• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ - M. DAKIĆ

12.06.2019

21:49

ŠIPTARI SPREMAJU BOMBAŠKE NAPADE NA SEVER KOSOVA! Šef diplomatije upozorio zapadne sile u Savetu bezbednosti UN

Politika

ŠIPTARI SPREMAJU BOMBAŠKE NAPADE NA SEVER KOSOVA! Šef diplomatije upozorio zapadne sile u Savetu bezbednosti UN

Podeli vest

Imamo ozbiljna saznanja da Albanci spremaju podmetanje bombi širom severa Kosova * Njihov sledeći cilj je osvajanje rudnika Trepča * Ako Kfor ne zaštiti Srbe, mi ćemo morati da se umešamo, naglasio je Ivica Dačić

Šiptarske vlasti u Prištini pripremaju niz bombaških napada na sever Kosova! Ovo alarmantno upozorenje izneo je u Savetu bezbednosti UN šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je zapadne sile upozorio na mogućnost eskalacije sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.
Dačić je otkrio da "ozbiljna obaveštajna saznanja" govore da albanski teroristi planiraju frontalni napad na Srbe na severu Kosova.

Kfor zna za sve

Prema rečima ministra spoljnih poslova, sledeća akcija Albanaca biće pokušaj nasilnog upada i osvajanja rudnika Trepča.
- Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija bila je ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila i tokom koje je primenjena sila prema Srbima, ali i prema službeniku Unmika iz Rusije... Sledeći cilj jeste napad na Trepču odnosno osvajanje Trepče. Oni planiraju i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva, veoma ozbiljna saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima. Oni sve to znaju i nadam se da će obuzdati neke ljude u Prištini... - naveo je Dačić u intervjuu za Glas Amerike (VOA) neposredno nakon završetka sednice SB UN.

Foto: Tanjug

ČEKAJU NAREĐENJE Pripadnici "vojske Kosova"

Koje jedinice, pored ROSU, deluju na Kosovu


NJSO - Nastala iz jedinica ROSU, angažuju se pri većim incidentima
FIT - Prvi interventni tim, stvoren još 2003, ozloglašeniji od ROSU

Dačić je naveo da je svetske diplomate upozorio da Kfor mora da obezbedi mir i bezbednost za sve žitelje Kosova, posebno za nealbansko stanovništvo ili će, u suprotnom, Srbija biti primorana da se umeša.
- To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer je njihov zadatak da štite sve građane, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci, i da spreče napade na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona. Mi zaista ne bismo voleli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora... Onda bi Srbija morala da zaštiti svoj narod. To nas sve vodi dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja - podvukao je Dačić i istakao da su zapadne diplomate s velikom pažnjom primile njegova upozorenja. On je naveo da je istaknuta potreba da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog, te da je neophodno ukinuti takse.

Dobro je da se čulo

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je jako važno što je Dačić ove poruke izneo pred SB UN.
- To je dokaz da je Srbija ozbiljna država koja želi da podeli svoje informacije sa najuticajnijim zemljama sveta. Posle toga niko neće moći da kaže da nije bio svestan opasnosti od eventualne oružane avanture Prištine na severu Kosova i u Trepči. Srbija već duže vreme s pravom upozorava da prištinske vlasti imaju nameru da provociraju incidente na severu KiM samo ako procene da će im to ići u prilog. To jeste realnost koja nam je dobro poznata, ali je pitanje da li su toga svesne velike sile, koje često gledaju Albancima kroz prste. Zato je Dačićevo upozorenje imalo za cilj da predupredi eventualnu nasilnu akciju Prištine, ali i da ne dopusti da se velike sile prave nevešte i neobaveštene - ističe Dragaš.

(VIDEO) KLINTONE, ŠTO DALJE OD SRBIJE, TVOJE DRUŠTVO I JESU TERORISTI! Bivši predsednik SAD u Prištini, hvali se ZLOČINOM koji je počinio ON I NATO!

Vučić: Pitanje trenutka kada će Priština opet da napadne!

Foto: printscreen

Tekst potpisa

 

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog situacije na KiM i ponovio da je pitanje trenutka kada će Priština krenuti u nove akcije.
- To što je danas mirno, to je dobro, i to ćemo ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jednog jutra ili noći nećemo biti iznenađeni novim provokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva. Kako god bilo, mi garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM - istakao je predsednik Vučić.


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zg

pre 4 godine

Srbija se lažima zakopava sve dublje i dublje...

Ko

pre 4 godine

Ne zna Dacic da pita da mu pokazu u Albaniji jedan spomenik koji su oni sagradili, pola Albanije je Srpsko, ne zna da potegne pitanje srpske manjine u Albaniji ili su sve to zabranjene teme, nemaju ljudi tamo prava na jezik, prezime ime, nek pita ko je sagradio Skadar, tako se bavi diplomatijom ako vec neko vuce za jezik.

Sergej

pre 4 godine

Ajde Ivice bas da vidim da li cete smeti da pisnete ako se desi to sto najavljujete.

Dragan

pre 4 godine

Ako se krece da se krene a ne da plasimo mecku sa reseto.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Planetarna ološ ima izgovor - Nezmamo mi ništa - to se desilo " SLUČAJNO" ! Neznaju oni da su i Tarabići odavno "videli" budućnost ! Oni uvek imaju spreman odgovor-

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija