• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

05.06.2019

19:30

POGLAVAR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U POSETI SIRIJI! Patrijarh Irinej sa Asadom, Šiptari mu odmah zapretili!

Politika

POGLAVAR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U POSETI SIRIJI! Patrijarh Irinej sa Asadom, Šiptari mu odmah zapretili!

Podeli vest

Lider Bašar el Asad naglasio da su i Sirija i Srbija žrtve agresije. Patrijarh se sirijskom lideru zahvalio za podršku u vezi sa Kosovom i Metohijom

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej sastao u Damasku sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom, zbog čega su mu šiptarski ekstremisti odmah zapretili!

Sirijski lider primio je visoku delegaciju SPC, koju predvodi patrijarh Irinej, kao i njenog domaćina patrijarha antiohijskog i celog Istoka Jovana Desetog. Asad i Irinej istakli su snažne veze između Srbije i Sirije i naših naroda.

Zajednički interesi

Tokom sastanka Asad je naglasio da su i Sirija i Srbija bile žrtve agresija koje su imale za cilj 'uništavanje suvereniteta'.

- Naši narodi su se odlučno usprotivili agresorima. Naša upornost u toj borbi predstavlja solidnu osnovu za izgradnju narodnog dijaloga i saradnje koja postavlja temelje za dugoročne odnose koji služe zajedničkim interesima - rekao je Asad.

Na drugoj strani, patrijarh Irinej je izrazio uverenje da će Sirija uspeti da prevaziđe teške uslove u kojima se našla.

- Verujem da će Sirija povratiti istorijsku ulogu države nosioca stabilnosti, mira i ljubavi u regionu. Visoko ocenjujem principijelnu i čvrstu podršku predsednika Asada Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom - istakao je patrijarh Irinej.

Susret u Damasku odmah je probudio gnev kod Šiptara, pa je takozvana ambasadorka lažne države Kosovo u SAD Vljora Čitaku na društvenim mrežama posredno zapretila i patrijarhu SPC i svim Srbima.

"Bašar el Asad primio je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Samo da zapamtite to", napisala je Čitaku na Tviteru.

Komentarišući ovu prikrivenu pretnju, verski analitičar Vladimir Dimitrijević ističe da poseta poglavara SPC Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi i predsedniku Sirije Asadu izaziva uznemirenost kod struktura takozvanog novog svetskog poretka.

- Srpski i sirijski narod su na istoj strani istorije, gonjeni od globalističke vrhuške zato što su odbili da se potčine diktatu moći i nepravdi. Zato je naša crkvena delegacija i doživela bombardovanje u Siriji, sećajući se NATO bombi koje su padale po Srbiji i Crnoj Gori. Naši neprijatelji su svakako spremni da prete, ali Bog će štititi patrijarha Irineja i svakog ko služi pravdi i istini - poručuje Dimitrijević.

Crkveni problemi

Verski analitičar Željko Injac kaže da to što predstavnici Albanaca sa Kosova podržavaju zvaničnu politiku SAD prema Siriji ne abolira albanski narod od učešća u terorističkim organizacijama.

- Ove pretnje treba shvatiti ozbiljno. Albanci su se aktivno uključili u borbu protiv Asada priključujući se terorističkim formacijama na Bliskom istoku. Samo sa Kosova je preko 300 Albanaca učestvovalo u borbama protiv Asadovog režima, što u Al Kaidi, što u ISIS, a iz regiona je ta brojka mnogostruko veća. Patrijarh Irinej i delegacija SPC su pre svega u poseti Antiohijskoj patrijaršiji, koja se nalazi u Siriji. Nije to državna delegacija, nego crkvena i susret sa Asadom nije na državničkom nivou. Albanci sa Kosova zloupotrebljavaju ovaj susret, koji je pre svega upriličen zbog crkvenih problema u celom pravoslavlju - objašnjava Injac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija