• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2019

09:39

SIMIĆ: Sednica o KiM prilika da se čuje o surovom položaju Srba!

Politika

SIMIĆ: Sednica o KiM prilika da se čuje o surovom položaju Srba!

Podeli vest

Poslanik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da se današnja sednica o Kosovu i Metohiji održava u značajnom trenutku za Srbe i da se očekuje da će se čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali predlog rešenja kosovskog problema


Simić je u Jutarnjem Dnevniku RTS naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijoim na Kosovu i Metohiji.

- Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je infrastrukturnih, ekonomskih i poljoprivrednih projekata uloženo za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda, ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM - ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa.

- Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da se čuju mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine - navodi Simić.

Dodaje da se sednica o Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku.

- Sednica posvećena Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku jer sa jedne strane imamo Prištinu koja destruktivnom i neodgovornom politikom pokušava da minira dijalog i sa druge strane imamo vrlo ozbiljan pristup našeg državnog vrha koji ulaže ogromne napore energiju i trud ne bi li se dijalog nastavio i došlo do kompromisnog rešenja - navodi Simić.

Ističe da je predsednik Aleksandar Vučić inicirao ovu skupštinsku sednicu nakon što je u proteklih mesec dana održao razgovore sa vodećim evropskim i svetskim liderima.

- Sasvim je izvesno da predsednik, a i celokupna politička javnost sada imaju jasniju sliku o poziciji Srbije, srpskog naroda ali i poziciji međunarodne zajednice po pitanju rešavanja kosovskog problema - ocenjuje Simić.

On je, osvrćući se na sastanak lidera Srba sa KiM sa predsednikom Vučićem, naveo da je opšti zaključak sa tog sastanka - da dijaloga na jedan sveobuhvatan i konstruktivan način neće biti još jako dugo jer, kako kaže, Priština očigledno želi da i dalje destruktivno deluje.

Dodaje da je na sastanku dogovoreno da se u narednom periodu u najvećoj mogućoj meri sačuva jedinstvo i solidarnost srpskog naroda i očuva mir i sigurnost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Navodi da sa jedne strane imamo predsednika Vučića koji želi odgovornu i racionalnu politiku ne samo prema Srbima već i prema celom regionu dok sa druge strane, kako kaže, Priština vodi destruktivnu politiku.

- Ako naš predsednik kaže - ukinite takse i za dva sata smo u Briselu jer želimo da razgovaramo, želimo kompromis, želimo mir i stabilnost, a sa druge strane čujemo poruke Prištine koja ne želi da ukine takse, ne želi dijalog, ne želi kompromis, to je prst u oko našem državnom vrhu ali i Briselu i Međunarodnoj zajednici koja je garant svih sporazuma - ističe Simić.

Ne očekuje da će Priština u narednih nekoliko meseci ukinuti takse.

- Kako stvari sada stoje Priština nema nameru da ukine takse, a i ne postoji međunarodni konsenzus i jači pritisak na Prištinu da takse ukine tako da apsolutno ne očekujem da takse budu ukinute u narednih nekoliko meseci - ističe Simić i poručuje da je dijalog jedini mehanizam rešenja kosovskog problema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija