• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.07.2019

19:51

BRITANCI, ZAR BAŠ SVAKI PUT MORATE PROTIV SRBA! Sada Evropu i Balkan plaše dilom Beograda i Prištine, tvrde da će ako Srbija i Kosovo krenu u razmenu teritorija, BUKNUTI CEO BALKAN!

Politika

BRITANCI, ZAR BAŠ SVAKI PUT MORATE PROTIV SRBA! Sada Evropu i Balkan plaše dilom Beograda i Prištine, tvrde da će ako Srbija i Kosovo krenu u razmenu teritorija, BUKNUTI CEO BALKAN!

Podeli vest

Ako bi Srbija i Kosovo razmenile delove teritorije, proces se tu ne bi zaustavio. Na sajtu "Ekonomista", ističe se da bi moglo doći do ogromnih posledica u slučaju razmene teritorija, i da bi "mudrije bilo umanjivanje značaja nacionalnih granica"

U uvodnom delu teksta list je podsetio da je Kosovo pre 10 godina proglasilo nezavisnost od Srbije i da su Albanci, koji čine većinu populacije, "slavili ali da Srbi, koji žive u enklavama, nisu".

Srbija nije priznala Kosovo, piše dalje list, ukazujući na to da kosovski Srbi sebe i dalje smatraju građanima Srbije.

- Situacija je tipična za Balkan, gde su granice, iskreno govoreći, u neredu - ističe se u tekstu.

Tu su, piše dalje, "Srbi koji žive na Kosovu i Bosni i Hercegovini, gde imaju svoju sopstvenu republiku (Republika Srpska), Albanci i Bošnjaci (muslimani) koji žive u Srbiji i Grci u Albaniji".

Nedavno su srpske vlasti, kako je list naveo, predložile da se razgovara o razmeni teritorije sa kosovskim Albancima.

Primer Turske i Grčke

- Da li je to razumna ideja? - postavlja pitanje autor teksta i nastavlja sa primerima "razmena" iz istorije - 1923. godine Grčka i Turska su se saglasile da razmene oko dva miliona ljudi.

Većinsko hrišćansko stanovništvo Turske poslato je u Grčku, a muslimani iz Grčke su poslati u Tursku. To je bilo skoro nasilno preseljenje, ali, Grčka i Turska nisu ratovale od tada, navedeno je u tekstu. Jedino mesto zbog kojeg se Grčka i Turska sukobljavaju je Kipar, na kome živi izmešano njihovo stanovništvo, konstatuje list.

- To je inspirisalo nacionaliste na Zapadnom Balkanu. Između 1918. i kasnih 1950-tih, mnogi muslimani su ohrabrivani da odu iz Jugoslavije u Tursku. Ali, u vreme raspada Jugoslavije 1990-tih i dalje je stanovništvo bilo prilično izmešano - piše "Ekonomist".

Jugoslavija i etničko čišćenje

Navodi i da su "lideri te Jugoslavije u ratu videli su etničko čišćenje kao najbolji način da stvore nove nacije-države nenastanjene problematičnim manjinama."

Do 1995. godine, područja istorijski naseljena Srbima u Hrvatskoj su ostala prazna, a na stotine hiljada Srba, Hrvata i Bošnjaka je na sličan način iseljeno iz domova u Bosni, podseća list. Veliki broj Srba napustilo je Kosovo posle rata, ali je oko 120.000 ostalo.

Srpske vlasti žele da razgovaraju o davanju severnog dela Kosova Srbiji a da, u razmenu, delovi Srbije naseljeni Albancima budu dati Kosovu.

Dubok uticaj

Zagovornici takve ideje ističu da su multietničke države propale na Balkanu, ali, kako je naveo britanski list, "oni ignorišu činjenicu, da kada vlade jednom krenu tim putem, proces nema očigledan kraj i ne obraća pažnju na ljudska prava svih uključenih" (u proces).

- Ako Srbija i Kosovo započnu ozbiljne razgovore o prekrajanju njihovih granica, uticaj na balkanske zajednice, osim onih u pogođenim delovima Kosova i Srbije, može biti veoma dubok - smatra autor teksta.

U RS referenudm, u Hrvatskoj tužbe

Onda će, kako piše "Ekonomist", "lideri u Republici Srpskoj održati referendum o budućnosti Republike Srpske, bosanski Hrvati će podneti tužbu, a Bošnjaci će se onda boriti da spreče rasparčavanje njihove podeljene zemlje".

List piše da će dalje "Srbija sprečiti bošnjačke nacionaliste u Sandžaku koji sanjaju o ujedinjavanju tog regiona u Veliku Bosnu".

- U međuvremenu, Albanci u zapadnoj Makedoniji i Crnoj Gori tražiće da se priključe Velikoj Albaniji - naveo je list.

Zagovornici takve ideje voleli bi, takođe, da prisajedine delove severne Grčke, gde bi grčki nacionalisti zatražili deo južne Albanije.

- Ironija u vezi sporne razmene je u tome da većina kosovskih Srba zapravo živi u enklavama na jugu Kosova, tako da im sporazum ne bi omogućio da žive u Srbiji i oni bi verovatno morali da napuste domove - navedeno je u tekstu.

Ogromne posledice

"Ekonomist" je ocenio da bi "srpski zvaničnici manje bili zabrinuti zbog svog stanovništva nego u vezi preduzimanju koraka ka priznanju Kosova - čime bi olakšali svoj put ulaska u EU".

- Njih možda ne brine da razmena teritorija na Balkanu može imati ogromne posledice - piše list. Mađarski nacionalisti, na kraju krajeva, nisu se pomirili sa gubitkom Transilvanije u Rumuniji, a rumunski nacionalisti bi želeli da prekroje svoju granicu sa Moldavijom, ističe "Ekonomist". To su razlozi što je "Balkanizacija" na lošem glasu, ističe "Ekonomist".

- Kao što je u EU celovita, umanjivanje značaja nacionalnih granica bi izgledalo mudrije od njihovog prekrajanja,koje bi, kako je rekao visoki zvaničnik EU, "otvorilo bi vrata pakla" - zaključak je teksta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Micko

pre 4 godine

Imperijalisti, kolonijalisti i drzava koja je odgovorna za najveci broj smrti u istoriji etnickim ciscenjem. Nacisti su bili mala deca za njih, Indijanci svedeni ba statisticku gresku kao i Aboridzini, ostale da ne spominjem. Nasilno pokrstavanje porobljenih i nametanje njihovih vrednosti. Da li treba da nastavim....

pesimista

pre 4 godine

Kako su oni pametni, Srbija treba o razmeni teritorije da razgovara sa Albanijom koja ima teritorijalne pretenzije na nasu zemlju, da trazi Skadar i deo do Barija a njima da onaj delic levo gde nema Srba u juznoj pokrajini. Kosovo i Metohija su deo Srbije to englezi znaju vrlo dobro, sad nam podmecu foru kao nasi politicari izdajnici, cepaju svoju zemlju, vrse razmenu sami sa sobom. Englesko lukavstvo ovaj put nece da moze.

Pera

pre 4 godine

Englezi su najveće zlo i za Evropu ali naročito za Balkan. Pa oni rade protiv srba od vremena Bizmarka. Naravno zaboravljaju da su baš oni (Englezi) krenuli u rat za Maldive udaljene preko 8000 kilometara od Engleske radi oko 2000 stanovnika. Cela jedna ratna mašinerija je pokrenuta. No da se vratimo samo do Drugog Svetskog Rata i potsetimo da su po nalogu Winstona Čerčila saveznici bombardovali Beograd i druge gradova 6 puta u toku rata a mi smo im bili saveznici. U isto vreme (1941 - 1945), niti Ljubljana niti Zagreb nisu dobili ni jednu bombu, iako su slovenci i hrvati ratovali na strani nemaca. Englezi su naši rodjeni neprijatelji od vajkada iako mi njima nikakvo zlo naneli nismo. Eto, to su Englezi, to je MI-6, bez obzira dali izlaze iz Evrope ili ne. Srbija ih nikada nije napala, a oni su napali Srbiju kad god im se ukazala prilika. Gadovi jedni.

srbo

pre 4 godine

Igra sa pravom na osamostaljenje i otcepljenje je stigla iz UK preko raznih lordova u razbijanju YU,globalizam bankara i fiktivnog nepokrivenog novca je razlog zbog kojeg su sačuvali funtu i pobegli od evra i dolara.Izlaze kako bi sačuvali svoje interse,u toj igri spremni su da oslabe EU otvaranjem novih sukiba i destabilizacijom EU,isto to može se očekivatii od SAD kako bi podčinili evropljane.Mir je prioritet i bez Rusije i Kine neće biti stabilnosti na balkanu niti u EU.

Mik

pre 4 godine

Ta propala kraljevina mora jednom da shvati da je proslo njeno liderstvo i da vise nije nista u medjunarodnim snagama koje odlucuju o sudbini sveta.boli, ali je istina biti u rangu Sj.Koreje i Irana.

Dokurov

pre 4 godine

Zasto su protiv nas??Pa koja to budala hoce od nas da menja teritoriju sa njima?!Ima li takvog??Drugo je da nam oni daju sever Kosova a za to dobiju neku vrstu autonomije al da menjamo sa njima nasu teritoriju je vise nego smesno!!

Vla

pre 4 godine

A gde si bio da poses kada su srpske granice prekrajane, kolonizatori jedni, najveci zlocinci u istorija dele savete

Major

pre 4 godine

U pravu su! Znaju oni dobro kakvo su i gde su sve posejali uzasno zlo. Mogli bi da pocnu da se paraju vestacki savovi po citavom Balkanu, ali i sire! Medjutim, jasno je kao dan da je ovakvo stanje generalno neodrzivo na duze staze. Pojacavaju se tenzije na trusnim podrucjima i to ne moze da ublazi ni NATO niti EU retorika podrzana jos uvek ekspanzionistickom politikom SAD! Zagazili su daleko u Hongkong da bi predupredili kontraindikacijom dogadjaje u Evropi i na Balkanu. Jak potez, ali shodno stanju stvari u svetu i pocetak kraja citave neoimperijalne ideje! Bice krvavije gaca!

Penzioner

pre 4 godine

A sve ste pokrenuli vi koji ste kao prava djubrad, znajuci za posledice podrzali rasturanje Srpske drzave! Naravno da to nece proci bez posledica, ni na Balkanu, ni u celom svetu!!!

Penzioner

pre 4 godine

A sve ste pokrenuli vi koji ste kao prava djubrad, znajuci za posledice podrzali rasturanje Srpske drzave! Naravno da to nece proci bez posledica, ni na Balkanu, ni u celom svetu!!!

Enen Lice

pre 4 godine

Ne bih se slozio da je ovaj clanak protiv Srba. Ja ovde vidim paniku u Britaniji da do nekog dogovora bi moglo da dodje! Kako su sami naveli primjer Turske i Grcke koji poslije dogovora nisu vise imali razloga da ratuju osim na Kipru gdje jos uvijek postoji britanska vojna baza pa je to jos uvijek moguce. Cime bi se Britanija bavila kada bi sve zemlje bile jasno razgranicene sa rijesenim naciomalnim pitanjima. To bi znacilo da Indija i Pakistan ne bi imale vise sukoba pa cak i Banglades bivsi Istocni Pakistan. U Hong Kongu ne bi vise bilo demonstracija. Sirija Jordan Lebanon i Irak bi bile prijateljske zemlje a Gibraltar ne bi imao granicu poslije brexita. Sve to bi jako uzdrmalo opstanak Britanije i zbog toga ja vidim paniku u mogucem rijesavanju nacionalnih problema u svijetu. Mozda grijesim ali meni to tako izgleda.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija