• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2019

07:36 >> 13:13

(FOTO/VIDEO) BRNABIĆ O DVOGODIŠNJEM RADU VLADE: Zadovoljna sam rezultatima, KRAJEM GODINE NOVO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA!

Politika

(FOTO/VIDEO) BRNABIĆ O DVOGODIŠNJEM RADU VLADE: Zadovoljna sam rezultatima, KRAJEM GODINE NOVO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije danas u podne, predstavili su rezultate rada u protekle dve godine i prioritete za naredni period

Premijerka Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije.

Ona je povodom dve godine rada rekla da je najvažnije da građani razumeju šta vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih.


“Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu”,
rekla je Brnabić i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.

Kako kaže, najveće povećanje penzija osetili su oni koji najmanje imaju.

- Nastavljamo da obraćamo posebnu pažnju o penzionerima, i nastavićemo sa povećanjem penzija od kojih će sledeće biti do kraja godine - navela je premijerka.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje. 

Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, između 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što, kako kaže, pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona.

Takođe, ukazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama. Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.


Brnabić je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeni smanjeno poresko opterćenje privrednika.

Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17odsto više nego u istom periodu prošle godine, a kao važne projekte koji će se graditi u ovoj godini navela takozvani “Moravski koridror” i autoput Beograd-Sarajevo, deonica Sremska Rača-Kuzmin.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Podsetimo, premijerka Brnabić rekla je u subotu, kada se navršilo dve godine mandata, da je u Srbiju u prošloj godini ušlo tri i po milijarde evra direktnih stranih investicija, kao i da je od 2012. godine otvoreno 700.000 radnih mesta.

Ona je u Somboru istakla da je tokom dve godine imala najveću čast da radi za svoju državu Srbiju i svoj narod. 

- Dala sam sve od sebe i nastaviću da dajem sve od sebe - istakla je premijerka i navela da je na toj poziciji, pre svega, zahvaljujući bezgraničnom i ogromnom poverenju koje joj je pružio predsednik Aleksandar Vučić.

Ona je nedavno rekla i da je prilično zadovoljna onim što je vlada na čijem je čelu postigla za dve godine mandata, a posebno rezultatima u oblasti digitalizacije.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

- Pokrenuli smo neke stvari. Posebno sam zadovoljna gde smo sitgli u oblasti digitalizacije koju sam postavila kao prioritet vlade. Danas je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je digitalizacija sveprisutna - rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je istakla da je najveća prednost Srbije nad svim zemljama u regionu, ali i šire, jak tim između predsednika Republike i premijerke i njenog kabineta.

- Postoji ista vizija kuda Srbija treba da ide i na tome zajedno radimo - rekla je Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Skup Evro državnika a među njima dečkić iz Srbije! ...

Smrad

pre 4 godine

Nek kaže kolko su garancija dali za te 3 i po miljarde evra investicija.

mihajlo

pre 4 godine

Još dve ovakve godine, berićetne, sasvim dovoljne za evidentan boljitak i standard građana Srbije.

mihajlo

pre 4 godine

Da nam je još samo par ovakvih godina, gde bi nam bio kraj.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija