAD Hrvatskoj "blek hok"!

Politika

ZAHUKTAVA SE NOVI "HLADNI RAT" NA BALKANU! Rusija Srbiji daje Mi-35, a SAD Hrvatskoj "blek hok"!

Podeli vest

Odmah pošto je potvrđeno da Putin šalje Srbiji borbene helikoptere, Amerikanci najavili da će Hrvatima poslati svoje najbolje borbene letelice

Neposredno pošto je potvrđeno da ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin šalje Srbiji svoje moćne helikoptere Mi-35, Amerikanci su najavili da će Hrvatima dati najbolje borbene letelice.

Reč je o američkim jurišnim helikopterima UH-60M poznatijim kao 'blek hok', a hrvatska vojska - kako se navodi - dobiće ukupno 12 takvih letelica. Isporuka bi trebalo da se završi do 2025. godine, a Zagreb neće platiti ni dolar, Amerikanci im doniraju helikoptere!

Odgovor na odgovor

Vojni stručnjaci kažu da je ovo pre svega poruka Vašingtona Srbiji, ali i Rusiji, koja pomaže modernizaciju Vojske Srbije. Prema njihovim rečima, ovakav razvoj događaja može se u suštini opisati i kao svojevrsni 'hladni rat' Amerike i Rusije, koje isporukama oružja Srbiji i Hrvatskoj šalju jedna drugoj jasne poruke.

Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator, potvrđuje ove navode i kaže da nema dilemu da je ovo politička i vojna poruka Vašingtona.

- Na 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM-2 koje je Rusija donirala Srbiji Vašington je odgovara najavom da će Hrvatskoj donirati 60 borbenih vozila pešadije 'bredli'. Ta vozila trebalo bi modernizovati, no i bez toga, za balkanske prilike to su odlična oklopna borbena vozila. Sada vidimo i da Amerika namerava da do 2025. isporuči Hrvatskoj i 12 helikoptera UH-60M. I to je, naravno, odgovor na isporuku Mi-35 Srbiji. Uz dodatnu opremu i obuku posada, vrednost ove donacije iznosi 53 miliona dolara. Zagreb ovim namerava da zameni flotu starijih ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17 - ističe Lazanski, a prenosi 'Sputnjik'.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je flotu ruskih helikoptera obnovila 2007. i 2008, kad je na ime klirinškog duga bivšeg SSSR dobila deset ruskih transportno-jurišnih helikoptera.

- Kako su ti helikopteri zavisni od ruske logističke podrške, i u tom smislu ranjivi za upotrebu država članica NATO kao što je Hrvatska, Vašingtonu se žuri da što pre naoruža Zagreb američkim helikopterima. Ako se ujedno time može poslati i odgovarajuća politička i vojna poruka Srbiji, za Vašington je to onda dobar potez. Odnosno, ne baš suptilna politika slanja poruka kroz isporuke i donacije oružja... - naglašava Lazanski, dodajući da se postavlja pitanje šta Srbiji preostaje da uradi:

Činjenice

* Helikopter UH-60M 'blek hok'
Brzina 240 km/h
Posada 4 člana
Oružje 2 mitraljeza M60D kalibra 7,62 mm

* Helikopter Mi-35
Brzina 320 km/h
Posada 2 člana
Oružje top 23 mm sa 450 projektila, nenavođene avionske rakete, rakete vazduh-vazduh, navođene protivtenkovske rakete

 

- Jedino da nabavi od Rusije nove borbene i transportne helikoptere, plus moderne PVO sisteme. Pošto živimo u vremenu kad se poštuje samo vojna sila. Koliko ste jaki, toliko ste u pravu...

Kontrolisana kriza

Komentarišući sve ove navode, general Božidar Delić kaže da ovo potvrđuje šablonsko ponašanje SAD.

- Amerika želi da ovaj region stalno drži u stanju kontrolisane krize na koju ona može da utiče. Ovim se još jednom potvrđuje slabost Evrope. S druge strane, Amerika kroz isporuku tehnike vezuje Hrvatsku za sebe i svoj vojno-industrijski kompleks. Mogu Hrvati dobiti besplatno helikoptere, ali je suština u rezervnim delovima i borbenim kompletima. Ta stavka će biti vrlo visoka i nadoknadiće sve ono što je 'poklon'. Ne treba da se obaziremo na Hrvate. Treba da jačamo naš sistem odbrane. Nabavka svakog novog vojnog sredstva biće frustrirajuća za Hrvate. Ali to je već njihova bolest... - zaključuje Delić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Traktorist

pre 4 godine

Kupite si dovoljno traktora trebat će vam

Dec

pre 4 godine

Ne šalje nama Putin, već nam prodaje, a Ameri daju ovima besplatno.

Dejan

pre 4 godine

Ništa oni nama ne daju nego mi to plaćamo.Gospodine Vučićeviću i meni su Rusi draži od bilo koga sa zapada samo zato što nismo nikada ratovali.A sutra da nas napadne milosrdna alijansa kao 99 prošli bi i gore jer smo sa tehnikom isti nažalost.

Perica

pre 4 godine

Dva su helikoptera donirana i njihova vrijednost je mozda ca 53 mil usd. Ostalo Hrvati placaju! Mi-35M i UH-60 nisu bas za poredjenje. Mi-17v5 i UH-60 koliko toliko su u slicnoj kategoriji.

miroslav moric

pre 4 godine

ako rokne zna se ko ce biti donji.doci se 1000-2000 pijandura kao u proslom ratu a kuce ce nama gorjeti mi cemo biti ubivani sa bliznjima a putina ce dkojica da zabole za nama.zar nam kosovo nije dokaz i manimo se da putin nije znao i da nije bio dio vlasti.KGB uvjek KGB

Bane

pre 4 godine

Ne treba potcenjivati pomoc Amerike Hrvatima i ne treba sakrivati naoruzanje za Black Hawk kao sto su: AGM-114 Hellfire rakete,laserski navodjene rakete,.50 kalibar mitraljez,hydra 70 rakete

SILA

pre 4 godine

Ruski je helikopter samo brži a sve ostalo je kod lek Hoka najbolje ali to nije najblj helikopter na svetu zato jer je najbolji ruski Krokodil ali onio bitnio je da Srbija M35 kupuje samo 2 a hrvati od Amerike na poklon dobili 16 Kajove voriprs i sada opet na POKLON dobivaju i sveukupno 4 Blek Hok jer su 2 već dobili...Nego ma li neki novinar u Srbiji da pita Vučića ko je tu Regionalni lider? Amerika poklanja Hrvatima još dva Blek Hok borbena helikoptera vredna 50mil.E nakon šta im je već poklonila dva prošle godine(PUTIN ZARAĐUJE NA SRBIMA) Najvljeno da im poklanja još 100 oklopnih vozila Bradley koje će sami modernizovati! Na vojnoj vežbi u RH koja se zove "Brzi odgovor"(očito Srbima u slučaju napada na RK) od mastralnih Hrvata uče NATO standard vojske Slovenije i BiH i CG i Albanije i Kosova i Severne Makedonije!

TŠUNA

pre 4 godine

REDAKCIJO pa u Zagrebu pobednici Hrvati osude 4 srpska zločinca na 18g zatvora i jednog na 20g a vi za to i dalje ĆUTITE a znate da se po poglavlju 23 moraju do 2025g pohapsiti SVI srpski zločinci pa kako da ljudi mirno spavaju a Hrvati ih na spisku imaju još preko 1000 a Albanici ih traže kažu čak 5000....pregazili ih sa Bljeskom i Olujom i Košare pa im još sada i sude i trpaju u zatvor?

F16 Oluja

pre 4 godine

Vlasnik fabrike potvrdio da RH ide po NOVE F16-Oluja Block 70 od Amerike... Lockheed Martin: Prva stvar koju bih trebao spomenuti je da bi hrvatska Vlada kupovala avione od Vlade SAD, a mi bi odgovorili na zahtjev Vlade SAD. Dakle, to nije direktna komercijalna veza između nas i Hrvatske. Hrvatska Vlada bi podnijela zahtjev Vladi SAD i nas bi se pozvalo da podnesemo cijene za potpuno nove F-16 u Block 70 standardu.... Express.rs Ameri otkrili pod kojim uvjetima nam prodaju ratne avione Gde je sada onaj Lažanski da analizuje?

10 Hrvatskih Zapovedi Srbima

pre 4 godine

1. Jedni su Hrvati-katolici braća tvoja nepokorena od Boga i Gospe zaštićena! 2. Nedaj svoje jer sveto je i vrati tuđe jer prokleto je eto još Sandžak i Vojvodinu! 3. Ne laži i ne raci lažna svedočanstva i ne kukaj i ne kmeči uzalud nego živi u miru! 4. Poštuj zemlju u kojoj živiš da u njoj dugo živiš i dobro ti bude ili ima da te ne bude! 5. Ne poželi tuđe more i obale i ostrva i plaže i milijarde ako nemaš svoje! 6. Ne radi ubice od braće svoje od Gavrila do Jasenovca i Oluje i Košare! 7. Ljubi svoje komšije Hrvate i Bošnjake i Albance ko braću svoju i srpske Đojlene! 8. Ne sagreši bludno sa Hrvaticama i Albankama nego ženi Srpkinje svoje! 9. Digni sa 250 000 Srba spomenik Tuđmanu ko spasitelju svome a sruši Titov! 10. Pokaj se za grehe svoje i vrati korenima svojim jer Nebeska Srbija ti je pakao!

IZOLACIJA

pre 4 godine

Mi bismo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše – David Gompert za bombardovanje Srbije 99g! Pa eto to i rade sa EU i NATO paktom su lepo okružili Srbiju da ne mrdne. A već je EU zapretila da će naplaćivati svaki prelazak granice sa po 7E i eto samo to im je dosta! Inače ko to u svetu može da podržava mirno deljenje zemlje ko ovo Dačino i Vučićevo "razgraničenje" pa kakva bi to budućnost bila da političari mogu sami da crtaju granice sa dogovorom ili mafijom ili političkim likvidacijama a ne ko do sada sa ratom i genocidom iako ni to ne znači da se mogu menjati?

Bežanija

pre 4 godine

Ruski Mi35 može samo da se sakrije pred Blek Hokom jer je jedino brži od njega a i u Siriji su ih rušili sa običnim raketnim PO bacačima...

Ateista

pre 4 godine

Došlo je do toga da nemasto Velike i krivoslavne i genocidne Srbije imamo na pravdu Boga novu muslimansku državu u Evropi, Republiku Kosovo? A šta da tu sada radimo ili da kukamo i lažemo ili da kažemo samo fala TI, Bože pravde!? Fala Mu i za 250 000 živih Srba koje posle 4g genocida pusti onaj krivousti a koji idioti bez mozga dođoše pa se vratiše kad videše gde su došli? Kosovo nema ni 3% Srba pa to je albanska i sveta muslimanska zemlja pa svidelo se to vama ili ne jer eto Božje/Alahovo muslimanstvo i dalje gazi satanističko vizantijsko krivoslavlje ko šta ga držalo 500g da miruje pa posle njega krenulo da se diže i širi sa pokretanjem Svetskih i Balkanskih ratova i genocida i da širi mržnju i zlo i truje ljude… Ma ko hoće da vidi jasno mu je sve a ko neće ne možeš ni da mu objasniš.

DECO

pre 4 godine

Javni dug u Lepoj posle pola porušene i obnovljene zemlje i najboljih puteva u Evropi i opet dignutog tuirizma je 38 mlrd.E a ratna šteta oko 50-80 mlrd.E. Srpski javni dug posle 20g pljačke 23 mlrd.E. Hrvatska prosečna plata 928 E. Srpska prosečna plata 520 E. Pa vi deco vidite hoćete li u rat ili da bežite sada pre rata!?

PODELI PA VLADAJ

pre 4 godine

Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje iz pogana u hrišćane u 7-8veku. Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom(na tabli HOS-a, spomenik braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru). Kraljevina Hrvatska prva u ovom delu Evrope i među Slovenskim narodima još 920g. Širi se na celu Srbiju kad kralj Tomislav čisti osvajače Bugare 928g. Raskol Crkve, otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja 1054g! Ubistvo poslednjeg Hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g. Raspad KH i zajedništvo sa Mađarima Pakta Konventa 1102g. Sv. Sava huška i obrće Srbe od braće prema Vizantiji pa Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog 1217g. Sava je uspeo pa se stvara i priznaje SPC od strane Vizantije 1219g a on umire 1236g. Nagrada od Vizantije je Carstvo 1345g traje do smrti Uroša 1371g. SPC za spas Vizantije, huška Srbe u borbu na Kosovom polju 1389g! Poraz Vizantije(njeno zlo ostaje u SPC) i pad Carigrada 1453g! Posle pada Osmanskog carstva, SPC i Crna ruka sa Gavrilom, pokreću najveće zlo u istoriji WW1 i uništenje katoličke Austrougarske 1914g! Osvete katolika Srbima u WW2 sa Jezuitima i Ustašama u Jasenovcu i logorima 1941g! SPC sa četnicima i vojvodama, pokreće rat i velikosrpski genocid 1991g! E sada je opet Vatikan na redu… Svetski moćnici su nekako morali da podele Slovenski narod, koji je najveći na ovoj planeti a to im je bilo najlakše sa verom i verskim ratom, posebno kod Južnih slovena a za to vreme, muslimani se šire?

Jasno

pre 4 godine

Kada će i Hrvati da izvade dokumente Hrvatske do Zemuna a ne samo to malo oko Dunava pa evo svaka karta Austrougarske pokazuje Hrvatsku do Zemuna kako je i bilo sve do WW1 zbog čega ga i pokrenuo Gavrilo da se otima tuđe?: https://hr.maps-hungary.com/austro-ugarske-kartica-1900

TIŠINA

pre 4 godine

REDAKCIJO pa u Zagrebu pobednici Hrvati osude 4 srpska zločinca na 18g zatvora i jednog na 20g a vi za to i dalje ĆUTITE a znate da se po poglavlju 23 moraju do 2025g pohapsiti SVI srpski zločinci pa kako da ljudi mirno spavaju a Hrvati ih na spisku imaju još preko 1000 a Albanici ih traže kažu čak 5000....pregazili ih sa Bljeskom i Olujom i Košare pa im još sada i sude i trpaju u zatvor?

PREPORUKA

pre 4 godine

Komunista Ivica Račan je 1990g razoružao Hrvatsku teritorijalnu odbranu i svo oružje predao JNA rekavši kako će tako pokazati da Hrvati ne žele rat nego samo demokratsko i Ustavno pravo na referendum o samoopredeljenju. To do dana današnjeg nije pisao niti jedan srpski medij i nije rekao niti jedan srpski političar jer su se posle agresije Hrvati doslovno branili sa lovačkim puškama na početku....REDAKCIJO bidite prvi koji će pisati o tome?

Ludi Milojko

pre 4 godine

UH-60M Black Hawk je transportni helikopter a ne jurisni, i MI-35, verzija sa topom 23mm je slabija od verzije MI-35 koja ima top 30mm, isti kao na BMP-2, BMP-3, BDM-2 oklopnim vozilima , KA-52 jurisnom helikopteru ili MI-28 borbenom helikopteru, tako da sa topom 23mm MI-35 je samo za nijansu bolji od makedonskog MI-24D sa gatling mitraljezom 12.7mm a koji je modernizovan sa izraelskom opremom....

serbone

pre 4 godine

mogu njma ameri da daju i atomsku bombu ali kada dodje vreme mi ce mo ih pocepati i zardjalim kashikama jer ne bije pushka boj nego srce u junaka.znachi onog momenta kada ameri puknu a to je ochigledno samo pitanje vremena,mi sami reshavamo sve nashe probleme u komshiluku-

miroslav moric

pre 4 godine

jebes vase novine kadakomentare birate dali ih pustiti ili ne``??????

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija