• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

08.06.2019

21:00

ĐILASOV PAJTOS SE BAHATI PARAMA ZARAĐENIM OVDE   Tajkun Šolak kupio 'falkon' za 45.000.000 dolara! I, naravno, u Srbiji nije platio ni dinar poreza!

Politika

ĐILASOV PAJTOS SE BAHATI PARAMA ZARAĐENIM OVDE Tajkun Šolak kupio 'falkon' za 45.000.000 dolara! I, naravno, u Srbiji nije platio ni dinar poreza!

Podeli vest

Suvlasnik SBB-a Dragan Šolak preko jedne od of-šor firmi kupio je privatni avion i registrovao ga u San Marinu da bi izbegao plaćanje poreza u Srbiji. Ovaj avion on za velike pare rentira SBB-u, tako smanjuje dobit firme i opet izbegava porez u našoj zemlji

Medijski tajkun Dragan Šolak, suvlasnik kablovskog sistema SBB i poslovni partner lidera SZS Dragana Đilasa, kupio je novi privatni avion 'falkon F-900' za čak 45 miliona dolara!

Foto: Tanjug

Majstor mahinacija

Šolak je avion kupio preko svoje of-šor firme, letelicu je registrovao u San Marinu i tako izbegao da plati bilo kakav porez u Srbiji, otkriva Informer!

Kreativne malverzacije

"Kupovina privatnog aviona, kojeg preko posrednika iznajmljuje samom sebi kako bi izbegao plaćanje poreza, predstavlja vrhunac Šolakove kreativnosti "
Marko Matić, 'Antidot'

Baš kao i prilikom prethodnih kupovina luksuznih 'cesni' i 'falkona', o čemu je Informer ranije opširno pisao (vidite okvir), Šolak je avion dao na korišćenje privatnoj kompaniji 'Prins evijejšn', koja ga rentira drugim tajkunima, i to po minimalnoj ceni od 6.000 evra po satu leta!

- Šolak je novi 'falkon' kupio preko of-šor firme koja se vodi na njegovu suprugu Gordanu. Vratio je svoj stari 'falkon 2000 LXS', za koji su mu priznali 20 miliona dolara i doplatio je razliku. Odmah ga je ugovorom dao beogradskom 'Prins evijejšnu' na korišćenje, održavanje i servisiranje. Caka je u tome što kada on bude koristio avion za sebe, ovi će to da naplate i fakturišu 'Junajted grupi' i SBB-u, za sebe će da zadrže proviziju, a ostatak novca će proslediti Šolakovoj of-šor firmi. Dakle, on će tako da prebacuje novac iz svojih kompanija koje posluju u Srbiji na račun firme registrovane u nekom poreskom raju. Time će u papirima da umanji dobit i da plati manji porez na dobit državi Srbiji - objašnjava nam jedan biznismen koji je odlično upućen u Šolakove poslove.

Foto: Informer DN

Ni Šolak ni njegovi saradnici nisu juče odgovarali na poruke i pozive novinara Informera. Na drugoj strani, glavni urednik istraživačke mreže 'Antidot' Marko Matić kaže da kupovina privatnog aviona, kojeg preko posrednika iznajmljuje samom sebi kako bi izbegao plaćanje poreza, predstavlja vrhunac kreativnosti koju je do sada pokazao Dragan Šolak.

Foto: informer

16. maj 2016. godine

I 2016. je kupio 'falkon' na sličan način

Dragan Šolak je maja 2016. na gotovo istovetan način za 35 miliona evra kupio avion "falkon 2000 LXS" i, takođe, izbegao da plati porez u Srbiji.
Preko svojih of-šor firmi iskeširao je za njega 10,5 miliona evra, a ostatak je otplaćivao na operativni lizing. I taj avion je dao na korišćenje "Prins evijejšnu", o čemu je Informer jedini pisao.

Posao za poreske organe

- To istovremeno potvrđuje sumnje da je ovaj regionalni tajkun i te kako sklon mahinacijama i manipulisanju propisima kako bi za sebe pribavio što veću dobit - naglašava Matić, dodajući da bi zbog ovakvih saznanja o njegovom poslovanju trebalo da bude pod prismotrom poreske uprave.

Mario Spasić iz Centra za monitoring smatra da u ovom poslu ima elemenata pranja novca jer se verovatno radi o simulovanom pravnom poslu sa ciljem da se izbegne plaćanje poreza i na taj način ošteti budžet.

- Utaja poreza je teško krivično delo za koje je zaprećena višegodišnja kazna zatvora. Poreska inspekcija bi trebalo da ispita poslovanje SBB-a i povezanih firmi jer postoji osnovana sumnja da je kupovina aviona samo kap u moru izbegavanja plaćanja poreza prema Republici Srbiji - ističe Spasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Ima nešto što se zove transferne cene i porez po odbitku... ali ako nepostoji želja u poreznoj upravi, džaba!

Surdilovic

pre 4 godine

Gde je pravna drzava da uhapsi ovog coveka ako krsi zakon?

edi delija

pre 4 godine

e da,pa vas tajkun mitrovic se bahti,a to nesmete da pisete? a nece te ni objaviti moj komentar.

Marcco

pre 4 godine

Za avione važi isto što i za automobile... ne možeš po Srbiji da letiš sa stranom registracijom a da nemaš strano državljanstvo ili stalnu boravišnu dozvolu. Drugim rečima, ne može srpsko pravno lice, Prince aviation, da koristi avion sa stranom registracijom... mora da bude registrovan u Srbiji, a da bi se registrovao u Srbiji, mora da se plati carina i porez na promet, da se osigura odgovornost prema trećim licima kod srpskog osiguranja, da se uplate sve takse i naknade... ma kao i za auto, a to svi znamo kako ide.

Penzioner

pre 4 godine

Koristi ono sto mu je drzava Srbija omogucila i to MAXIMALNO !!! Naci ce se NEKO PAMETAN da stane na put ovakvoj pljacki svih gradjana Srbije !!!

kara djordje

pre 4 godine

I kome se žalite sada što je ovaj preveranturadio ovo ili ono? Trujete narod glupostima. Ko je trebalo da ga spreči?Jel narod? DRŽAVA. Država sa svim džabolebarošima štosamo stete nanose društvu i primaju dobr plate . Eto njima saopštite veliki patriote iz tabloida. SVI STE GOLA GOVNA.

Djole

pre 4 godine

kad se placaju usluge poreskom raju ide porez of 25% ... tako da ako sbb placa usluge iznajmljivanja aviona i ako placaju poreskom raju bice i oporezovani. Cini se da je san marino je nedavno skinut sa liste zemalja koje se smatraju poreskim rajem, ali ostaje porez of 20%

Vns

pre 4 godine

Radi sa svojim parama šta hoće? Njegove su.... E da zašto 'nezavisni' Informer ne objavljuje komentare? Čisto sumnjam da ama baš niko ništa ne piše....

Miomir Stefanović

pre 4 godine

Da li živimo u prevari ili u pravnoj državi? Ako je ovo tačno, u šta ne sumnjam, molim organe da reaguju i pokažu narodu da se nešto ne može! Ili su svi vezani kao crevca? Onda - REVOLUCIJA!

zoran miljkovic

pre 4 godine

ЈА ВИДИМ ДА И ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ ПРОЗИВА ОВЕ ЛОПОВЕ И ТАЈКУНЕ,АЛИ СЕ ЗАКОНСКИ НЕ ПРЕДУЗИМА НИШТА,ШТО ЗНАЧИ ДА У СВАКОЈ ПОРИ СРБИЈЕ ИМА НЕШТО МУТНО,НАЖАЛОСТ,САМО СЕ ТРАБУЊА У ПРАЗНО.

nemanjic

pre 4 godine

Pitam, kada drzava misli da hapsi te lopuze, nopecene "biznismene"? Od price vajde nema, samo narod postaje sve vise revoltiran.

Musa

pre 4 godine

Alo , šta vama ovde nije jasno ??? Nismo mi izmislili poreske rajeve nego truli Zapad ... Čovek koristi ZAKONOM DOZVOLJENE MOGUĆNOSTI !!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija