• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2019

10:41

LJAJIĆ: Nema opipljive nade da će takse biti ukinute

Politika

LJAJIĆ: Nema opipljive nade da će takse biti ukinute

Podeli vest

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas za RTS da se pre može očekivati da Priština pooštri takse na srpsku robu nego da ih ukine, a da se optimizam zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na privremene kosovske institucije

RTS navodi da bi posle samita lidera Zapadnog Balkana 1. jula u Parizu trebalo da bude izvesnije da li se može očekivati nekakav predlog za kompromis Beograda i Prištine i da li neko može da utiče na vlasti u Prištini, a u međuvremenu teče i rok koji je Beograd dao Prištini da ukine takse, ili će, u suprotnom, uvesti kontramere.

Ljajić je u Jutarnjem dnevniku RTS danas rekao da se, s obzirom na trenutnu situaciju, pre može očekivati da Priština pooštri takse nego da ih ukine.

 - Neka realna, opipljiva nada ne postoji, optimizam se zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na Prištinu, jer lopta nije u našem dvorištu, od nas ne zavisi, već samo od Prištine i onih koji su sazvali sastanak. Naša pozicija je jasna - ako se ukinu takse, možemo sutradan da nastavimo pregovore -  rekao je Ljajić.

On je naveo da je takvo ponašanje Prištine deo unutrašnjih političkih odnosa na Kosovu, da se bliže izbori i da se svi utrkuju u izjavama.

 - Čak i oni koji su predlagali da se suspenduju takse dok se ne nastave pregovori, kažu da su pogrešili i da treba da ostanu takse - na robu iz centralne Srbije i BiH, dodao je Ljajić.

Ministar trgovine je nedavno bio u Sarajevu gde je dogovoreno da se uvedu zajedničke, koordinirane mere ako se ne povuku takse Prištine.

 - Da je lako i jednostavno uvesti mere, uveli bismo ih 22. novembra, ali morate razmišljati o više aspekata posledica uvođenja tih kontramera, s jedne strane, o Srbima koji dole žive, jer teško je naći mere koje će pogoditi jednu zajednicu, jer to će svako na svetu osuditi -  rekao je Ljajić.

Iako ne može da kaže kakve mere su u pitanju, on je kazao da one nisu samo trgovinskog karaktera.

Podaci za šest meseci od uvođenja mera pokazuju da je za 189,5 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu.

 - Proizvodi su za 5,3 odsto poskupeli u maloprodaji. Pričali su da će nadomestiti to, ali nisu. Ekonomsku štetu trpi srpska privreda, ali i albanski potrošači -  naveo je Ljajić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Kada albanskim okupacionim snagama Srbija izgradi autoput i prikjluči ga za autoput kroz Srbiju može biti da će se predomisliti i ukinuti taksu? ... Da je bilo u Srbiji pameti čim su Titini počeli da otimaju sve čega su se dohvatili trebalo je dići ustanak i vratiti ti ih nazad u Bosnu!Danas bi Kosmet zaista bio naš a ne da prokleti Tita namerno dopusti najezdu albanaca.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija