• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/index.hr

15.06.2019

22:51

HRVATI U PANICI I OČAJU, PODACI SVETSKE BANKE IH DOKUSURILI: Ovo je PROPAST HRVATSKE! SRBIJA NAS PRETIČE U SVAKOM SMISLU!

Politika

HRVATI U PANICI I OČAJU, PODACI SVETSKE BANKE IH DOKUSURILI: Ovo je PROPAST HRVATSKE! SRBIJA NAS PRETIČE U SVAKOM SMISLU!

Podeli vest

U nastavku analize postavlja se pitanje da li će za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas radnici iz Srbije dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)?

Zagrebački portal Indeks u tekstu "Propast Hrvatske" zabrinuto konstatuje da "čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske".

Prema navodima portala, dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku.

"Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima, koji su nas prestigli i već daleko odmakli, pa su se pretvorili u razvijene evropske zemlje - neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU - tako bismo za koju deceniju mogli da se čudimo kako nas je prestigla Srbija, koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja", piše Indeks.

Foto: svetska banka

U nastavku analize postavlja se pitanje da li će za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas radnici iz Srbije dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)? Prognoza za Hrvatsku nije dobra, jer ako nastave, kao do sada, da tapkaju u mestu, onda je to vrlo verovatan scenario.
Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 odsto, dok je za Srbiju predviđen rast od oko 4 odsto.

Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju, Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 odsto, pa su one porasle na 4,1 milijardi dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 odsto, na svega 1,2 milijarde dolara.

"Da je Srbija ispred Hrvatske po stranim investicijama, zapravo i ne čudi kada pogledamo Doing Business lestvicu koja pokazuje da istočni susedi imaju znatno povoljnije okruženje za biznis, usprkos tome što nisu članica EU-a pa nemaju direktan pristup tržištu od 500 miliona ljudi, kao što to ima Hrvatska. Tako je Hrvatska na prošlogodišnjoj Doing Business listi završila na 58., a Srbija deset mesta više - na 48. mestu", u očaju navodi Indeks.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Antikomunizam

pre 4 godine

Tekst sa jugoindeksa od patnje zato jer je Evropska komisija rekla da RH raste najviše u EU sa čak 3,9% ali uvek je divno čuti te jugonostalgičare od kojih se preuzima a da se ne kaže kako je tamo plata duplo veće nego u Srbiji i neće da je srpska stine sigurno narednih 20g..

HAHA

pre 4 godine

Šta kažete za jedno 20g će Hravti da dolaze da rade u Srbiji e šta sam se slatko nasmejao...BRAVO!

TIŠINA

pre 4 godine

SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu ...Bujica je objavila ekskluzivnu vijest kojom potvrđuje da se u Vukovaru 17. svibnja (dakle, prije mjesec dana), bombom raznio Slobodan Pejčić, zločinac odgovoran za rušenje Crkve “Gospe Fatimske” u Borovu Naselju... ali nije ni prvi ni zadnji: ZA VRIJEME TRAJANJA SUĐENJA Ubio se srpski zapovjednik najvećeg pokolja Hrvata

21VEK

pre 4 godine

Nismo u 91g da se lažemo...Mondo.rs Hranu iz narodne kuhinje svakog dana uzme 11.250 Beograđana

Nikola

pre 4 godine

A Kosovo? Oni po ovoj mapi dodju bolji od Nas.

Nile

pre 4 godine

Radi se o tome da je ovo nečiji teško kompleks jer RH ima duplo veću platu i nema investicija nego sve rade sami eto čak im se i diže novi Agrokor koji se zovi Tomi i već izbio na Bosansko a uskoro će i Srpsko tržište i ne trebaju investicje za rast koji ima je 3,9% najviše u EU i nikada se to neće desiti da oni dolaze da rade u Srbiji iz prostog razloga šta će uvek imati more i turizam i Nemačku a Srbi nikada a i srpska plata neće stići hrvatsku bar narednih 50g jer oni 2022g uzimaju EURO a to je onda dodatna moć...

Antemurale

pre 4 godine

VI STE NAJJADNIJE NOVINE I PORTAL NA OVOM PLANETU. VASOJ SRPSKOJ MITOMANIJI NEMA KRAJA. IZ LAZI STE NASTALI, OD LAZI CETE SKONCAT.

upravo

pre 4 godine

Da, evo ja Hrvat vec na karti cupam bumbace iz obiljezene Njemacke, Austrije, Francuske, Irske, Italije i ovaj puta zabijam u Kragujevac, Nis, Cacak, Sombor....

Smrad

pre 4 godine

Samo se tešimo. Kolko je ono prosečna plata u Srbiji a kolko u lepoj njihovoj. Kolko smo ono godina mi u EU a kolko oni. Za par godina oni uvode evro a mi rublje. Jesu njima sad digli kreditni rejting ili nama.

zg

pre 4 godine

Vi nećete za 20 g još ući u EU a kamoli da netko smije kod vas raditi.

Miloš

pre 4 godine

Već neko vreme živim i radim u Hrvatskoj i koliko mogu da vidim, zaboli njih za Srbiju, a kod nas se uvek potencira to neko natecanje.

Musa

pre 4 godine

Gotovi su! Ima ih cepamo i u fudbalu ko Musa Jarca!

Jovo Novo

pre 4 godine

Nominalni GDP per capita za Srbiju, za 2019 je 7500 USD. Rast od 4% znaci rast od 300 USD. Nominalni GDP per capita za Hrvatsku, za 2019 je 15000USD. Rast od 2.5% znaci rast od 375 USD.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija