• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.06.2019

19:07

ČOTRIĆ OSUDIO PRIŠTINU ZBOG NAMERE DA SRUŠI HRAM HRISTA SPASA! Radi se o o legalizaciji prakse etničkog čišćenja!

Politika

ČOTRIĆ OSUDIO PRIŠTINU ZBOG NAMERE DA SRUŠI HRAM HRISTA SPASA! Radi se o o legalizaciji prakse etničkog čišćenja!

Podeli vest

Zvaničnik Srpskog pokreta obnove (SPO) i narodni poslanik Aleksandar Čotrić najoštrije je danas osudio nameru prištinskih vlasti da sruše nezavršeni pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine jer, navodno, ne poseduje potrebne dokumente za legalizaciju, kao i nameru da se na njegovom mestu podigne takozvani muzej genocida nad Albancima

- Iz Prištine su 1999. godine prognani svi Srbi, njih četrdeset hiljada, a na teritoriji Kosova i Metohije srušeno je i oštećeno više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, a više od dve stotine hiljada naših sunarodnika je proterano iz svojih domova. Zato nije reč o tobožnjoj legalizaciji pravoslavnog hrama u Prištini, već o legalizaciji prakse etničkog čišćenja, diskriminacije i uništavanja srpskih spomenika kulture i pravoslavnih verskih objekata - istakao je Čotrić u saopštenju za javnost.

On je podsetio da u proteklih dvadeset godina hram, zbog onemogućavanja kosovskih vlasti, nije završen, niti je zaštićen, nego je korišćen kao skladište, deponija, mesto okupljanja beskućnika i za snimanje neprimerenih muzičkih spotova.

Čotrić, koji je i šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, pozvao je Kfor, Unmik i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da zaštite hram Hrista Spasa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran Stojić

pre 4 godine

Potpuno se slažem sa Čotrićem. Svako normalan mora da osudi najnoviji naum Prištine. Takvi potezi, kakav je atak na verske objekte bilo kog naroda na Kosovu ne vode pomirenju, već upravo su najopsnija provokacija sa idejom da izazovu nekontrolisanu reakciju Beograda.

Dragan

pre 4 godine

Onaj kome je do negovanja uspomena na sopstvene žrtve nikada muzej ili bilo šta slično neće graditi rušeći tuđe svetinje i bogomolje, niti na njihovom mestu.

Vjekoslav

pre 4 godine

Elemenat koji razlikuje genocid od ratnog zločina nije broj već uništavanje kulture naroda kao da nikad nije postojao na tom prostoru znači ubijanje prošlosti pored sadašnjosti.Albanci bi trebali da ovo imaju u vidu u slučaju hrama Hrista Spasa u Prištini

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija