• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

07.06.2019

09:27

HOĆE DA NAM OTMU HRAM SVETOG NIKOLE KOD NOVOG BRDA! Šiptari srpsku srednjevekovnu svetinju proglasili za katoličku crkvu!

Politika

HOĆE DA NAM OTMU HRAM SVETOG NIKOLE KOD NOVOG BRDA! Šiptari srpsku srednjevekovnu svetinju proglasili za katoličku crkvu!

Podeli vest

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da je zabrinuta zbog najave početka izvesnih radova na lokalitetu drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Sv. Nikole, uz finansijsku podršku Nemačke, ističući da mediji govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu" ignorišući zvanično ime opštine


U saopštenju se ističe da se hram Sv. Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija ukazuje se da je taj stari verski objekat je na sajtu kosovskog Ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja.

U saopštenju se naglašava da su informacije o planiranom projektu konzervacije hrama Sv. Nikole objavljene su u kosovskim medijima i prema dostupnim informacijama projekat izvodi Arheološki institut Kosova uz finansijsku podršku nemačke ambasade u Prištini.

Tim povodom, navodi se da je Eparhija već kontaktirala nemačku ambasadu, a takođe će u daljoj proceduri urgentno biti angažovana i Komisija za zaštićene zone, čiji je član Eparhija Raško-prizrenska.

"Veoma je važno da se u saradnji sa OEBS-om i kancelarijom EU utvrditi tačno sve činjenice i projekat konzervacije ruševina hrama vratiti u okvire zakona. U protivnom svaki dalji radovi na ovoj lokaciji bili bi nezakonitim", upozorava se u saopštenju.

Eparhija ukazuje da crkva Sv. Nikole istraživana je još od 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i tu su pronađeni brojni natpisi i elementi kamene plastike koji jasno ukazuju na poreklo hrama i njegov stil.

Foto: eparhija raško-prizrenska

Ploča koja prikazuje plan konzervacije hrama

 

Dodaje se da su u okvirima hrama pronađeni i brojni grobovi, koji su u međuvremenu otvarani i kosti odnošene u Prištinu bez ikakvog obaveštavanja SPC.

"Odlučan stav naše Eparhije jeste da se bilo kakvi konzervatorski radovi, kao i prezentacija ove baštine, može raditi jedino uzimajući u obzir dosadašnje arheološke radove i u punoj saradnji sa eminentnim srpskim ekspertima koje će angažovati Eparhija Raško-prizrenska. Apsolutno je neprihvatljiva i kontraproduktivna bilo kakva politizacija pitanja kulturne baštine, a pogotovo jednostrano menjanje istorijskih činjenica", napominje se u saopštenju.

Podseća se da je hram podignut sredinom 14. veka i da je bio dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455 godine.

"Po svemu sudeći kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat posle bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjih vremena, kao i ostaci grada koji je ubrzo zapusteo".

Kao i velike nemanjićke zadužbine (13 i 14. veka) Sopoćani, Arilje, Visoki Dečani, novobrdska crkva Sv. Nikole građena je u romaničkom stilu bazilike i do pada Novog Brda pod osmansku vlast bila je glavno pravoslavno bogoslužbeno mesto.

Nedaleko od ovog hrama nalaze se ostaci gradske rimokatoličke crkve tzv. Saske crkve, koja je dobila naziv po rudarima Saksoncima (Sasima), koji su pored dubrovačkih trgovaca i domaćeg srpskog stanovništva činili deo bogatog i raznolikog kulturnog i verskog mozaika srednjovekovnog Novog Brda, kao jednog od najznačajnijih gradova srednjovekovne Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Krajina U Srcu

pre 4 godine

doslo je krajnje vreme ustani srbine moj ustani brate idemo spremno u drugi kosovski boj

ALO

pre 4 godine

Šta to ima veze ako tamo nema pravoslavaca a ima katolika pa njima treba dati da ne bude muslimansko i.

SALE

pre 4 godine

Alo nepismeni...u opštini NOVO BRDO većinski su srbi pa alvanci a katolika nema ni u najavi. Toliko tek da naučiš nešto pre nego što daš predlog.

KiM

pre 4 godine

Ako se do 10-og meseca ne prizna RK ide vojska Kosova na svoju granicu a ona sa Majkom Albanijom se briše i imamo Veliku Albaniju a onda će Srbi da napadnu i opet budu agresori i gubitnici ili će da kukaju i kmeče i albancima baš ko i hrvatima od 95g.... E zato je cela Evropa u strahu jer eto ono šta se u medijima ćuti je to da su generali vojske Kosva na obuci u Tursku a niko u Evropi ne želi novi dolazak Osmanlija iako očito jedino oni mogu da drže mir na Balkanu nekih 500g... Putin je pijan još od bombardovanja Sirije baš ko i nekada Jeljcin...

Esad

pre 4 godine

Mijenjaju se nazivi mjesta, pa je nešto kao problem!? Pa kako su mijenjana imena mjesta u Bosni, tako doslo vrijeme da se mijenjaju i na Kosovu!!! Pa zatirana kulturna i svaka druga blaga, pa nešto čudno!? Ovde institucije države hoće da konzerviraju ostatke građevine, da dalje ne propada!!! Znači, štite i čuvaju od propadanja!!! Puna podrška institucijama Republike Kosovo!!!

Ljubo

pre 4 godine

Ne da smo napustali i zaboravili stare porusene ,nasom ne brigom ostavljene Svetinje ,vec nam sirom Srbije i dijaspore Crkve i Svetinje prazne i skoro napustene .Slabi smo mi ljudi jos manje vernici ,mi Srbi pravoslavni !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija