(VIDEO/FOTO) OBELEŽEN DAN MUP I DAN POLICIJE! VUČIĆ: Radite jedan od najtežih poslova! Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima!

printscreen

19:12 Politika 3

informer.rs | 16. 06. 2019.

(VIDEO/FOTO) OBELEŽEN DAN MUP I DAN POLICIJE! VUČIĆ: Radite jedan od najtežih poslova! Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima!

U Sava centru večeras je održana svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

19. 23 - Prisutnima se obraća predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava, poručio je večeras predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Tanjug

Predsednik Vučic je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana MUP-a istakao da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova, koje god zanimanje u Ministarstvu da imaju.

To je, kako je rekao, težak i opasan posao, za ljude koji nemaju radno vreme, odmor, često ni penziju i koji rizikuju sve, jer kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti.

- Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu i pristati unapred da građani mogu da ga zatraže i zamene za svoju sigurnost i slobodu - 
podvukao je Vučić.

 

printscreen

Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom - kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživljava kao instrument kojim se čuva nečija, vlast, a ne kao čuvara vrednosti našseg društva, poretka i načina zivota, ukazao je predsednik Srbije.


- Neshvatanje te razlike između poretka i vlasti dugo je bacalo policiju na marginu, ne umanjujući zahteve koje vreme i okolnosti pred nju postavljaju, ali konstantno odbijajući da joj se posveti pažnja i pruži nagrada koju zaslužuje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio policajcima da ne smetnu sa uma da se to nikada neće do kraja promeniti i da će uvek biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažu - zaustave alkoholisane na ulici, kada spasavaju živote ljudi, brane otadžinu…

- Uvek ćete biti krivi, jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni, kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza, a vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao - primetio je Vučić.

Kako je rekao, posao policije je najteži na svetu, gde se retko čuju "hvala" i aplauzi za sve heroje, koji su položili živote štiteći zemlju.

Zato, poručio je predsednik Vučić, mora da se radi na podizanju životnog standrarda policajaca.

Tanjug

Podsetio je na 2013. i 2014. godinu, kada su, kako je rekao, policajci radili najteži posao - suočavali se za zemljom u kojoj je vladala mafija i tajkuni, u kojoj nije bilo reda, kao i sa velikim poplavama.

- A, svuda su bili da pomognu, oni su bili ti koji su se postavljali između potrebe da stvorimo normalnu džzavu i onih koji su to sprečavali godinama - dodao je Vučić.

On je naveo i da je među pripadnicima MUP-a bilo onih koji su znali da su teške mere fiskalne konsolidacije potrebne, kako bi došli u situaciju da svake godine mogu da očekuju veća primanja i značajnije poboljšanje opremljenosti i obučenosti.

Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, uz dodatna ulaganja u opremljenost pripadnika MUP-a.

- Da bismo rekli i mlađim generacijama da biti policajac - gde ćeš lepše zanimanje - štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima. A, za taj posao možda neće uvek biti adekvatno nagrađeni, ali će biti iz godine u godinu sve bolje nagrađeni - rekao je Vučić.

To, kako je istakao, garantuje bolju budućnost policajcima, svim budućim pripadnicima MUP-a, ali i njihovoj deci, jer sve što radimo ne vredi, ako ostanemo bez dece. 

- Bez dece, nećemo imati ni Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da danas govorimo i o programima izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji.

Ukazao je da će biti izgrađeno 8.000 takvih stanova, kao i da je to samo početak.

- Želimo da imate status u društvu koji je neprikosnoven i zaštićen - poručio je Vučić.

On je rekao da zna da postoje policajci koji svoj posao obavljaju, kako deca kažu, na tajnom zadatku, ali je zamolio da čuvari reda sa ponosom nose svoje uniforme.

- Šta god govorili uvek će se građani osećati bezbednije i sigurnije kada vide policajca. Kada vidite policajca u uniformi znate da imate nekog ko vas štiti, koji je posvećen Ustavu i bezbednosti - naglasio je predsednik Vučić.
 

printscreen

Predsednik Srbije je rekao da, kada država bude uradila sve što planira i dalje unapredila položaj policije, ni tada čuvari reda neće imati dovoljno priznanja od društva, ali će biti dovoljno ljudi koji će umeti u dubini duše da priznaju šta rade za njih.

- Jeste li primetili jedan detalj. Šest meseci u Beogradu, u Srbiji nije bilo mafijaških ubistava, a nema zemlje u kojoj ne postoji, i ta ubistva neće sasvim prestati. Jeste li videli da je neko vas pohvalio, napisao dobru, toplu reč o policajcima, MUP-u, o ljudima koji su pravili posebne spiskove i izdavali poternice za kriminalcima. To samo pokazuje da priznanja ne očekujte često - rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da postoje zemlje u okruženju, koje su 10 puta, po broju stanovnika manje, a u kojima ima nebrojeno puta više mafijaških ubistava, dodajući da ima onih koji će opet državi i policiji reći da je kod nas problem kada se dogodi prvo, drugo ili treće.

I jedno mafijaško ubistvo kada se dogodi je problem, podvukao je on dodajući da Srbija želi da stane na put "mafijaškoj kugi" i onima koji drogom snabdevaju čitav Balkan.

- Oni moraju znati da Srbija za njih nije sigurna kuća i čak šta više da će srpska policija da ih goni tako da neće moći nikada da pobegnu - podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio policiji što rizikuju svoje živote, na hrabrosti koju poseduju, kao i na žrtvovanju i posvećenosti zaštiti građana.

- Zato vam kažem srecah vam Dan policije i MUP-a. Mi svi smo srećni što vas imamo - poručio je Vučić.

19.10 - Najboljim policajcima uručuju se nagrade

Na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a večeras su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana. 

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Sava centru zlatnu medelju za hrabrost Saši Raduloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

Tanjug


Potredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađanu Petroviću.

Tanjug

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Šaši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

19.00 - Prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 

Zakon nađačao kriminal, red pobedio bezvlašće
 

Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nađačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju, poručio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.


printscreen

Stefanović je istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili za svoj narod pre pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanele materijalnu štetu i odnele ljudske živote.

- Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu - rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate. 

- Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza znacke i uniforme niti će biti zaštićenih - poručio je Stefanović.

On je dodao da je danas ponosan jer “nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane”.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Tanjug

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu I vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

(VIDEO/FOTO) OBELEŽENA SLAVA MUP I POLOŽENI VENCI NA SPOMEN-OBELEŽJE POLICAJCIMA POGINULIM NA DUŽNOSTI!

 

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen - ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u nastavnom centru Makiš u Beogradu juče je održan turnir u malom fudbalu.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana. 


Tijana

16.06.2019. 19:51

Lepo je videti da se ceni neciji rad i trud i obezleziti na ovakav nacin.
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.