(FOTO/VIDEO) VUČIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE odgovarao na pitanja poslanika o stanju na Kosovu i Metohiji!

TANJUG / TANJA VALIC

13:25 >> 17:32 Politika 0

informer.rs | 28. 05. 2019.

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE odgovarao na pitanja poslanika o stanju na Kosovu i Metohiji!

Skupština Srbije završila je danas dvodnevnu raspravu o izveštaju o Kosovu i Metohiji, koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Skupština Srbije završila je danas dvodnevnu raspravu o izveštaju o Kosovu i Metohiji, koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

U nastavku rada, parlament treba da glasa o izveštaju o KiM, kao jedinoj tački dnevnog reda sednice.

16.50 - Vučić: Naša pozicija nije laka, ali nije ni protivnika Srbije!

Pozicija Srbije nije laka, ali ni pozicija svih onih koji su protiv Srbije više nije onako i onoliko laka koliko je bila do pre nekoliko godina i svakako im neće biti mnogo lakša ni u budućnosti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini, na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji. 

- Borićemo se za svoju zemlju, za svoj narod i gledaćemo na svaki mogući način da u budućosti gubimo najmanje što moramo, a dobijemo najviše što možemo. A da govorim ljudima kako teče med i mleko i kako smo mi najjači na svetu to stvarno ne mogu, ne bi bilo fer i ne bi bila istina - rekao je Vučić.

Istakao je da se bori i da ne može da razgovara sa onima koji bi se lako odrekli svega što je srpsko. 

Govoreći o rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, naveo je da u njoj postoje pozitivne norme na koje se Srbija poziva, ali da nešto više ima negativnih normi na koje se pozivaju Albanci. 

Između ostalog, naveo je da se u toj rezoluciji SRJ optužuje za izbijanje krize, nasilja i represije u pokrajini.

Kako je naveo, Albanci su se mnogo češće nego mi pozivali na rezoluciju 1244, a onda su počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde. 

- Negde od 2014. , 2015. godine su kao po komandi, kao da im je neko rekao da ništa drugo ne rade, počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde - dodao je Vučić. 

Tanjug/Printscreen

16.40 - Vučić: Probajte da budete fer,ne optužujte me... 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je danas više puta čuo kako je došao u parlament sa nekim dokumentom o priznanju Kosova, poručujući da, niti je došao sa takvim dokumentom, niti mu je to ideja, te pozvao poslanike da budu fer i da mu ne prebacuju nešto što nije racionalno. 

Na dobacivanje poslanika da postoji strah od eventualnog takvog ishoda, odnosno priznanja, Vučić je primetio da smo opet došli u fazu iracionalnog. 


 - Taj strah ne treba da postoji, ali nas to neće spasiti i neće nam dati više od Kosova i Metohije nego što imamo danas -  rekao je Vučić i dodao da je dobro rekao jedan vladika na sinodu SPC - da šta god da on, Vučić, uradi, da će da se kaje i da će svima biti kriv. 

Na komentare poslanika SRS Nemanje Šarovića da ima veliku podršku naroda i da ne treba da bude opijen time, Vučić je odgovorio da nije opijen ni podrškom, ni aplauzima, već da se ponašao odgovorno i ozbiljno i da rezultati to pokazuju. 

 - Gde god da krenete, videćete fabrike koje smo otvorili. Time se ponosim kao i fiskalnom kosnolidacijom, domaćinskim odnosom i poslovanjem .Želim da učinim što više velikih stvari i žuri mi se. Hoću da sprintom trčim koliko dugo mogu, a ne da kilavim -  rekao je Vučić. 

Vučić je primetio da njega, koji se bori sa svojim narodom za KiM, optužuju da je izdajnik, dok se jedan od lidera SZS-a Vuk Jeremić, koji sedi u kafani u Njujorku, predstavlja kao veliki rodoljub. 

 - Po kojoj sam to logici izdajnik, šta sam to uradio, šta sam potpisao? kad budem imao bilo šta, doći ću u narodnu skupštinu i harbro ću vam predložiti. Nemam nikakav plan, nemamo ni razgovore, borimo se za opstanak i život našeg naroda. 

 - Kažu ''nisi ti Vučiću ništa potpisao, ali postoji strah u narodu da hoćeš''. Šta da kažem na to? Najbolji je onaj što je u Njujorku ili onaj što je svaki treći dan u Londonu. Svaki dan me optužuju da ću priznati nezavisno Kosovo, a kad im kažem da neću, kažu da što to kažem neću znači da us tvari hoću. A da sam rekao hoću, rekli bi eto priznao je da hoće -  r
ekao je predsednik Srbije. 

Vučić je kazao da deo opozicije koji ga napada dobro zna da se on bori za Srbiju i upitao je da li je njihov odnos uvek fer, da li ih je nečim uvredio i šta mogu da zamere po pitanju ekonomske snage zemlje. 

 - Naravno da nije sve idelano, neće nikad biti, ali u kom smo periodu mi bili zadovoljni? Imamo problem KiM. Jesam ja za to kriv, jesam li ja doneo ili na bilo koji način stvoriotaj problem?  - , pitao je Vučić.

Kako je rekao, nema nikakav skriveni plan za KiM i boriće se za kompromis i za život ljudi, jer misli da je bolje da čuvamo živote ljudi i budućnost Srbije , a to, kako je podvukao, znači da će se boriti i za živote naših građana na KiM. 

 

 - Molim vas da probate da budete nekada fer, nemojte da mi zahvaljujete, kritikujte sve, ali bazirajte to na činjenicama, a ne na tome da postoji strah u narodu ili da je baba Vanga rekla da će to da se desi -  poručio je Vučić opoziciji. 

Tanjug/Printscreen

16.32 - EU neće propasti, ali će odlučivanje po SRB biti otežano

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da nije bilo velikih iznenađenja na izborima za Evropski parlament i da EU posle poslednjih izbora neće propasti, ali da će donošenje odluka u Briselu biti otežano i sve komplikovanije, posebno za odluke koje se odnose na Srbiju i Balkan. 

Vučić je to rekao u Narodnoj skupštini na sednici posvećenoj KiM, odgovarajući na pitanje poslanika SRS Aleksandra Šešelja o tome da li bi Srbija trebalo da preispita svoj evropski put posle izbora za EP. 

Vučić je rekao i da prihvata Šešeljevu konstataciju da je možda ''''prespavao'''' pad Berlinskog zida, ali je naglasio da Srbija neće prespavati aktuelan trenutak i da se na vreme okrenula Kini sa kojom, kaže, imamo najbliže odnose, što nam neretko zameraju u Briselu i drugim centrima moćima. 

Vučić je podvukao i da se sa njim ne razgovara jezikom ucena. 

 - Kada su me ucenjivali ili Šešelj u Hag ili sankcije, ja sam znao šta će biti moj odgovor bez obzira na to da li ste mi politički protivnik ili ne - rekao je Vučić. 

Negirao je tvrdnju da je Srbija tolerisala formiranje vojske Kosova i dodao da je Prištia to učnila uz pomoć i podršku članica kvinte. 

 

 - Šta smo mogli da uradimo, šta da napravimo, osim da pravimo snažniju vojsku i ne dozvolimo da njihova vojska ugrozi Srbe. to je ono što je u našim rukma i to radimo bolje nego što su drugi u prethodnih nekoliko decenija - rekao je Vučić. 

Kako je rekao, da bi se to postiglo,bilo je potrebno više finansija, mnogo teških ekonomskih mera, a bio je potreban i evropski put. 

Govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, Vučić je podsetio da je on jedini Srbin koji je posle 105 godina oddobio orden Aleksandra Nevskog. 

 - Nije mi Putin lično uručio orden zato što ne razumem i ne volim Ruse, ja samo uvek, čak i ispred mnogo drage Rusije, uvek stavljam Srbiju, rukovodim se interesima srbije i građana i to je ono zbog čega sam izabran i što je moja obaveza - naglasio je Vučić. 

Istakao je da smo prvi primetili da svet više nije unipolaran, već multipolaran i da ga on deli na četiri velike sile: SAD, Kinu, EU i Rusiju. 

Vučić smatra da treba da koristimo prijateljstva sa svim tim zemljama i da ih molimo za podršku Srbiji, kao i da novi odnos snaga na globalnoj svetskoj sceni neće mnogo uticati na poziciju Srbije kada je reč o pitanju KiM . 

 

Tanjug/Printscreen

 - Plašim se da se u tom smislu neće mnogo toga promeniti i da sebe stavljamo u poziciju nekoga ko čeka nešto što nikada neće dočekati. Mislim da smo se ponašali odgovorno i pokazali da je naš stav ozbiljan, odgovoran i zasnovan na činjenicama, a vama ne sporim pravo da imate durgačiji stav i drugačiju politiku -  poručio je Vučić odgovarajući Šešelju. 

16.15 - Drecun: Srpski narod mora da redefiniše nacionalnu strategiju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da srpski narod mora da redefiniše nacionalnu strategiju i da odluči da li će je zasnivati na liniji Beograd-Prišitna ili Beograd-Banjaluka.

- Na početku 21. veka moramo redefinisati nacionalnu strategiju i reći da li ćemo je zasnivati na liniji Beograd-Priština i tom nerešenom konfliktu, ili ćemo forsirati liniju Beograd-Banjaluka. Otvoreno moramo razmišljati o tome i izneti stavove kako bi svi znali šta od nas da očekuju - rekao je Drecun na sednici parlamenta posvećenoj KiM, a na kojoj, kao i juče, govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drecun je na sednici na kojoj se govorilo i o upadu ROSU na sever KiM predstavio i "lični okvir za rešavanje kosovskog problema" koji, kako je rekao, podrazumeva "policentrično rešenje" i isključuje mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. 

- Moj okvir potvrđuje da su pregovori jedini način za postizanje rešenja koje ne može biti zasnovano na novoj realnosti koju Priština pokušava da uvede, od formiranja vojske do uvođenja taksi - rekao je Drecun.

Tanjug/Printscreen

15.50 - Dijalog smanjio etnički motivisano nasilje na KiM

Dijalog Beograda i Prištine doneo je mir i stabilnost i veću bezbednost za naš narod i građane, rekao je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to potkrepio podacima o smanjenju etnički motivisanog nasilja na KiM od 2014. godine. 

U skupštinskoj raspravi, Vučić je rekao da je od 1999. godine do danas na KiM bilo 9.000 etnički motivisanih napada, a u periodu od 2014. do danas nesto manje od 500 napada.

- Hoću da vam pokažem da ti rezultati nisu tako mali kako izgledaju i kada pogledate proporciju, videćete da je ovo višestruko manje nego što je bilo u prethodnom periodu kada su govorili da je sve mnogo bolje nego što je danas - rekao je Vučić.

Naveo je da je dijalog doneo mir i stabilnost i, iako nedovoljna prava za Srbe, nešto veću bezbednost za naš narod i za naše građane. 

- To je stvar zbog koje sam zadovoljan - rekao je Vučić. 

TANJUG / TANJA VALIC

15.40 - Na ustav me pozivaju oni koji ga nisu primenili 2008.

Danas me svi pozivate na Ustav, čak i oni koji je trebalo da ga sprovedu, 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, rekao je danas u Skupštini predsednik Aleksandar Vučić i takođe naveo da sa sobom ima fasciklu sa člancima iz prištinskih medija, u kojima ga napadaju, kako bi ih pokazao svima koji veruju u teorije zavere.

 - Jedina osoba koju nadaju u svim prištinskim medijima sam ja. Niko drugi. A zašto im smetam ja kad sam se sa njima dogovorio. Je l'' može neko to da objasni? Izgleda da ne može -  rekao je Vučić. 

On je, reagujući na diskusiju Vjerice Radete iz SRS konstatovao da će biti mnogo teže da se razgovara sa Srbijom od danas nego što je to bilo do danas.

 - Nisam bio defetista i neću da budem. Boriću se za našu zemlju. Nemojte da živite u teorijama zavere kako se neko dogovorio sa nekim, pa samo čeka dan kada će to nekom da obelodani. Nema ništa od toga - 
 rekao je Vučić. 


 

printscreen

On je u parlament doneo fasciklu u kojoj su, kaže, članci iz prištinskih medija da ih pokaže onima koji veruju u teorije zavere. 

Radeta je kazala Vučiću da treba da učini sve da sačuva mir, ali i celovitu Srbiju, onako kako je Ustavom definisano. 

 - Vi ste juče završili obraćanje Pekićevom rečenicom, da treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova. Nije vam dobro poređenje. Ne mogu deca imati zemlju ako je ne naslede od dedova. Ja ću završiti sa Njegošem - svak je rođen da po jednom umrije, čast i bruka žive dovijeka -  rekla je Radeta. 

Vučić joj je rekao da u poslednje vreme sluša samo dve stvari, da treba da završi sa Kosovom i da skine muku sa leđa i da je kriv ako to ne učini, dok drugi govore, mada ne direktno, da će izdati KiM i da će se tako upisati u istoriju najgorih. 

 - Danas me svi pozivate na Ustav, čak i oni koji je trebalo 2008. godine da ga sprovedu kada je Kosovo proglasilo nezavisnost -  rekao je Vučić. 

Osvrnuo se na jučerašnje događaje ispred skupštine, kada je Boško Obradović pokušao da ga spreči da uđe, rekavši da je mnogo knjiga o fašizmu i nacizmu pročitao, a da još nije pronašao slične slučajeve. 

 - Sve sam to trpeo ovih sedam godina. Nisam otišao na odmor duže od četiri dana, borio sam se da izvučem zemlju iz teškog stanja. Svaki dan se borim za Srbiju i danas sam jedini koji nije isporučio nijednog Srbina Hagu, pa ni tebe Vjerice, ni Jojića, ni Šešelja -
  rekao je Vučić Radeti. 

Napomenuo je da to svakako nije uradio zbog njih, već zbog Srbije. 

15.18 - Vučić i Mirčić o uticaju zapadnih sila na srpske ministre

- Ova vlast je izabrana voljom naroda, a ne bilo kakvih zapadnih sila i da je drugačije, uveren sam da se niko od ovih ljudi ne bi nalazio na ovom mestu, a ja sigurno ne bih - poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić. 

On je tako odgovorio poslaniku SRS Miloradu Mirčiću koji je tokom rasprave u parlamentu rekao da vlada mora biti spremna za velike izazove i još veće potrese i da se zato mora izvršiti priprema koja podrazumeva i rekonsturkciju vlade.

Mirčić je rekao Vučiću i da on živi u zabludi i misli da će ministarka Zorana Mihajlović uvek biti uz njega, navodeći da radikali o tome govore, kao i da ona nije jedina. Takođe, Mirčić je naveo i da EU uvek nađe pogodne da zarad lične vlasti urade šta treba, i da je sada došao red na garnituru koja treba da promeni Ustav, koji je prepreka za sve sto je zamislila EU.

Vučić je istakao da, iako ne može da govori sve što zna i nikad nije zloupotrebljavao informacije koje ima od bezbednosnih službi, ima saznanja o uticaju različitih faktora na našoj političkoj sceni i na političkoj sceni regiona.

 - I u skladu sa tim trudio sam se, i kao predsednik stranke, a ne samo kao predsednik Republike, da predlažem ljude koji imaju integritet i autoritet, koji neće zavisiti od volje bilo koje ambasade. To se odnosi na Zoranu Mihajlović, kao i na sve druge - rekao je Vučić.
 

printscreen

On je poručio da ljudi za koje bi se pokazalo da su u agenturnom odnosu sa bilo kojom drugom zemljom, ne samo sa SAD, već i sa Rusijom, Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom... više nikada ne bi imali njegovu podršku.

- I to garantujem. Ne možete da radite za dve zemlje, nego za jednu. Možete da volite zemalja koliko hoćete, ali da radite možete samo za jednu - podvukao je Vučić.

On je rekao da ima poverenja u Zoranu Mihajlović, a oni u koje nema, videće se posle sledećih izbora.

Na pitanje lidera radikala Vojislava Šešelja kada će izbori, Vučić je odgovorio da su izbori uskoro i da smo svakako odavno ušli u izbornu godinu.

- Ako Ana (Brnabić, premijerka) predloži rekonstrukciju, imaće moju podršku. Ovo je bilo samo moje razmišljanje - dodao je Vučić.

Upitao je i kakva je brana i prepreka bio Ustav 2008. godine za sve što se dogodilo.

- Nikakva - konstatovao je i dodao da nam je ostalo da se zanosimo i uživamo, što se pravimo da ne znamo šta se desilo na KiM i kažemo da je potpuno isto kao pre 11 ili 19 godina, iako je mnogo teže i lošije za nas.

- Nisam defetista, niti tražim izgovore zbog kojih će neko da prizna KiM ili će neko nešto da im da, već govorim zato što ne može Ustav, već mnogo veća snaga Srbije, jedinstvo i bolja ekonomija da budu razlog našeg napretka i veće šanse da sačuvamo ono što se sačuvati može na KiM - rekao je Vučić.

Podvukao je da Srbija ima dobre, iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Belorusijom, da će nastaviti da gradi i učvršćuje odnose sa tim zemljama, ali se nalazi na putu EU.

- To govorim na svakom mestu, to je politika od koje ne želim da odustanem. Ako bi se dogodilo da od te politike moramo da odustaemo, bilo bi vreme da istog sekunda idemo na izbore i ponudimo vladu i vlast nekim drugim ljudi sa drugom politikom - rekao je Vučić.

14.51 - Moramo da budemo racionalni

Bolje je 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan ratovati, izjavio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odgovor na pitanja poslanika koji je smisao pregovora, te zapitao da li uopšte imamo alternativu pregovorima.
- Moje pitanje je - šta je alternativa, ako nemamo pregovore, šta radimo onda? Pa je'' l mislite da je neko želeo da se povuče - poručio je Vučić.

Kako je rekao, sa bilo kim da se ratuje, stvari moraju da se završe pregovorima i razgovorima.

TANJUG / TANJA VALICPredsednik je naglasio da je pregovaranje suština posla predstavnika države, a sve kako ne bi došlo do sukoba.

- Mnogi koji su se zaklinjali u to da je Kosovo srce Srbije doprineli su tome da Kosovo u dobrom svom delu i de fakto ne bude pod kontrolom Srbije - naveo je Vučić.

Apelovao je na obične ljude da razumeju, pošto smo u izbornoj godini, da je politika veština mogućeg, a ne nemogućeg i ponovio da neće obećavati građanima stvari koje su nemoguće.

- Prebacuje nam se da želimo da predamo Kosovo. Pa, to se desilo za vreme njihove vlasti, 2008. godine i kada smo poraženi 1999. od velike NATO sile. Zar mislite da može posle toga da se ne plati cena, a evidentno je bilo da smo izgubili u tom sukobu? Kako mislite da je moguće da sve ostane isto i da se ništa nije promenilo? - zapitao je Vučić.

Podseća da je on prvi uveo obeležavanje godišnjice NATO agresije i nazivanje toga agresijom umesto NATO bombardovanjem i NATO kampanjom.

- Molim vas za malo više realnosti. Neće prestati ni na Srbiju niti na Republiku Srpsku. Izbor je samo da li da se borimo ili da odustanemo od svega - rekao je Vučić na šta mu je lider radikala Vojislav Šešelj dobacio da treba da izaberemo odustajanje od EU.

Vučić je na to zapitao, ako pričamo bez emocija, da li stvarno neko misli da je odustajanje Srbije od EU moguće i da li neko misli da bi imali kao zemlja 3,5 milijardi evra stranih investicija godišnje da nismo na evropskom putu.

Dodao je da mu nisu uvek prijatni razgovori sa predstavnicima EU zbog njihovog licemerja po pitanju KiM, ali da je za Srbiju važan evropski put ako hoćemo da imamo jaču ekonomiju. Kazao je da dva velika njihova investitora 2017. nisu namerno htela učestvuju u kupovini naših obaveznica i da smo jedva izbegli krizu, samo zahvaljujući stabilnosti srpskih finansija.

TANJUG / TANJA VALICPredsednik je istakao da moramo da budemo racionalni i da građani treba da razumeju da Srbija ide po tankoj žici i da je to možda jedini način da opstane kao zemlja.
 

14.18 - Milošević je imao najbolju poziciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da neće odustati od borbe za KiM, ali da ljudi moraju da shvate da nemamo preveliku moć u sopstvenim rukama i da su nam pozicije različite u odnosu na prethodne periode. 

- Milošević je imao najbolju poziciju, DOS nešto lošiju, ali je još mogao da se ''igra'', a mi smo danas u užasno teškoj poziciji, a pri tome nisam defetista, već sam samo oprezan - rekao je Vučić, primetivši da je to mnogo bolji pristup u politici nego onaj po sistemu "lako ćemo" jer je neodgovaran. 


Ipak, kaže on, borićemo se snažno, svom energijom, sa mnogo entuzijazma, iako imamo mnogo manje prostora.

Uporedio je to sa borbom u ringu sa protivnikom koji je tri ranga iznad nas a nama još vezana ruka.

- Mi to konstatujemo ali neće da odustanemo od borbe, pa čak i od pobede - rekao je Vučić.

Podsetio je na pismo ubijenog premijera Zorana Ðinđića Savetu bezbednosti u kojem, između ostalog , kaže da je Srbija spremna da vrati određeni broj svojih policajaca i vojnika na KiM, ali i na tadašnje saopštenje DS S da taj poziv premijera predstvlja dvostruki promašaj - prvo jer je upućen nenadležnom licu, a zatim jer predstvalja trik za prikupljanje poltičkih poena.

- Od tada je prošlo 16 godina, a mi smo doživeli pogrom, za 50 odsto je manje Srba na KiM, 2008. je proglašena nezavisnost, 2009. izmestili smo to pitanje u EU, 2010. smo imali presudu MSP, 2011. postavili granicu na Jarinju i Brnjaku. I pri svemu tome očekujete od mene da 16 godina kasnije, u strostruko lošijim uslovima, da reagujem onako kako vaša partija nije ni pre 16 godina. I ja vam kažem: ne brinite, reagovaćemo snažno - rekao je Vučić odgovarajući poslaniku Milanu Lapčeviću, ranije članu DSS.

Dodao je i da to što je danas završena drama na KiM nije kraj, imaćemo 7 "dobrih dana" i opet će se ponoviti.

- Ali, naša reakcija ne sme da bude ista, pozivanje da nas saslušaju, pomognu i da nam ne tuku narod. Naša reakcija će biti odgovorna, uvek ćemo se truditi da čuvamo mir, ali i da sačuvamo određene rezerve u sopstevnom ponašanju i u sopstvenoj reakciji i različite vrste iznenađenja za one koji misle da mogu da maltretiraju srpski narod - kaže on.

"Ako to nije dovoljno, ako to nije fer, onda ja ne znam šta je fer".

printscreen

14.14 - Rambuje 2 bi nas doveo u nemoguću situaciju

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je skeptičan prema ideji organizovanja "Rambujea 2" ili neke velike mirovne konferencije na kojoj bi se rešavalo kosovsko pitanje, jer bi takav skup Srbiju doveo u nemoguću poziciju.

 - Plašim se da bi nam na tom skupu iza zatvorenih vrata bilo ponuđeno veoma malo i nedovoljno, kao i da nećemo moći ni na koji način da kažemo da ne ispunjava najniže zahteve srpske strane- 
rekao je Vučić u Skupštini Srbije.


On je dodao da govori iz iskustva razgovora sa predstavnicima EU i drugih zapadnih zemalja. 

Vučić je rekao da bi takav skup okupio više različitih zapadnih sila te istakao da njih, sem nezavisnosti Kosova, najviše interesuje kako da se osigura integritet BiH, te da im je zato važno da se, ali i na koji način, završi situacija oko KiM. 

 - Zato neće da daju gotovo ništa, a razmišljaju o tome šta Srbija može da ''proguta''. Od nemačke kancelarke Angele Merkel sam u Davosu, pred 20 ljudi, kada sam molio, dobio odgovor da razume šta govorim, ali da ne može da prihvati ono što tražim, jer nema šta kao alternativu da ponudi. To su reči najmoćnije žene u Evropi -  preneo je on. 

Predsednik je naglasio da su pregovori sa Albancima u ćorsokaku, jer prištinska administracija nijednog sekunda nije želela nijedan kompromis. 

Dodaje da je Prištini jedini cilj da se prizna Kosovo na celoj terotoriji i da nisu spremni na suštinski kompromis.

13.49 - Vučić odgovorio Čanku: I dalje smo na putu ka EU,uprkos licemerju... 

I dalje se zalažem za evropski put Srbije, uprkos licemerju koje pokazuju po pitanju Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ocenio je da će ovo što se danas dogodilo upadom specijalnih policijskih snaga Prištine imati mnogo teže posledice. 

Vučić je, odgovarajući na pitanja poslanika Nenada Čanka, istakao da ova akcija neće biti "bilo pa prošlo". 

- Sada se jedna velika sila, Rusija, uključila u to i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati, i ne mali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas - objasnio je on.
 

printscreen

Vučić je istakao da se zalagao i da se dalje zalaže dalje za evropski put Srbije, uprkos licemeriju, sličnom onom njegovih političkih protivnika koji danas ne znaju da objasne šta se sve dešava na Kosovu, a tvrde da je on "namestio" upad specijalaca. 

Izrazio je nerazumevanje za takve tvrdnje političkih protivnika, kazavši da nije u stanju da razume da neko normalan tako nešto i pomisli. 

- Bićemo na evropskom putu, ali ne znači da neću imati dovoljno hrabrosti da im govorim o licemerju, sve što rade na KiM, i kako se odnose prema nama kada ispunimo sve uslove. Mi danas kada bi ušli u EU ne bismo bili najsiromašnija zemlja. Jedna zemlja je dobila 40 milijardi evra pomoći, a i dan dana ima manje plate i penzije nego kod nas. Ne moram da kažem koliko bi samo deo takve pomoći doprineo razvoju kod nas - objasnio je Vučić. 


On je rekao da je Srbija ispunila sve ekonomske uslove, a EU ne otvara namerno ostala poglavlja u želji da nas drži u poglavlju 35. 

Ponovio je da nije sporno da je naš strateški put članstvo u EU, ali i dodao da se našim građanima ne dozvoli da vide šta se događa oko nas. 

- Dok dobijamo snimak dok pucaju iznad glava našim ljudima, oni se ne javljaju na telefon, jer je njima to normalna stvar. Znam da su neki zapadni predstavnici insistirali da se prekine akcija, ali neće niko to javno da kaže, već će reći ''podržavamo legalnu i legitimnu akciju policije''. To je nešto što vas dovodi u situaciju kada govorite o zaštiti našeg naroda... Imamo li još nešto na stolu, a da se ne ponašamo jednako neodgovorno kao vlasti od 2000-2012? Šta da uradite - da pustite da nestane narod? Da li mislite da tako nešto može da traje, da idu iz akcije u akciju. To neće moći - podvukao je Vučić. 

Ukazao je da Priština nije razumela ni granice trpljenja našeg naroda, ni trpeljivosti i strpljenja srpske države. 

Osvrnuo se i na pojam koji je Čanak koristio "ljudi srpskog porekla" na KiM, rekavši da se ti ljudi zovu Srbi. 

- Nema razlike između Srbina koji živi u Vojvodini, u centralnoj Srbiji ili bilo gde. Mi smo svojevremeno u stranci imali raspravu oko bosanskih Srba. Oni koji su iz BiH, RS, bilo kojeg dela oni su Srbi. Nisu oni ničiji Srbi, pa ni bosanski. Kako Tomislavu Žigmanovu da kažem da je srpski Hrvat - objasnio je on. 

Dalje je negirao da je centralista, rekavši da je samo po pitanju finansija više centralista nego drugi, jer je iz iskustva video koliko smo problema imali zbog neodgovornosti opština i drugih lokalnih samoprava. 

- U svim drugim oblastima ne vidim problem decentralzacije - kazao je on. Što se Vovodine tiče rekao je da je veoma srećan što je posle decenija propadanja i stagnacije bilo mnogo dobrih stvari. 

Podsetio je da je samo on otvorio 20 novih fabrika i velikih pogona, i da je veruje da će dalje fabrike koje treba da se otvore biti novi signal za ubrzan razvoj Vojvodine.

Uveren je da građani vide boljitak i da zna da nisu još sasvim zadovoljni.

13.33 - Miladin Ševarlić: Dobro što je sazvana sednica o KiM

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić ocenio je danas da je dobro što je sazvana sednica o Kosovu i Metohiji i dodao da bi bilo još bolje da je sednica na tu temu održavana svake godine. 

- Kamo lepe sreće da smo svake godine imali po jednu sednicu na ovu temu, jer bi bilo manje nepoznanica i nerazumevanja - rekao je on u Narodnoj skupštini u delu sednice o KiM u kom predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara na pitanja poslanika. 

Ševarlić je pohvalio aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanju članstva u međunarodnim organizacijama. 

Ševarlić je pitao predsednika Srbije da li će priznati jednostrano proglasenu nezavisnost Kosova. 

13.11 - Vučić rekao da se nakon upozorenja zapadnih sila NJSO povlače

 Predsednik Srbije Aleksansdar Vučić rekao je da se pripadinici NJSO (bivši ROSU) povlače sa Severa Kosova nakon upozorenja zapadnih sila da su u Zubinom Potoku prekoračili dozvoljenu upotrebu sile.

printscreen

- Prema informacijama koje imamo, samo još četiri vozila NJSO nalaze se na Severu Kosova i oni se povlače. To je dobra vest za očuvanje mira i stabilnosti i za naše građane KIM - rekao je predsednik u Skupštini Srbije.

"Što se tiče zapadnih sila, one nisu javno izašle sa stavom, ali su njima rekli da je ono što je bilo u Zubinom Potoku bilo prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se brzo povuku. Pretpostavljam da je to ključna stvar zbog koje su se tako brzo povukli", preneo je Vučić.

I PREDSEDNIK VUČIĆ U SKUPŠTINSKOJ KLUPI: Skupština Srbije danas nastavlja sednicu o izveštaju o KiM

 

12. 50 - Briselski sporazum zaštitio srpski narod na KiM

Briselskim sporazumom smo spasili ono što se moglo spasiti i zaštitili smo srpski narod na KiM, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoarajući u parlamentu na kritike briselskog sporazuma od strane poslanika Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Ðorđa Vukadinovića.

printscreen

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog takvih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM.

- Suština briselskog sporazuma je da smo mi spasavali šta se može spasiti i spasili srpski narod, a da ništa suštinski nismo izgubili. Već da imamo policiju na severu koja treba da zašititi Srbe, sastavljenu od Srba, koju ranije nismo imali. Tačno je da ta policija radi u okviru kosovskog tzv. legalnog sistema, ali ranije nismo imali nikakavu policiju tada već su Rosu i ostali mogli da vršljaju kako hoće - kazao je Vučić.

(VIDEO) UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA! Specijalci počeli povlačenje! U sramnoj akciji uhapšeno više desetina Srba, dvoje ranjeno!

Naglasio je da je to sušitnska razlika, pošto se sadašnja vlast po pitanju KiM izborila da budemo poštovani od međunarodne zajednice.

Prvi deo sednice, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh, završena je sinoć. Svi oni su i danas u srpskom parlamentu, gde je oko 10.30 sati počelo obraćanje predsednika Srbije.

Dašnji dan počeo je informacijom da su jedinice ROSU jutros upale na sever Kosova i Metohije, da je 23 osoba uhapšeno, a tri povređene u akciji kosovske policije.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]