• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

09.07.2019

13:40

MOSKVA ZBOG SRBIJE UDARILA ŠAMAR EU! PRESTANITE DA BUDETE LOJALNI PRIŠTINI, ako hoćete da pokrenete dijalog o Kosovu!

Politika

MOSKVA ZBOG SRBIJE UDARILA ŠAMAR EU! PRESTANITE DA BUDETE LOJALNI PRIŠTINI, ako hoćete da pokrenete dijalog o Kosovu!

Podeli vest

Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine, ali proces je došao do zastoja i za to se delimično može okriviti i sama Evropska unija, rekao je u intervjuu za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov

Balkan ostaje problematični region sa evropske tačke gledišta. A glavna problematična teritorija je Kosovo, konstatovao je Čižov.

- Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine. Mi smo to pažljivo pratili, uključujući i da smo osigurali da se ovaj dijalog zasniva na postojećim elementima međunarodnog prava, kao što je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Ali proces je dospeo u bezizlazan položaj. Koliko se EU može okriviti za to? Delimično može. Jer, po mom ličnom mišljenju, Evropska unija je bila previše lojalna jednoj od strana - objasnio je Čižov dodajući da se radi o Prištini.

- A kosovsko-albanski lideri su loši ljudi, sa bogatom ratnom prošlošću i oni su to prihvatili kao saglasnost za sopstvenu nekažnjivost, tim pre što su slični i čak još jasniji signali dolazili preko okeana. I zato su izgubili kontrolu. Formalni povod bio je odbijanje Evvropske unije da hitno obezbedi Prištini bezvizni režim i otvori pregovore o prijemu Kosova u Evropsku uniju. To bi bilo previše čak i za EU. Tada je Priština uvela 100 odsto carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pretpostavkom da će Srbi tamo moći da zaobiđu ograničenja preko Republike Srpske. To je ovde imalo veliki odjek - rekao je stalni predstavnik Rusije.

Manje primetno je prošla odluka Kosovara da transformišu sopstvene snage bezbednosti, formiranih u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u punopravnu vojsku, dodao je on.

- Evropska unija je na sebi svojstven način na naša odgovarajuća pitanja reagovala na sledeći način: to su vojna pitanja, obratite se NATO-u, a Evropska unija nije vojni blok -, rekao je Čižov.

- Svi pokušaji Evropske unije da postigne barem ukidanje sto odsto carina kako bi se strane vratile za pregovarački sto, nisu imali uspeha. I sada je došlo do bezizlazne situacije - zaključio je Čižov.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Dragi Brate Putine napravite dvije velike vojne baze u Srbiji i Ruska televizija u Beogradu neka dodje uz sto vise ulaganja Ruskih ulaganja po citavoj Srbiji i veliku vojnu bazu u Republici Srpskoj napravite ,Dragi Brate Putine reci Presedniku Srbije da se napravi Velika Srbija u kojoj ce da se nalazi citavo Kosovo i Metohiji pa zajedno i Republika Srpska kao i Vojvodina

SS

pre 4 godine

E sad će im Rusi je*ati mater,a šta kažete tekstopisci.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija