• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

30.06.2019

10:04

(VIDEO) DRECUN NA TV PINK UPOZORIO: Priština se sprema za nove sukobe!

Politika

(VIDEO) DRECUN NA TV PINK UPOZORIO: Priština se sprema za nove sukobe!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je očigledno da se Priština umesto za razgovore sa Beogradom priprema za nove sukobe, jer se za rasplet događaja na KiM, umesto smirivanjem tenzija, priprema raspirivanjem krize koja je stvorena nakon uvođenja taksi

Drecun je napomenuo da su albanski lideri iz Prištine u stalnoj komunikaciciji sa liderima Albanaca na jugu centralne Srbije, kao i da je u sve to uključena i Tirana.

- Očigledno je da Hašim Tači pokušava sve vreme da u razgovore ili pregovore Beograda i Prištine ubaci, kako on kaže, rešavanje pitanja statusa Albanaca na jugu centralne Srbije. Ne treba zaboraviti da je u rezoluciji koju je usvojila skupština u Prištini o pregovorima sa Srbijom takođe spomenut jug centralne Srbije i pokušaj da se ubaci u razgovore sa Beogradom i da se napravi neka paralela između položaja Srba na severu Kosova i Albanaca na jugu centralne Srbije – naveo je Drecun. 

Kako je dodao, svedoci smo toga da će sada i skupština u Prištini raspravljati o položaju Albanaca na jugu centralne Srbije.

- Ne znam zbog čega je to njihov problem. U redu je kada matična država jednog naroda razmatra status dela svog naroda koji živi u nekoj susednoj državi, ali Kosovo nije država da bi razmatrala pitanje položaja Albanaca na jugu centralne Srbije. Nema nikakve dileme da oni sada žele da stvore dodatni pritisak na Beograd insistiranjem na tome da Albanci na jugu cnetralne Srbije treba da imaju ista prava, odnosno da stepen ostvarenosti tih prava bude na istom nivou kao kada su u pitanju Srbi na severu Kosova – naveo je Drecun.

On je izrazio bojazan da, ako bi Albanci na jugu centralne Srbije imali isti status kao Srbi na KiM, ne bi ostao ni jedan na tom području, podsetivši na masovno iseljavanje srpskog naroda koje je usledilo nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM kao rezultat brutalnog etničkog čišćenja.

Foto: Printscreen TV Pink

- To je najbolji pokazatelj kakva su ljudska prava Srba na Kosmetu i tim više što se jedva par procenata proteranih Srba vratilo – rekao je Drecun, ukazavši da je održan pripremni sastanak Tačija sa liderima Albanaca sa juga centralne Srbije. 

Predsednik skupštinskog odbora za KiM je istakao da su u to bili uključeni i bivši komandanti terorističke organizacije oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. 

- Priština se priprema za rasplet događaja na KiM na taj način što umesto da smiruje tenzije i smanji krizu koja je stvorena nakon uvođenja taksi dodatno raspiruje kriznu situaciju i vrši bočne pritiske jedan - preko juga centralne Srbije, dok drugi ide preko Sulejmana Ugljanina u raško – polimskoj oblasti. Očigledno je da se Priština umesto za razgovore priprema za nove sukobe. Ako zovete bivše terorističe komandante, jasno je da se proverava njihov kapacitet da izazovu novu destabilizaciju –istakao je Drecun.  

Foto: Printscreen TV Pink

Dema Beriša, predsednik Matice Alabanaca u Srbiji, smatra da se na ovaj način Priština udaljava od razgovora sa Beogradom, a tamošnji lideri kupuju političke poene.

 - To je provociranje Srbije. Moji sunarodnici na prostoru Prešava, Medveđe i Bujanovca imaju sva ona prava koja garantuje Ustav Srbije i ne vidim potrebu raspravljanja u ovom trenutku sem pritiska – naveo je Beriša.  




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 4 godine

Treba povuci sve srbe sa kosova a pritom se pripremiti za fatalni ratni udar svim snagama i ocistiti siptare tako ko sto su hrvati ocistili srbe .

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija