• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.06.2019

21:53

KAKO UNAPREDITI POLOŽAJ ROMA?! Đorđević i Radojičić otvorili konferenciju posvećenu Romima!

Politika

KAKO UNAPREDITI POLOŽAJ ROMA?! Đorđević i Radojičić otvorili konferenciju posvećenu Romima!

Podeli vest

Prikazom kulture romske zajednice večaras je u Starom dvoru otvorena dvodnevna regionalna konferencija "Dekada inkluzije Roma: nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?" na kojoj će biti razmotreno kako unaprediti položaj Roma

Konferenciju su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, u prisustvu ambasadorke Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekove i brojnih zvanica. 

Ðorđević je rekao da je bogatsvo jedne države u različitosti, te naglasio da je jedan od prioriteta predsednika i Vlade Srbije bolji život nacionalnih manjina, uključjući i romsku nacionalnu manjinu. 

- Ponosni smo što imamo mnogo manjina i nacionalnosti - rekao je Ðorđević. 

Istako je da nacionalne manjine uživaju sva prava, te poručio da dikriminacija Roma treba da bude ružna prošlost.

Preneo je lično iskustvo, te je tako govorio o tome da je detinjstvo proveo sa Romima u naselju u kome i danas živi, te da među njima ima prijatelje. 

- Živeli smo i živimo u harmoniji i nije bilo nikakvih problema - kaže ministar i navodi da Srbija treba da pokaže da je zrelo društvo. 

Izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Beograda prihvatio inicijativu da se izgradi nova, moderna škola na Ledinama na mestu ruinirane škole, u koju bi išli uglavnom Romi. 

Ðorđević je rekao da je Slovačka ponudila pomoć u opremanju te škole, te naveo da je incijativu za organizovanje konferencije pokrenula ta država. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da Romi imaju dugu tradiciju i kulturu, a da ih krasi, pre svega, ogromna emocija.

Za predrasude prema Romima je naveo da su krajnje nepotrebne i netačne.

Radojičić kaže da su Romi došli u Beograd u 16. veku, da ih danas u Beogradu živi oko 40.000 Roma što je, dodaje, 28 odsto ukupne romske populacije u Srbiji.

Od 600 neformalnih romskih naselja, kaže gradonačelnik, oko 100 ih je u Beogradu.

- Beograd čini značajne korake u rešavanju problema Roma. Od 2014. godine za 266 porodica je rešeno stambeno pitanje. U saradnji sa GIZ-om pružena je pomoć Romima u dva neformalna naselja kako bi se poboljšali higijenski uslovi i rešio problem pijaće vode - rekao je Radojičić.

Naveo je da je svojevremeno posetio romsku porodicu u Orlovskom naselji za koju kaže da je sjajan primer, a koja ima rešeno stambeno pitanje i čija deca su uključena u obrazovni sistem.

- Grad Beograd će i dalje raditi na inkluziji Roma, rešavanju stambenih problema Roma, njihovom zapošljavanju, kao i na pomoći u dobijanju dokumenata kako bi ostvarili socijalna prava i na poboljšanju uslova u neformalnim naseljima - rekao je Radojičić.

Za konferenciju je rekao da je značajna, te da je važno da zemlje regiona razmene iskustvo i primere dobre prakse.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RINGISPIL

pre 4 godine

OVORITE im fakultete na romskom jeziku da bi sutra lakse trazili drzavu na teritorije Srbije. Jebali vas romi muzikanti TO CE IM POBOLJSATI POLOZAJ U DRUSTVU.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija