• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.06.2019

21:05 >> 21:09

ŠIPTARI SE POGUBILI, SRBIJA NIJE NASELA NA ZAMKU U BERLINU: Šta je prethodilo otkazivanju pariskog susreta Beograda i Prištine?!

Politika

ŠIPTARI SE POGUBILI, SRBIJA NIJE NASELA NA ZAMKU U BERLINU: Šta je prethodilo otkazivanju pariskog susreta Beograda i Prištine?!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić definitivno je potvrdio da od sastanka u Parizu nema ništa, ali je tome prethodio nediplomatski potez iz Prištine

Mediji na Kosovu su osvanuli sa naslovnicama da je u Berlinu održan tajni sastanak predstavnika Kosova i Srbije, uz posredovanje Nemačke. Iako se od toga ogradilo, pod izgovorom da o tom sastanku ne zna ništa, činjenicom da je zainteresovane uputilo na kabinet tzv. premijera Kosova Ramuša Haradinaja, u stvari se "ofiralo" da je i te kako upućeno u sva dešavanja.

S druge strane, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je direkor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Berlinu bio na pripremnom sastanku za eventualni samit u Parizu, te da je sada još izvesnije da tog samita neće ni biti.

- Marka Đurića sam na taj sastanak poslao lično, tu nema nikakvih tajni, osim što je sa domaćinima bilo dogovoreno da se ne govori o tome šta je pričano - jasan je Vučić.

Vučić je Đuriću rekao da u Berlinu prenese da Srbija želi da bude konstruktivna, da želi dijalog, a da je jedino važno da se ukinu takse. Ali, Albanci su svima dali do znanja da im ne pada na pamet da ukinu takse.

Prištinska nediplomatska finta

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kaže da u diplomatiji nije neobično da se ovakvi susreti održavaju pred velike sastanke, ali nije diplomatski da ako neko sedne i dogovori se da je nešto nezvanično, to jedna strana ne poštuje.

VUČIĆ O OTKAZIVANJU SKUPA O KiM U PARIZU: Nisam iznenađen, bio sam u pravu da neće biti sastanka zbog Albanaca!

- To pokazuje koliko je prištinska strana ozbiljna. Neodgovorno je da se ovo pojavilo u javnosti i ovo je bila zamka za nas. Dobro je što je predsednik Vučić reagovao jasno i nedvosmisleno. Ovo samo pokazuje da sa njima nema dogovora - naglašava Čović.

Prema pisanju kosovske štampe, na sastanku u Berlinu bili su između ostalog i dvojica najvernijih ljudi Ramuša Haradinaja - ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Avni Arifi i šef štaba tzv. premijera Haradinaja - Selim Selimi. U sklopu sastanka bio je i Majkl O'Rajli, Haradinajev bivši advokat, pa se stiče utisak da Haradinaj pokušava da napravi dogovor mimo ostalih iz prištinske vlasti.

Albanci se "pogubili"

Čović smatra da ovo može da znači i da Haradinaj ne zna kako da izađe iz problema sa taksama.

- Na Kosovu pod hitno moraju da budu izbori. Albanci su se 'malo pogubili'. Dole postoje četiri partije sa po 20 odsto glasova i sada se biju za vlast - uveren je naš sagovornik.

Izvori portala „Lajmi.net" tvrde da je svrha ovog „tajnog sastanka" bila da se razgovara o nacrtu za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima ili Zajednice plus, što je Haradinaj - prihvatio. O ukidanju taksi, navodno, nije bilo reči, što je i razlog propasti sastanka u Parizu.

(FOTO) U BELORUSIJI KAO KOD KUĆE: Vučić na svečanoj večeri koju je priredio Lukašenko

Čović podseća da je o mogućem odlaganju sastanka u Parizu govorio još pre 20 dana, jer nema napretka, to jest, ukidanja taksi.

-Po mom mišljenju, situacija je sada jasnija, jer neko želi potpunu blokadu procesa, kupuje vreme, možda i zbog formiranja evropske vlasti - napominje on.

Ako se uključe SAD, mora i Rusija

Na pitanje da li propast pariskog samita automatski znači i da  na rešavanje kosovskog pitanja, naš sagovornik kaže:

- EU je otpočetka doživljavana kao birokratizovana, spora, neprincipijelna i neodgovorna. Ne bih mogao da kažem eksplicitno da se EU neće dalje baviti ovom problematikom, ali ona nema potreban stepen efikasnosti. Na kraju krajeva, EU ima dodatni problem, jer pet članica ne priznaju Kosovo i ne verujem ni da će to uraditi - veruje Čović.

ŠIPTARI ZARATILI SA ANGELOM I MAKRONOM! Pregovori u Parizu 1. jula PROPALI I PRE NEGO ŠTO SU POČELI!

Kako Čović kaže, postoji još dosta otvorenih problema i proces nije lak i trebaće nam dosta vremena za sve.

- Ali, za direktno uključivanje Amerike, odmah da bude jasno, neophodno je i direktno uključivanje Rusije i Kine. To znači da je neophodno da se pitanje KiM vrati u SB UN, jer Rezolucija 1244 nije ukinuta i ona se mora poštovati - ističe Čović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Ne šiptari već albanske okupacione snage!Šiptari su roda srpskog čiji preci su iz koristi ili pod moranjem prešli u islam pa po imenima i prezimenima može se videti da su srbi.Hašiš Tači je srbin po pradedi popu Radosavu Daniloviću.

Marko

pre 4 godine

I sta ima od toga da su Siptari bivisi Srbi, kao i Bosnjaci i Hrvati ? Mene ne zanima uopste ta prica koja nikuda ne vodi, oni su se davno odrekli svoje srpske korene, politicki vise ne pripadaju srpskom korpusu. Nije valjda da ce se siptari otrezniti i odjednom ponovo biti Srbi, svasta, te Dereticeve price su detinjaste. Sto pre se Srbi probude i postanu bez milosti sa Ustase-islamiste, sto bolje za nas.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija