• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2019

19:32

ALEKSANDAR JOVIČIĆ: Dom učenika PTT poneće ime Milutina Milankovića

Politika

ALEKSANDAR JOVIČIĆ: Dom učenika PTT poneće ime Milutina Milankovića

Podeli vest

Milutin Milanković rođen je na današnji dan pre 140 godina, istraživač je i neko ko je obeležio našu istoriju, živeo je na Paliluli i to je jedan od razloga zbog kog je ta opština podržala inicijativu da Dom učenika PTT-a nosi ime ovog velikog naučnika, rekao je predsednik opštine Aleksandar Jovičić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana doma

Građani Beograda će u ovom domu moći da vide lične stvari, dokumenta i dostignuća Milutina Milankovića, kazao je Jovičić i doda da je za Opštinu Palilula jako važno što će ovaj dom nositi Milankovićevo ime.

Foto: Tanjug

 

- Iz ovog doma će biti iznedreni neki novi naučnici i ovde će živeti i već žive deca koja će u budućnosti ostaviti traga i baš zato želimo da na ovakav način gajimo istoriju kroz lik ovog naučnika - rekao je Jovičić.

Direktor Doma učenika "Milutin Milanković" Nenad Milenković kaže da na današnji dan obeležavaju tri velika jubileja, Dan Doma, promenu naziva doma učenika i 140 godina od rođenja Milankovića.

Foto: Tanjug

 

Srpski matematicar, astronom i geofizicar Milutin Milanković bio je naučnik svetskog ugleda, tvorac najsavršenijeg kalendara, osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu, potpredsednik Srpske akademije nauka.

Milanković je uz Teslu i Pupina najveće ime srpske nauke.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija