• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

29.06.2019

21:50

KUČAN KRIV ZA STRELJANJE VOJNIKA JNA U SLOVENIJI: Predsednik Slovenije znao za zločine, KONAČNO POSTOJE DOKAZI!

Politika

KUČAN KRIV ZA STRELJANJE VOJNIKA JNA U SLOVENIJI: Predsednik Slovenije znao za zločine, KONAČNO POSTOJE DOKAZI!

Podeli vest

Slovenačko tužilaštvo utvrdilo da je Milan Kučan zataškao zločin počinjen 29. juna 1991, kada su zverski ubijeni vojnik Nedžmedin Osmani, kapetan Slobodan Pantelić i civil Branko Sedlar

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan saučesnik je u strašnom ratnom zločinu! Kučan je, kako je utvrdilo slovenačko tužilaštvo, znao za streljanje trojice zarobljenih pripadnika JNA kod graničnog prelaza Škofje 29. juna 1991. godine, ali je svesno i planski zataškao ovaj zločin.

Nadležno tužilaštvo uputilo je početkom jula 1991. godine Milanu Kučanu obaveštenje o ovom zločinu, ali on nije učinio ništa da kazni odgovorne.

Pucali im u potiljak

Upravo zato advokat Dušan Bratić iz Beograda sada insistira da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine razmotri krivičnu prijavu koju je prethodnih dana podneo protiv Kučana, a u vezi sa ovim jezivim zločinom.

- Pripadnici paravojnih formacija Slovenije su 29. juna 1991. godine, tokom trajanja primirja u kratkotrajnom ratu između JNA i Teritorijalne odbrane Slovenije, zaustavili vozilo JNA i iz njega izveli Nedžmedina Osmanija (20) iz Prištine, vojnika na služenju vojnog roka, Branka Sedlara iz Plaškog, civila na službi u JNA, i kapetana Slobodana Pantelića iz sela Šljivovica na Zlatiboru. Pripadnici JNA su odložili oružje i predali se. I pored toga, pripadnici paravojnih formacija su ih bukvalno streljali i ubili ih na licu mesta mecima u potiljak iz automatskih pušaka - navodi Bratić, dodajući da su zločinci nakon toga tela ubijenih vojnika vratili u kamion, na koji su potom otvorili vatru iz automatskog oružja kako bi izgledalo da su nesrećni vojnici ubijeni u razmeni vatre, a ne monstruozno, kukavički i u suprotnosti sa svim konvencijama i pravilima ratovanja.

MILAN KUČAN ODGOVORAN ZA ZLOČINE NAD SRBIMA?!? Podneta krivična protiv bivšeg predsednika Slovenije!

U prijavi koju je podneo, kako naglašava, navedena su imena svih neposrednih izvršilaca ovog zločina.

- Znamo ko su ti ljudi. Znamo njihove adrese, a imamo i njihove fotografije. Sve je to dostavljeno tužilaštvu. Protiv Kučana je prijava podneta jer je kao zapovednik svih oružanih formacija kriv po komandnoj odgovornosti, a postoje i čvrsti dokazi da je znao za ovaj zločin i ništa nije uradio kako bi ubice bile izvedene pred lice pravde - podvlači Bratić.

KUČAN SE PERE OD KRIVICE ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE: O mojoj ulozi će svedočiti istorija, MILOŠEVIĆ JE PRVI POČEO!

On objašnjava da je istina izašla na videlo najpre na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, kada je 2003. godine tamo svedočio bivši slovenački predsednik.

- U jednom trenutku Milošević je pitao Kučana da li zna da su slovenačke paravojne formacije streljale vojnike JNA. Kučan je odgovorio da to apsolutno nije tačno i da su to laži. Međutim, Milošević mu je onda predočio zapisnik Okružnog suda u Kopru, koji je vodio istragu ovog zločina. Pridodao je i zapisnik o obdukciji koja je urađena u Zavodu za sudsku medicinu u Rijeci, a iz kojeg se vidi da su nesrećni vojnici bukvalno streljani i ubijeni mecima u potiljak, ali i službeno obaveštenje Tužilaštva Slovenije koje je prosleđeno Kučanu kao predsedniku. Suočen s ovim, Kučan je nemoćno slegao ramenima i priznao: Malopre sam rekao da vojnici JNA nisu bili streljani, ali nažalost oni su ipak bili streljani. Ova dokumenta pokazuju da smo mi i u ratu bili pravna država i da su pravosudni organi radili svoj posao i mene obavestili o svemu.

Ne znam šta se čeka

Advokat Branislav Tapušković, koji je lično Kučanu predočio dokumenta koja dokazuju postojanje zločina o kome je bio obavešten, kaže da je naše tužilaštvo za ratne zločine odavno upoznato s ovim predmetom.

- Pozdravljam napor kolege Bratića, ali plašim se da od svega toga neće biti ništa. Naše tužilaštvo odavno zna i ima dokaze ne samo za ovaj zločin već i za mnoge druge koji su se desili u Sloveniji, ali ništa nije uradilo po tom pitanju. Evo, već 30 godina se ništa ne dešava i nemam objašnjenje zašto je to tako. Pitanje je danas ko bi, gde i kako mogao da sudi u ovom postupku. Sada će sve to ići mnogo teže - zaključuje Tapušković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 4 godine

PRAVDA NIKAD NEZASTAREV SAMO NASI GENERALI STARE KOJI SU TO MPGLI RESITI ZA DVA DANA U SLOVENIJI I SARAJEVU A SAD TRAZE KRIVICU U KUCANU I SARAJEVSMOM G..... ETO KOLIKOJE NASA VOJSKA BILA U ZASTITI NASI GENERALA NEGO TEPIC DONEKLE POLAZAO KAKO SE TO RADI

Penzioner

pre 4 godine

Neka Srbi jos jednom razmisle kada primaju i pomazu izbeglice u ratu! Jedan od takvih je bio Kucan, a vidite kako nam je vratio gostoprimstvo! Metak u potiljak!!!

Ljubo

pre 4 godine

Ona govna iz Generalstaba sto su u Beogradu tada sedeli treba za jajca obesiti .to su krivci sto su prodali i izdali golobrade vojnike ,sa svojom ne odgovornom i izdajnickom ,jugoslovensom politikom .Njih prvo treba pozatvarati ,pa tek onda tu fukaru iz Slovenije .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija