• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.06.2019

20:15

VELIKI TRAMPOV ZAOKRET: Šiptari dosta je bilo, KOSOVO REŠAVAJTE SA SRBIMA!

Politika

VELIKI TRAMPOV ZAOKRET: Šiptari dosta je bilo, KOSOVO REŠAVAJTE SA SRBIMA!

Podeli vest

Predsednik SAD Donald Tramp, nakon višegodišnjeg ignorisanja Beograda, konačno uvažio i srpske argumente. Istovremeno naredio svojim saradnicima da stegnu uzdu prištinskim vlastima. KAJL SKOT, ambasador SAD: Status kvo je neodrživ. METJU PALMER, izaslanik za KiM: SAD više ne guraju Prištinu. EDVARD DŽOZEF, analitičar: Srbija ima legitimno pravo na Kosovo

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je, po svemu sudeći, da napravi do sada najveći politički zaokret u vezi sa Kosovom i Metohijom!

Lider SAD je, posle višegodišnjeg ignorisanja Beograda, konačno uvažio i srpske argumente i pozive na kompromis kako bi se rešio kosovski problem. Tramp je istovremeno naredio saradnicima da 'stegnu uzde' prištinskim vlastima. O tome svedoče poslednje izjave američkog ambasadora Kajla Skota, funkcionera Stejt departmenta Metjua Palmera i američkog analitičara Edvarda Džozefa, koji su gotovo jednoglasno pozvali na kompromis Beograda i Prištine.

Ukloniti barijere

Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu, kaže da trenutno stanje u južnoj srpskoj pokrajini nije održivo.

Kontrola

Trampu treba uspeh po pitanju na kojem su Klinton i Obama napravili greške, zbog kojih su Rusija i Kina preuzele kontrolu
Milisav Paić

- Status kvo na Balkanu nije održiv. Svi gube zbog zastoja u pregovorima Beograda i Prištine. Oni koji veruju da će doći bolji uslovi u kojima će ispregovarati povoljniji sporazum moraju znati da boljeg trenutka od ovog nema - ističe Skot.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i Trampov specijalac za Kosovo, podvlači da Vašington više neće gurati prištinske vlasti.

- Odavno su prošli dani kada su SAD, EU, NATO ili UN donosili odluke koje su odgovornost kosovskih lidera i građana. Vreme je da Kosovo ojača sopstvene napore da postigne trajni mir sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa sa Srbijom. To je jedini način da se spor privede kraju. Uspeh će zahtevati da Priština i Beograd uklone barijere i vrate se pregovorima sa fleksibilnošću i duhom kompromisa neophodnim za postizanje sporazuma - naglašava Palmer.

HARADINAJ SHVATIO VUČIĆEVE REČI I PRIZNAO: Moguće je da će biti odložen samit u Parizu

 

Konačno, Edvard Džozef, politički ekspert i saradnik Centra za transatlantske odnose, ocenjuje da se Albanci sa Kosova više ne mogu ponašati maksimalistički.

- Albanci, čiji je cilj nezavisnost Kosova, moraju da priznaju veze Beograda sa Srbima u pokrajini. Priština treba da prihvati i poštuje činjenicu da Beograd ima legitimna prava i veze sa Kosovom - poručuje Džozef.

Velike promene

21.

NOVEMBRA 2018. PRIŠTINA JE UVELA TAKSE OD 100 ODSTO I BLOKIRALA DIJALOG U BRISELU

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić uveren je da se dešavaju velike promene.

- U situaciji kada SAD imaju ozbiljnih problema da širom sveta sprovedu strateške ciljeve, Trampovoj administraciji potreban je uspeh na pitanju na kojem su Klintonova i Obamina administracija napravile greške, koje su otvorile vrata Rusiji i Kini da preuzmu kontrolu. U tome treba tražiti objašnjenje za neočekivane izjave američkih zvaničnika i analitičara koje nagoveštavaju veće razumevanje interesa Srbije. Ovo ujedno znači i da jednostrana rešenja nisu prihvatljiva - zaključuje Paić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Karlobag

pre 4 godine

Zvezdaši i Partizanci i Delije i Grobari manite se huliganstva nego idite služiti i konobariti eto Vlada RH je odobrila dodatnih 2000 dozvola za uvoz radne snage u turizmu za ovu sezonu ili budite majstori na baušteli gde je dozvoljeno još 3000...Hrvatska postaje ko Nemačka jer raste najbrže u EU i tek diže turizam svake godine po 30-40 novih hotela...pa naredne godine će odobriti uvoz rade snage za čak preko 70 000 radnika a prosečna plata je duplo veća nego u Srbiji a more a sunce a žene...samo normalno bez zvezde na šalovima i majicama i tetovažama i pazite da stavljate IJ gde treba i bez tog turskog bre i auto sa BG tablicama samo parkirajte u dvorištu firme ili kod gazde i nema nikakvih problema!

Crvena Zvezda

pre 4 godine

Evo zašto se terala silna propaganda oko napada na Srbe koji su slučajno došli sa zvezdom u Lepu samo da se po sprskim medijima ne piše o ovom srpskom heroju: SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu. A eto i za ovo se ćuti jer EU nema alternative i svi moraju biti osuđeni da se zatvori poglavlje 23: PROCES OD 12 GODINA U Beogradu osmorica proglašena krivima za zločine nad Hrvatima u Lovasu 1991.

Lepa

pre 4 godine

Nove hrvatske Tesle posle Nikole i Mate evo sad i Šime... ČUDO SA STROJARSTVA Mladi inovator Šime Grbić izumio je vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima. Nagrade stižu sa svih strana Lepa tuđa nema samo more nego i ravnu Slavoniju... ISTRAŽNA BUŠENJA U SLAVONIJI SE NASTAVLJA POTRAGA ZA NAFTOM Skrivaju li polja na istoku Hrvatske crno zlato?

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija