• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

02.07.2019

20:48

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO, NOVI RUSKI AMBASADOR U SRBIJI, UPOZORAVA: Amerika gura Albance u rat, ako se Evropa ne osvesti PRETE I KRUPNIJI SUKOBI!

Politika

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO, NOVI RUSKI AMBASADOR U SRBIJI, UPOZORAVA: Amerika gura Albance u rat, ako se Evropa ne osvesti PRETE I KRUPNIJI SUKOBI!

Podeli vest

Vašington podržava isključivo Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske. Ako se Evropa ne osvesti i ne usprotivi, prete krupniji sukobi

Sjedinjene Američke Države namerno guraju Albance sa Kosova u novi rat protiv Srba i Srbije!

Ovo dramatično upozorenje stiže od Aleksandra Bocan-Harčenka, novog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, čoveka koji važi za Putinovog specijalca za Balkan. Harčenko kaže da je sada već sasvim očigledno da Vašington podržava isključivo Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske.

Očigledan pritisak

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan. SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održava tenzije u regionu
Aleksandar Bocan-Harčenko

'Opasan pravac'

Prema njegovim rečima, ukoliko se Evropa uskoro ne osvesti i ne usprotivi opasnim planovima Vašingtona, regionu prete mnogo krupniji sukobi!

Harčenko kaže da je pritisak Zapada na Srbiju svakoga dana sve otvoreniji i da SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da konstantno održava tenzije u regionu.

- Ti se pritisci osećaju i prilikom pretpristupnih pregovara koje EU vodi sa Srbijom, dok sami Amerikanci to rade u još jačoj formi. Pritom, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja. Zapad, pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije u čitavom regionu... - naglašava ruski ambasador i apeluje na Evropljane da se probude 'iz geopolitičkog sna' dok još nije prekasno.

Putin odobrio kredit
od 172,5 miliona evra

Ruski ambasador dodaje i da su u toku pripreme za davanje Srbiji kredita u iznosu od 172,5 miliona evra, koji će biti iskorišćen za razvoj infrastrukture.
- Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu. Ta odluka realizuje se na osnovu dogovora koji je postignut tokom poslednje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji - ističe Harčenko.

- Moskva se iskreno nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt, da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu i da bi se mogla otrgnuti kontroli, što bi dovelo do ozbiljnijih sukoba - navodi Harčenko.

Prema njegovim rečima, Kremlj se zalaže za pregovore o Kosovu na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali isključivo na osnovu politike dogovorene u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu - podvlači Harčenko.

Komentarišući ovu poruku ruskog diplomate, general u penziji Božidar Delić kaže da je saglasan sa ocenom da Amerikanci podržavaju samo Šiptare.

Štrajk privrednika na severu Kosova

Svi maloprodajni objekti u četiri opštine na severu Kosova od juče su zatvoreni, a razlog su takse od 100 odsto koje je Priština uvela pre više od sedam meseci na uvoz robe iz Srbije i BiH.
- Stav privrednika je da se solidarišu sa kolegama koji građane snabdevaju prehrambenim namirnicama i koji su najteže pogođeni nametima iz Prištine. Takse na srpsku robu onemogućavaju normalno funkcionisanje poslova i zato zahtevamo da se odmah ukinu - rekao je šef Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović.

- Na kraju krajeva, oni im prave državu, a za Srbe su rezervisani samo pritisci da se ostvari ta ideja. Zato se i oseća njihova frustracija zbog sporosti u postizanju 'dogovora'. Moramo biti svesni da su Amerikanci zbog Šiptara počinili najveći zločin, zločin protiv mira, pa će učiniti i sve ostalo da taj zločin dovrše. Šiptari su to sve dobro platili, potkupljujući sve važne ličnosti prljavim novcem kog imaju u izobilju. Ipak, mi moramo braniti svoje interese, oslanjajući se na UN i međunarodne dokumente, kao i na prijatelje u svetu. A to svakako nisu Amerikanci... - naglašava Delić.

Ne biraju sredstva

Amerikanci su zbog Šiptara počinili najveći zločin, zločin protiv mira, pa će učiniti i sve ostalo da taj zločin dovrše
Božidar Delić, general u penziji

Provokacije

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da Harčenko samo naglas govori ono što je poznato.

- Strateški cilj SAD decenijama unazad jeste otcepljenje Kosova od SFRJ, SRJ i zatim od Srbije. Osamdesetih godina prošlog veka američki Kongres je usvojio nekoliko rezolucija kojima je podržan separatizam kosovskih Albanaca, što su SAD pokušale da realizuju nametnutim sporazumom u Rambujeu, pa pošto nisu uspele, pokrenule su agresiju na Srbiju. Ambasador Kajl Skot je u više navrata rekao da Vašington smatra Kosovo nezavisnom državom koja ima pravo na vojsku. Ne treba sumnjati da bi Priština mogla da pribegne i vojnim provokacijama ne bi li naterala Srbiju da popusti - zaključuje Paić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tadija64ZEMUN

pre 4 godine

zaboravili ste da kazete,da zbog realizacije svog plana amerikanci dovode na vlast IZDAJNIKE, koji zarad vlasti cine sve protiv svog naroda(sve sto im se naredi od strane njihovih mentora)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIKAD U EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija