• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2019

23:36

GENSEK UN GUTEREŠ: Bez odlaganja ukloniti prepreke za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Politika

GENSEK UN GUTEREŠ: Bez odlaganja ukloniti prepreke za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljive retorike i provokacija koje bi mogle da doprinesu neslaganju.

Generalni sekretar UN je u najnovijem izveštaju koji će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna zatražio da se bez odlaganja uklone sve prepreke nastavku dijaloga. 

U izveštaju se navodi da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je u izveštaju podsetio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine takse.

Podsetio je da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Gutereš u izveštaju ističe i ulogu EU na KiM u političkom procesu između Beograda i Prištine, dodajući da ceni napore EU da obe "strane u proteklom periodu ostanu angažovane".

Generalni sekretar UN, takođe, poziva da se svi sgmenti društva uključe u politički proces, a ujedno podseća da je nepristrastan i verodostojan pravni sistem od ključnog značaja za obezbeđivanje poverenja i održivog pomirenja na KiM.

Generalni sekretar UN poziva i na veću uključenost žena u političkiživot na KiM, kao i na efikasnije rešavanje pravnih slučajeva vezanih za seksualno nasilje.

Gutereš je u izveštaju naveo i da su se u poslednjih šest meseci na KiM vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi. 

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pominjući da je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

"12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik ođeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija", naveo je Gutereš. U izveštaju, u delu posvećenom povratku raseljenih, on podseća na zaključke godišnjeg izveštaja Kosovske kacelarije komesara za jezike, objavljenog 28. marta.

Kako se navodi, u tom izveštaju je zaključeno da se najčešće nevećinsko stanovništvo zbog jezičkih barijera susreće sa poteškoćama u ostvarivanju osnovnih prava u oblasti sudstva, zdravstvene zaštite i registracije imovine. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija