• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2019

15:38

LJAJIĆ: Saradnja u regionu neophodna!

Politika

LJAJIĆ: Saradnja u regionu neophodna!

Podeli vest

Saradnje na Zapadnom Balkanu je u praksi sve manje zbog globalnih dešavanja i trgovinskih ratova među velikima, ali i zato što se u regionu više ponašamo kao konkurenti nego kao partneri, a u prilog tome govore necarinske barijere i takse koje obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić

Ljajić je to rekao na otvaranju 15. Međunarodnog sajma privrede u Tešnju, u BiH, kojem je prisustvovao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar u Vladi Severne Makedonije Zoran Šapurić, a koji je okupio 300 izlagača iz regiona i zemalja EU.  

Ljajić je rekao da je udeo izvoza u BDP-u zemalja Zapadnog Balkana 28 odsto, dok jedna Slovačka ima udeo od 88 odsto, Slovenija i Mađarska 81 odsto, a Bugarska - 51 odsto. 

Naveo je da je za svaku zemlju manju od 10 miliona stanovnika neophodno da učešće izvoza u BDP-u bude iznad 50 odsto da bi došlo do osetnijeg rasta životnog standarda stanovništva. 

Ljajić kaže i da su znatno manja izdvajanja regiona za istraživanje i razvoj, od šest do 48 evra po glavi stanovnika u odnosu na EU, koja za ovu svrhu, kako je naveo, opredeljuje 618 evra.

(FOTO) STEFANOVIĆ: Posebna briga o žrtvama trgovine ljudima! 

Ukazao je i na vrlo niska unutarregionalna ulaganja na Zapadnom Balkanu koja su pet odsto od svih ukupnih stranih investicija. 

- Mi pričamo o regionalnoj saradnji, a osim trgovine ta saradnja se zapravo na drugim osnovama i ne odvija, a i trgovinu prati pregršt problema - kaže Ljajić.

Ministar je rekao i da se često govori o regionalnoj saradnji koje je, dodaje, u praksi sve manje zbog globalnih dešavanja, trgovinskih ratova među velikima, a i zbog toga što se zemlje u regionu Zapadnog Balkana više ponašaju kao konkurenti nego kao partneri. 

U prilog tome, kaže, govore necarinske barijere i uvođenje taksi koje, navodi, obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje. 

Ministar je naveo primer saradnje nordijskih zemalja koje su posle Drugog svetskog rata shvatile da pojedinačno ne mogu da naprave neki ozbiljniji rezultat, nakon čega je usledila dublja ekonomska integracija, da bi danas sve te zemlje koje zajedno imaju oko 25 miliona ljudi bile među prvih 10 u svetu po kvalitetu života i životnom standardu.

Kaže da brojni loši ekonomski parametri upućuju na nužnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

(VIDEO) DAČIĆ: AKO ME NEKO GAĐA KAMENOM, JA ĆU NJEGA CVETOM, ALI U SAKSIJI! Ministar spreman na posledice ako je pogrešio u raspravi sa Čitaku!

Da bi se pospešila regionalna saradnja Ljajić kaže da je potrebno da postoji politička volja za uklanjanje svih barijera i stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, unaprediti infrastrukturu na graničnim prelazima, te uhvatiti koraka sa četvrtom industrijskom revolucijom, što podrazumeva izgradnju širokopojasne infrastrukture u regionu kako bi se stvorilo zajedničko digitalno tržište. 

- Bez toga, jaz sa razvijenim zemljama Evrope biće još i veći nego što je trenutno - zaključio je Ljajić na otvaranju sajma. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija