• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.07.2019

14:38

(FOTO) VESIĆ: Odnose Srbije i Izraela krase konkretni rezultati

Politika

(FOTO) VESIĆ: Odnose Srbije i Izraela krase konkretni rezultati

Podeli vest

Odnosi Srbije i Izraela su dobri i krase ih konkretni rezultati, rečeno je u Beogradu na panel diskusiji "Nova era prijateljstva Srbije i Izraela", na kojoj je istaknuto i da ima još puno prostora da se ta saradnja unapredi, kao i da Srbija od Izraela može mnogo toga da nauči o startapovima i razvoju kreativne industrije

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković podsetio je da su prošle godine predstavnici srpskog parlamenta posetili izraelski Kneset i dodao da je tom prilikom dogovoreno jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, investicija, informacionih tehnologija...
On je naveo da se nedavno sastao s predstavnicima dve izraelske kompanije koje žele da investiraju u Srbiju.

Rekao je da je Srbija prva zemlja u svetu koja je donela zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta koje nemaju žive naslednike.

Foto: Beograd.rs

- Naša država iz budžeta za jevrejsku zajednicu izdvaja i izdvajaće u narednih 20 godina oko milion evra... to je pokazatelj koliko Srbija brine o jevrejskoj zajednici i koliko je zainteresovana da te odnose unapređuje, da se stalno podsećamo naše zajedničke istorije, ali i da naša budućnost bude još bolja i kvalitetnija -  dodao je Marinković.


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da Srbija i Izrael blisko sarađuju i da odnosi dve zemlje nisu opterećeni nijednim otvorenim pitanjem.

 - Mislim da smo poslednjih nekoliko godina učinili velike korake kada je u pitanju naša saradnja" -  rekao je Vesić.

Naveo je da je posebno ponosan jer je, kao predstavnik Grada Beograda, posetio memorijalni centar "Jad Vašem" u Jerusalimu gde je predao kopije 31.000 dokumenata o životu jevrejske zajednice u Beogradu i o onome što se dešavalo u Holokaustu.

Dodao je i da je ponosan na to što deo beogradske vlasti koja je pokrenula pitanje izgradnje memorijalnog centru na Starom sajmištu.

 - Memorijalizacija Starog sajmišta je naša obaveza ne samo prema našim jevrejskim sugrađanima već i prema Srbima i drugim antifašistima koji su stradali na Starom sajmištu... naša obaveza je da to bude mesto na kome ćemo se sećati svih užasa Holokausta, ali i učiti mlade generacije svim vrednostima i tradiciji antifašizma -  istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

On je podsetio i da je Skupština grada Beograda 2014. godine donela odluku da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve Holokausta.

Istakao je da je pomoć koju država daje jevrejskoj zajednici omogućila da ona u Beogradu ponovo zauzme mesto koje joj pripada.

 - Ona je važan deo istorije Beograda i našeg društva i u tom smislu mislim da je vreme da jevrejska zajednica, koja se decnijama unazad nije posebno isticala, ponovo zauzme mesto u našem društvu koje joj pripada -  dodao je Vesić.

On je ocenio da Srbija od Izraela može mnogo toga da nauči o startapovima i razvoju kreativne industrije, i dodao da je trenutno Tel Aviv grad koji ima najviše startap projekata po glavi stanovnika u svetu.

Izraelski istoričar Gideon Grajf je rekao da su Srbija i Izrael bliski prijatelji i da je srećan što takvo prijateljstvo postoji.

Foto: Beograd.rs

 - Ne čudi što naša dva naroda imaju sličnu istoriju, nasleđe, sudbinu, patnje. Srbi i Jevreji su potpisali pakt bratstva krvlju. U novoj eri odnosa to ne smemo da zaboravimo - rekao je Grajf i dodao da prijateljstvo Srba i Jevreja datira hiljadu godina, a da su u modernom svetu ujedinjeni u borbi i patnji.

Grajf je podsetio da su se tokom Drugog svetskog rata Jevreji suočili s brutalnim progonom i ubistvima od strane nacista i dodao da nikad neće zaboraviti ulogu Srba u borbi protiv nacista.
Dodao je da su stotine hiljada Srba i hiljade Jevreja brutalno ubijeni u kampu smrti Jasenovcu na teritoriji današnje Hrvatske. 

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam rekla je da se diplomatski odnosi dve zemlje zasnivaju na dva sloja - prvi je istorijski kontekst, emocije, solidarnost, osećaj prijateljstva... a drugi politički i ekonomski interes.

Istakla je da, kada je reč o Srbiji i Izraelu, ta dva sloja postoje.

 - Po pitanju politike, odnose Srbije i Izraela bih opisala kao odlične. Nemamo otvorenih pitanja između dve države. Ono što smo videli prošle godine je konstantno poboljšanje sa dosta poseta, kako srpskih lidera u Izrael, tako i obrnuto i nadam se još većem broju poseta -  dodala je ona i podsetila da Izrael nije priznao nezavisnost tzv. države Kosovo.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija