• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

03.07.2019

23:10

BIVŠI PREDSEDNIK CRNE GORE MOMIR BULATOVIĆ SUMNJAO DA MU JE NATO OTROVAO SINA?! Nudili mu milione da izda Srbiju, a onda je u Vašington otišao Milo!

Politika

BIVŠI PREDSEDNIK CRNE GORE MOMIR BULATOVIĆ SUMNJAO DA MU JE NATO OTROVAO SINA?! Nudili mu milione da izda Srbiju, a onda je u Vašington otišao Milo!

Podeli vest

Bulatović bliskim prijateljima govorio da sumnja da je njegov sin Boško, koji je 2008. umro od leukemije, žrtva zapadnih službi. Milomir Marić: Momiru su 1996. u SAD nudili milione da izda Srbiju. Nije pristao, ali onda je u Vašington otišao Milo Đukanović...

Momir Bulatović (63), prvi demokratski izabrani predsednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije koji je juče sahranjen na groblju u rodnom selu Raće kod Podgorice, proveo je poslednje godine života žaleći za sinom Boškom koji je 2008. u 21. godini života umro od retkog oblika leukemije.

Kad je bio bez para,
prodavao je rakiju

Novinar Milomir Marić priseća se i da je u jednom trenutku, kada nije imao para, Momir Bulatović radio kao prodavac crnogorske lozove rakije "kruna".
- On je u stvari za kompaniju koja proizvodi ovu rakiju bio nešto poput distributera. To samo pokazuje o kakvom čoveku je reč. Mogao je da bude sve i svja, ali je to odbio i nastavio da živi pošteno - primećuje Marić.

Bulatović je čak sumnjao i da mu je NATO otrovao sina i o tome je u poverenju više puta razgovarao sa bliskim prijateljima.

Momir se, kažu svi koji su ga dobro poznavali, nikada nije pomirio sa smrću sina, pa ne preteruju oni koji kažu da je bivšem crnogorskom lideru srce prepuklo od tuge.

Visoka cena doslednosti

Činjenica da mu se sin naprasno razboleo i u roku od svega nekoliko meseci izgubio životnu bitku u Bulatoviću je, prenose njegovi prijatelji, pobudila sumnju da nije reč samo o bolesti.

Milo poslao ciničan telegram 

Foto: Beta

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici Bulatović u kojem kaže da, bez obzira na kasniji razvoj političkih procesa, 's pijetetom čuva uspomenu na dane njihove saradnje'.

"Sa žaljenjem sam primio vest o iznenadnoj smrti supruga, roditelja i brata Momira Bulatovića, prvog neposredno izabranog predsednika Crne Gore. Bez obzira na kasniji razvoj političkih procesa, ja s pijetetom čuvam uspomenu na te dane naše saradnje. Kao što cenim što smo obojica imali snage da se uzdignemo iznad političkih razmirica u kasnijim životno važnim situacijama", naveo je Đukanović, uz molbu porodici da primi izraze njegovog iskrenog saučešća.

Država Crna Gora, međutim, nije organizovala nikakvu komemoraciju za svog prvog predsednika, niti se na dostojanstven način oprostila od njega.

- Momir je proučavao silnu medicinsku literaturu, razgovarao sa stotinu lekara u pokušaju da nađe odgovor na pitanje kako je moguće da je tako brzo ostao bez sina Boška. Da li mu je neko nešto dojavio ili je samo slutio, tek bliskim prijateljima je govorio da sumnja da iza smrti njegovog sina stoje zapadne službe. Ozbiljno je sumnjao da je Boško zapravo bio otrovan i da je to delo upravo onih struktura kojima se zamerio dok je bio na vlasti... - prenosi sagovornik Informera i dodaje da Bulatović o tome nikada nije želeo javno da govori.

Foto: Tanjug

Amfilohije: Sačuvao je obraz i
dušu, nije podlegao vlastoljublju

Momir Bulatović sahranjen je juče po podne u svom rodnom selu Raće u prisustvu više hiljada ljudi. Opelo Bulatoviću služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a poslednju poštu odali su mu, između ostalih, i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegacija SPS predvođena bivšim srpskim premijerom Nikolom Šainovićem, Bulatovićev dugogodišnji saradnik i saborac Predrag Bulatović i mnogi drugi.

- Ispraćamo jednu od najuglednijih ličnosti Crne Gore, koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima. Nije bilo lagano nositi taj krst koji je on poneo na svojim plećima. Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje. Momir je sačuvao svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu i to je od ogromnog značaja ne samo za njega nego i za Crnu Goru - poručio je vladika Amfilohije.
Ministar Aleksandar Vulin, koji je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića na Bulatovićev odar položio dva venca naglasio je da je Bulatović svojim životom zaslužio zahvalno sećanje.
- Kada je počeo građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, Bulatović nije oklevao da stane uz svoj narod. Kada je počela agresija na SR Jugoslaviju, nije tražio opravdanja da se skloni, već je opet bio uz svoj narod. I kada su razbijali braću, opet je bio uz svoj narod. A Srbija pamti dobro, pamti zlo i svakom vraća po zasluzi - konstatovao je Vulin.

Poznati novinar i glavni urednik TV Hepi Milomir Marić, koji je bio blizak prijatelj sa Bulatovićem, kaže da je on platio visoku cenu nepristajanja da bude američki poltron na Balkanu.

- Njemu je u Vašingtonu 1996. godine ponuđeno da izda Slobodana Miloševića i Srbiju. Ponuđena mu je svesrdna pomoć i podrška SAD i njihovih multinacionalnih kompanija. Nudili su mu i pomoć i logističku podršku za šverc cigareta i nafte. On je tu ponudu odbio. Onda je u Vašington otišao Milo Đukanović. Sve ostalo znamo... - kaže Marić, koji se priseća da početkom devedesetih Slobodan Milošević nije imao previše poverenja u Bulatovića i da je tada Milo, verovali ili ne, u njegovim očima bio veći Srbin od Momira:

- Uoči Haške konferencije 1991, na kojoj se odlučivalo o sudbini Jugoslavije, Momir je obavestio Slobu da će i Crna Gora, kao i ostale republike SFRJ, proglasiti nezavisnost i da je to odluka Skupštine Crne Gore. Kada je došao dan odlaska u Hag na konferenciju, Bulatović je trebalo da putuje sa Miloševićem istim avionom. Međutim, kada je došao na vojni aerodrom u Batajnici, rečeno mu je da je Milošević već otputovao. Nekako se Bulatović ipak ukrcao u neki avion za koji mu je rečeno da leti u Hag, ali kada je letelica počela da sleće, Bulatović je shvatio da nije u Hagu, već u Pragu. Pitao je pilota šta se dešava, a ovaj mu je odgovorio da valjda zna šta radi. Na Bulatovićevo insistiranje, avion je ipak odleteo za Hag - prepričava Marić. 

Sloba ga sumnjičio

On navodi da je Momir kasnije saznao da je to bio Slobin plan i da je predviđao da taj avion namerno malo kruži i sleti na nekoliko aerodroma u Evropi kako bi Bulatović zakasnio na Hašku konferenciju.

Foto: Tanjug

- Bulatović je ipak stigao na vreme, a Sloba mu je u toaletu, kada su ostali sami, rekao da je izdajnik. Ogroman je pritisak bio na Bulatovića u to vreme. Na prvim višestranačkim izborima, protivkandidat Bulatoviću bio je Branko Kostić, koga je Beograd svesrdno podržavao. Momir je ipak pobedio. Neposredno posle toga su počeli pokušaji da se Bulatović pridobije protiv Slobe. Glavnu ulogu u 'obradi' Bulatovića imao je Đani Demikelis, ali i drugi zapadni političari. Kada mu je na kraju u Vašingtonu direktno ponuđeno da izda Miloševića i Srbiju, Bulatović je to odbio i odmah sve prijavio predsedniku Srbije - priseća se Marić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Biksna

pre 4 godine

Šta reče Amfilohije???? Nije se Momir okoristio? Nije ga ponela vlast? Ma nemoj! Samo jedno da odgovori: čija se zgrada gradila devedesetih na uglu Tadeuša Košćuška i Gospodar Jovanove? Ili dodatak: čiji su bili poker aparati u pola Beograda devedesetih? Ili još: čiji su gliseri išli za Italiju i vraćali se puni cigareta? (reći ću: Pola Milovi, pola Momirovi.)

Crnogorka

pre 4 godine

Sramota za Djukanovica da se ne napravi komemoracija Bulatovicu. Stari crnogorci, sem ako nije krv pala, isli su na saucesce komsiji, ali Milo i svi oko njega ne znaju za ljudski manir.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija