• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc.com

28.06.2019

11:44

PALMER: Priština mora da ukine takse da bi se nastavio dijalog!

Politika

PALMER: Priština mora da ukine takse da bi se nastavio dijalog!

Podeli vest

Tačno trideset godina od kontroverznog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer kaže da bi Beograd i Priština za pregovarački sto trebalo da se vrate pre lokalnih izbora u Srbiji najavljenih za proleće sledeće godine

"Kada je reč o političkim kalendarima u Srbiji i Kosovu, sad je otvoren prozor za mogućnost da se vrate pregovorima i ostvare napredak. Izbori su u Srbiji verovatno sledećeg proleća i važno je da se pregovori nastave pre, jer izborni ciklus to otežava", kaže Palmer.

On za BBC na srpskom kaže da je potrebno naći način da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto: 

"Takse koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bi trebalo ukinuti i nastaviti dijalog." 

Ipak, ne odgovara direktno na pitanje može li ovaj ili sledeći Vidovdan ponovo biti istorijski kada je reč o pitanju Kosova. 

"Nadam se da dve strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to desiti što pre, ali ne bih davao neke vremenske okvire za to. Sve zavisi, koliko će obe strane biti spremne da nastave tim putem - prvo da se vrate pregovorima, a zatim da postignu sporazum", ističe Palmer.

JOHANES HAN: Otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine!

SAD su tu, kaže, kao partner koji podržava proces i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođu.

"To je njima u interesu, a u interesu je i celom regionu, EU i SAD." 

Slične poruke imao je i sa terena, kada je sredinom juna posetio Beograd i Prištinu i sreo se sa brojnim zvaničnicima. 

Tokom posete Kosovu poručio je da je najbolje rešenje obostrano priznanje, kao i da je na Beogradu i Prištini da "odluče i saglase se" da li će budući sporazum o normalizaciji odnosa uključiti i pitanje demarkacije granica.

Palmer kaže da se format pregovora verovatno neće menjati i da Vašington ni na koji način nije uticao na odlaganje sastanka u Parizu. 

"Amerika podržava taj proces, mi nismo deo pregovora, ali podržavamo dijalog koji predvodi EU od samog početka." 

MILO NAJAVIO AMERIČKU BAZU U ULCINJU! Nije slučajno što će se graditi baš na OVOJ LOKACIJI!

Kaže da su predstavnici Sjedinjenih Država obema stranama saopštili stavove Vašingtona i dodaje da rade sa svim značajnim političkim predstavnicima i u Beogradu i Prištini. 

"Mi ohrabrujemo vlasti u Prištini da uradi ono što je neophodno za nastavak dijaloga, kao što i sa vlastima u Beogradu razgovaramo o parametrima dogovora". 

Metju Palmer je zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Birou za evropska i evroazijska pitanja, sa posebnim zaduženjima za Zapadni Balkan i Egejski region. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija