• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

21.06.2019

20:37

ŠIPTARI ZARATILI SA ANGELOM I MAKRONOM! Pregovori u Parizu 1. jula PROPALI I PRE NEGO ŠTO SU POČELI!

Politika

ŠIPTARI ZARATILI SA ANGELOM I MAKRONOM! Pregovori u Parizu 1. jula PROPALI I PRE NEGO ŠTO SU POČELI!

Podeli vest

Tači i Haradinaj odbili zahtev Nemačke i Francuske da odmah ukinu takse na uvoz robe iz Srbije. Stručnjaci: Albance neko iz SAD nagovara da izazovu haos na Balkanu

Lideri privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj odbili su zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da glavna tema samita u Parizu 1. jula bude ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije!

Tenzije samo rastu

Šanse manje od jedan odsto

Šanse su manje od jedan odsto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama
Aleksandar Vučić

Kako ocenjuju naši diplomatski izvori, iza svega stoji perfidna igra SAD da se uz pomoć Prištine iz rešavanja kosovskog problema istisnu Nemačka i Francuska i da 'kosovsko rešenje' na kraju bude dogovoreno u Vašingtonu. Zbog toga se Amerikanci neće libiti ni da izazovu nove tenzije na Balkanu.

- Angela Merkel i Emanuel Makron već danima diplomatskim kanalima pokušavaju da privole Prištinu da ukidanje taksi bude jedna od tema samita u Parizu posvećenog Kosovu, što bi bio i uvod u odmrzavanje dijaloga Beograda i Prištine. Ni Nemačkoj ni Francuskoj ne odgovara da se održi još jedan sastanak koji ne bi doveo ni do kakvih rezultata i koji bi doživeo fijasko. Međutim, njihov pritisak na Prištinu za sada ne daje rezultate i očigledno je da se Tači i Haradinaj uzdaju u moćnije zaštitnike iz Vašingtona - objašnjava naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Da samita u Parizu neće biti juče je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ JE BIO U PRAVU: Zvanično potvrđeno - NEMA SASTANKA U PARIZU!

 

- Mislim da Albanci nisu spremni da razgovaraju ni o čemu važnom i da su na poseban način želeli da pošalju poruku Nemcima i Francuzima da nisu Evropljani ti koji treba da rešavaju kosovski problem. Srbija želi dijalog i konstruktivno rešenje, ali ne želi da ulazi u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da o taksama ne može da se priča - naglasio je Vučić.

Dolazi nam američki specijalac

Komentarišući dolazak novih ambasadora Rusije i SAD u Beograd, Aleksandra Bocan-Harčenka i Entonija Godfrija, Vučić je ocenio da je reč o ekspertima i da njihov dolazak pokazuje da je Srbija važan prostor u međunarodnoj politici.
- Broj dva u ambasadi SAD jeste ličnost poznata iz perioda 2001. godine i različite stvari se vezuju za njega. U nekom smislu to jesu specijalci. Harčenko je bio deo trojke koja je pokušala pre Martija Ahtisarija da rešava stvari na KiM. Čovek je od poverenja Vladimira Putina i njihovog ministarstva spoljnih poslova - naveo je Vučić.

 

On je ocenio da iza svega stoji želja Albanaca da se dijalog izmesti iz okvira EU i prebaci na SAD.

- Sve su to stvari koje pokazuju da Priština ne želi dijalog i da želi da svim u potpunosti upravljaju SAD i niko više. To nije realno i Nemci i Francuzi su poruku dobro razumeli. Mislim da je njihova odluka da sastanka neće biti.

Šanse su manje od jedan odsto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama i da sastanka ipak bude. Skupa u Parizu će biti samo ukoliko Albanci budu rekli da će se ponašati ozbiljno, a toga neće biti - podvukao je šef države.

Propuštena šansa

Premijerka Ana Brnabić primetila je juče da je neodržavanje sastanka u francuskoj prestonici velika propuštena prilika.

- Ogromna šteta, ogromna propuštena prilika, ponovo gubimo vreme zbog toga što su neki nerazumni i ne shvataju koliko je svaki dan bitan za region. Izuzetno sam razočarana i ne znam šta je alternativa dijalogu, šta je drugi način da rešimo probleme koje imamo - rekla je Brnabićeva.
Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje smatra da smo na pragu ozbiljnih problema.

- Situacija je veoma ozbiljna. Bilo je mnogo strpljenja da se nađe rešenje. Jedino čemu možemo da se nadamo jeste da dve najmoćnije zemlje EU shvate da je čitava igra između Prištine i SAD napravljena tako da im pokažu da su nebitni. Pa ako to shvate, da Nemačka i Francuska pokušaju da izvrše dodatni pritisak na Albance - objašnjava Deđanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
KiM

pre 4 godine

Ma koga vi to farbate? Problem je to šta nismo u 91g pa znamo to da je Haradinaj još u 10-om mesecu prošle godine jasno rekao da više nema pregovora nego se samo čeka priznanje RK a ako ne dođe do 10-og meseca ove godine diže vosjku i zatvara granicu sa Srbijom koja je 100% jasna i briše onu sa Albanijom i zato je sada tolika panika i u EU i SAD jer ćemo imati Veliku Albaniju ako se ne prizna RK a oni mu ništa ne mogu jer ima 95% lbanaca na Kosovo ili mu je to možda bio samo blef eto videćemo ali on do sada nije lagao NIKADA sve šta je rekao tako je i bilo od vojske do takse...

NEVEROVATNO

pre 4 godine

Arheološka čuda u RH u samo 6meseca našli crteže u špilji kod Pule stare 30.000g kod Šibenika našli tragove života stare 15.000g na svetski poznatom srcolikom ostrvu tragovi života stari 7.000g kod Karlobaga pas našao 5grobova i temelje sela starog 3.500g na granici sa RS u mestu Bojna našli grob sa zlatom nepoznatog hrvatskog vladara iz 8veka.... Eto juče nova senzacija kod Šibenika pored tvrđave Sveti Nikola koja je u UNESCO-u nađeni su temelji stari preko 3000g: magazin.hrt.hr Arheološka senzacija u Šibeniku

Kažu

pre 4 godine

Nakon koncerta u Čavoglavama pa godinama u Kninu pa u Slunju i Glini ove godine će Tomson pevati na Krbavskom polju za 24-tu godišnicu Oluje a za 25-tu u Vukovaru a dok on peva koga smeta neka pati jadan jer šta mu je drugo preostalo posle 95g! Još se ubiru plodovi Velike Srbije posmrtni ostaci identifikovanih 11 srpskih žrtava su predati porodicama u Srbiji radi sahrane a u RH ih traže još 1600 od kojih je više Srba nego Hrvata a u Vukovaru se razneo sa bombom srpski zločinac Slobodan Pejčić a cela Srbija još ćuti! Zagreb je dobio fabriku motora za velike putničke avione Boinga i Airbasa koja se već gradi a sa Patriom rade remontni centar za borbene avione i helikoptere! Hrvati napravili medisinskog robota za operacije koji je dobio nagradu u Londonu za inovaciju godine i već je u operacijskoj sali u Zagrbu i spasava živote a ni za to ni za svetsku senzaciju uspešnog razdvajanja Sijemskih blizankinja u Zagrebu i da je RH i dalje najbolja na svetu po transplataciji i darivanju organa nije pisao niko u Srbiji!

Sumadinac

pre 4 godine

Ja mislim da Nemacka i Francuska tako nesto i zasluzuju jel oni su ih i stvorili.

Giša

pre 4 godine

Toliko o moći njihovoj kada je u pitanju Amerika.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija