• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.05.2019

22:51

BRITANCI SHVATILI DA SRBIJU NEĆE SLOMITI, PA PREDLAŽU: Podela Kosova jedino rešenje!

Politika

BRITANCI SHVATILI DA SRBIJU NEĆE SLOMITI, PA PREDLAŽU: Podela Kosova jedino rešenje!

Podeli vest

Forin ofis izradio 'plan B' za Kosovo, koji predviđa da srpska pokrajina bude podeljena između Srbije i Albanije! * Britanski diplomata Timoti Les: Kosovu očajnički treba priznanje, a Srbija je suviše jaka da bismo je naterali na to

Velika Britanija ima spreman 'plan B', koji predviđa da se problem Kosova trajno reši tako što će Srbija i Albanija podeliti južnu srpsku pokrajinu!?!

Kako tvrde naši odlično obavešteni diplomatski izvori, u Londonu su razumeli da je Beograd nemoguće na silu naterati da prizna lažnu državu u sadašnjim granicama i zato je osmišljena strategija koja treba da kroz 'kontrolisanu krizu' dovede do dugoročno održivog rešenja za najveći problem na Balkanu.

Svi bi to prihvatili

Britanci, kako navode naši izvori, zapravo žele da zacementiraju postojeće stanje na terenu i da definitivno podele Kosovo na severni, srpski deo, i južni, albanski.
- Ključna razlika u odnosu na neke slične planove koje smo čuli prethodnih meseci jeste da Britanci smatraju da albanske delove Kosmeta pod kontrolom Prištine treba faktički pripojiti Albaniji, jer i sami Albanci tome neskriveno teže... Engleski plan predviđa izazivanje krize, i to tako što bi Albanija i lažna država Kosovo proglasile ujedinjenje. To bi pak, bez ikakve sumnje, izazvalo oštru i odlučnu reakciju Beograda, koji bi istog časa stao u odbranu sunarodnika na severu pokrajine. Premda bi se isprva pojedine velike sile bunile, Britanci su uvereni da bi na kraju svi prihvatili tu podelu koja je, prema procenama njihovih stratega, jedina dugoročno održiva... - prenosi naš sagovornik.

KO O ČEMU, AMERI O SRBIJI I PRIZNANJU KOSOVA: Nova zapadna strategija za Kosovo - po principu "štapa i šargarepe", AKO KAŽEMO NE ČAKA NAS ŽESTOKA KAZNA!

DRAGAN ŠUTANOVAC
BIVŠI LIDER DS

Očigledno je da Vučić nije dobio adekvatne garancije za Briselski sporazum, za sve ono što je i Priština potpisala, a Srbija ispunila. 


Da su ova saznanja i te kako utemeljena, potvrđuje i izjava britanskog diplomate Timotija Lesa, koji je dugo godina službovao na Balkanu. On je proteklog vikenda engleskim medijima rekao da veruje da će Kosovo na kraju sigurno biti podeljeno i da je to jedini realan ishod.
- Priština će u svojim očajničkim željama da legalizuje status Kosova na kraju pokušati da to postigne ujedinjenjem sa priznatom državom Albanijom, čiji se pravni status može pozajmiti, bilo da se radi o priznavanju pasoša ili članstvu u Interpolu. To bi odgovaralo Tirani i dalo bi joj novu nacionalnu misiju, jer se, inače, nade Albanije o pridruživanju EU gase. A to bi opet izazvalo paniku u Srbiji, koja će se osećati primoranom da pripoji sever Kosova da bi spasla Srbe od toga da žive u albanskoj nacionalnoj državi - podvlači Les, koji navodi da je Srbija suviše jaka da bi je Zapad silom naterao da odustane od čitavog Kosova.

- Spoljni igrači će u početku protestovati i odbijati da priznaju nove činjenice na terenu, ali neće učiniti ništa konkretno da zaustave Srbe i Albance u toj podeli. Na kraju će mirno prihvatiti oslobađanje od tereta i rešavanje dugogodišnjeg spora - zaključuje on, uz opasku da je EU izgubila svaki kredibilitet da se bavi ovim pitanjem.

Niko od naših državnih zvaničnika juče nije želeo da komentariše takozvani britanski 'plan B' za Kosovo. Na drugoj strani, predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači nedvosmisleno je poručio da će u bliskoj budućnosti svi Albanci živeti u zajedničkoj državi 'Kosovo-Albanija'.
- Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan bezgranični prostor između Kosova i Albanije, lakše čak nego što je bio izazov udaljenja Srbije sa Kosova - izjavio je Tači u subotu u Albaniji i napomenuo da ne odustaje ni od pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe!?!

Dragaš: Vučićev pravi put

Direktor Instituta za međunarodnu bezbednost Orhan Dragaš konstatuje da je verifikacija faktičkog stanja na Kosovu, o kojem govori i Timoti Les, apsolutno jedini realni koncept koji se nalazi pred Srbijom i kosovskim Albancima, ali i pred međunarodnim faktorima.
- Za Srbiju je ovo daleko od idealnog rešenja, ali pruža maksimum koji je u ovom momentu moguće postići i to je ono za šta se bori predsednik Vučić, čija je pozicija i u Srbiji i u međunarodnim okvirima zbog toga veoma teška. Uveren sam ipak da neće odustati od te borbe, jer se čvrsto zalaže za jedino realno i pragmatično rešenje, koje će Srbiju ostaviti čistog obraza, uprkos nizu katastrofalnih poteza koje su ranije vlasti decenijama činile u vezi sa Kosovom - primećuje Dragaš.

(UŽIVO/VIDEO) VUČIĆ U SKUPŠTINI: Postoje 2 scenarija za Kosovo, normalizacija odnosa ili zamrznut konflikt koji bi bio katastrofalan!

Glišić: Ne veruj nikad Britancima

Foto: Informer

Vladan Glišić iz Srpskog patriotskog saveza kaže za Informer da ne veruje Britancima ni kad darove donose.
- A ovo je daleko od darova. Mi smo sve dosadašnje dogovore jednostrano izvršili u potpunosti, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Pre bilo kakvih daljih razgovora, treba sačekati da Zapad izvrši svoje obaveze jer Šiptari su samo njihove marionete. A onda treba mirno nastaviti pregovore... - navodi Glišić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivan Smederevac

pre 4 godine

Sto bi rekao jedan britanski diplomata -dzabe smo krecili, Srbi jos pamte Kosovski boj pre 600 godina i cekace ako treba jos 600 da Kosovo vrate...a sto se tice ulaska na sever, mi ako udjemo na sever, do Skadra ne stajemo...

Doca

pre 4 godine

U normalnoj državi bi svi oni koji su bilo šta napravili protiv državnih interesa, praveći se ludim I nemim posmatračima pri oduzimanju dela teritorije, ili oni koji su uništili naoružanje po nalogu neprijatelja ili onih koji su namerno prebacili sa UN na EU odlučivanje....bili uklonjeni trajno kao gnojni smrdljivi čir-fik I gotovo. Demokratske zemlje to rade tiho a one manje demokratske pobiju celu porodicu. Ali mi nismo država.

Marcco

pre 4 godine

Jel vi sinhronizujete vesti? Kakva, bre, podela... gotovo, bre!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija