• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. BABIĆ

28.06.2019

20:38

VASELJENSKI PATRIJARH PORUČIO REŽIMU U PODGORICI! Milo, u Crnoj Gori postoji samo SPC

Politika

VASELJENSKI PATRIJARH PORUČIO REŽIMU U PODGORICI! Milo, u Crnoj Gori postoji samo SPC

Podeli vest

Priznajemo samo mitropolita Amfilohija, nikada nećemo priznati CPC i raskolnika Miraša Dedeića, naglasio u pismu patrijarh Vartolomej

Vaseljenski patrijarh Vartolomej poručio je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u toj državi priznaje SPC!

On je u pismu upućenom Đukanoviću i crnogorskom državnom vrhu naglasio da nikada neće priznati tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkva i njenog vrhovnog vođu, raskolnika Miraša Dedeića.

Antikanonska tvorevina

Vartolomej je, ne ostavljajući ni trunku dileme, podvukao da u Crnoj Gori priznaje samo nadležnost mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija.

"Nedavno smo u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne crkve crnogorske i da je Vlada vaše zemlje usvojila predlog Zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija", napisao je patrijarh Vartolomej i ocenio da "crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna".

Vučić: Smiriti trenutne tenzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče u oproštajnu posetu ambasadora Crne Gore Branislava Mićunovića i tom prilikom rekao da ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Podgoricom.

- Očekujem da naše dve zemlje prevaziđu trenutne tenzije. Danas ću u Kraljevu, na sastanku sa predstavnicima Srba iz regiona, razgovarati i sa predstavnicima srpskog naroda iz Crne Gore - istakao je Vučić i dodao da će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu:

- Ne sekiram se zbog izjava na moj račun iz Crne Gore, jer su one za unutrašnju upotrebu. Svako bi da lični rejting podiže tako što će da kaže nešto protiv mene.

On je vrlo jasno stavio do znanja Đukanoviću da sadašnja tzv. CPC ne pripada pravoslavlju.

"Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije srpske. Šaljemo vam ovo pismo jer ne želimo da ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu", zaključuje u pismu Vartolomej, uz poziv Đukanoviću da se distancira od CPC.

Ako ikad Milo ode...

Iz kabineta crnogorskog lidera juče su, međutim, rekli da im nije stiglo nikakvo pismo od Vaseljenskog patrijarha, te da su o svemu informisani iz medija. Na drugoj strani, istoričar Predrag Marković ocenjuje da Đukanovićevom režimu nije toliko prirasla za srce raskolnička CPC koliko želja za imovinom SPC.

- Takvo napuštanje svoje tradicije je katastrofalno. Napustili su sve vrednosti koje su vekovno poštovali, a koje je današnji režim lagano ispustio. Oni su računali da mogu da proteraju crkvu i da otetu crkvenu imovinu prodaju za placeve - primećuje Marković, navodeći ironično da ako ikada Milo ode sa vlasti, verovatno će da splasne i ovaj i ovakav crnogorski nacionalizam.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 4 godine

Srpska Crkva i elita u SANU su srpsko čisto satanističko i krivoslavno i huškačko i genociodno zlo od kojeg treba da se odvoje sve bivše 6 Republike da imaju svaka svoju pravoslavnu Crkvu ili još bolje da se svi pravoslavci vrate Papi i korenima koje su izdalii u 11veku i posle bili 500g kažnjavani od miuslimana koji eto opet dolaze…A štada kažemo za Savu tog sluga sotone koji je dok se Crkva cepala odvajao Srbe od Pape i braće Hrvata i ostalih Slovena i obrnuo ih prema Vizantiji i 500g ropstva pa je zato u SPC svetac sa velikim hramom.... Crnogorci ispituju situaciju i ako njima prođe to će isto da naprave i slovenci i hrvati i bošnjaci i makedonci ma ja bi na njihovom mestu još sve iz SPC proglasio "personama non grata" pa neka slobodno i dalje huškaju i truju ali samo u Smrdiji....

Net

pre 4 godine

"PREKORAČENJE OVLASTI" Smijenjen biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu NEZAKONITA ODLUKA Slovenski sud: Thompsonov koncert nije se smio zabraniti

grof01

pre 4 godine

Koga boli qrac za vaseljenskog popa???!!! CG je država i ima svoju crkvu.Tom popu ako se ne svidja....može se jebati!

miroslav moric

pre 4 godine

smesno da nije zalosno.vladikakacavanda sa fruske gore da se preseli na rumiju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija