• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

13.07.2019

17:56

NEMCI ČINILI TAKVE ZLOČINE NAD SRBIMA, A SAD NAM DRŽE LEKCIJE! Istoričar Momčilo Pavlović reagovao na izjavu ambasadora Šiba da Srbija treba da prizna genocid u Srebrenici!

Politika

NEMCI ČINILI TAKVE ZLOČINE NAD SRBIMA, A SAD NAM DRŽE LEKCIJE! Istoričar Momčilo Pavlović reagovao na izjavu ambasadora Šiba da Srbija treba da prizna genocid u Srebrenici!

Podeli vest

Tri puta je nemačka vojska u 20. veku rasturala i pustošila Srbima državu. Pritom, nemačka vojska je počinila stravične zločine nad Srbima. Treba li da pominjemo, samo u Drugom svetskom ratu, logore, zatvore, streljanja u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mestima. Ili aktivno učestvovanje nemačkih snaga u bombardovanju Srbije 1999. godine. Razmere nemačkih zločina u Evropi 20. veka su jedinstvene i neuporedive

Na sraman stav nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, koji je izjavio da očekuju od Srbije da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, reagovao je i istoričar Momčilo Pavlović. Njegovo reagovanje prenosimo u celosti:

"Preterao je nemački ambasador u Srbiji. Nemci, posebno zvaničnici, iz razloga istorije, trebalo bi da se uzdrže u ovakvim izjavama i da ne dele lekcije Srbima i Srbiji o zločinima.

Tri puta je nemačka vojska u 20. veku rasturala i pustošila Srbima državu. Pritom, nemačka vojska je počinila stravične zločine nad Srbima. Treba li da pominjemo, samo u Drugom svetskom ratu, logore, zatvore, streljanja u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mestima. Ili aktivno učestvovanje nemačkih snaga u bombardovanju Srbije 1999. godine. Razmere nemačkih zločina u Evropi 20. veka su jedinstvene i neuporedive. Gospodo, da nije bilo vaše aktivne pomoći separatističkim i šovinističkim namerama republičkih rukovodstava u razbijanju jugoslovenske države, počev od Slovenije i Hrvatske pa redom do albanskih separatista i terorista na Kosovu i Metohiji, ne bi bilo ni zločina, ni proterivanja pa konačno ni Srebrenice.

Razorni rad i grubo mešanje, i onda i danas, aktivnim podržavanjem separatizma i svrstavanjem na jednu stranu u jugoslovenskom sukobu, ne doprinosi pomirenju na ovim prostorima. Naravno da Nemačka ni druge velike sile nisu krivi za raspad jugoslovenske federacije, posebno ne za zločine, ali, da su i onda i danas aktivno doprinosili nestabilnosti, u to nema sumnje.

NEMAČKI AMBASADOR TOMAS ŠIB: Srbija da PRIZNA GENOCID U SREBRENICI!

Foto: Printscreen You Tube

Tomas Šib

Ovu izjavu o osetljivom pitanju zločina u Srebrenici, kao i aktivnu podršku albanskom separatističkom rukovodstvu na Kosovu i Metohiji i iz ratne propagande prihvaćenu istinu da su Srbi zločinci, da su napravili genocid nad Bošnjacima i Albancima, pa i Hrvatima i da ih treba kazniti oduzimanjem teritorije, treba shvatiti i kao opravdanje njihove politike u jugoslovenskom sukobima. I nameru da se Srbima u Bosni i Hercegovini oduzme i pravo na Republiku Srpsku, na identitet i da se, nasilno uprkos svojoj volji, uguraju u okvir države Bosne i Hercegovine i postanu građani drugog reda. U Hrvatskoj, i na Kosovu i Metohiji to je Srbima već učinjeno.

Rat u Jugoslaviji je, uprkos ratnoj propagandi bio surovi građanski rat, u kojem su aktivno učestvovale i strane sile, posebno Nemačka. Srbi su ratovali tamo gde su živeli braneći državu koju su smatrali svojom. Zločini kojih je bilo na svim stranama, su lanac nesreće, akcija i reakcija, zločin i odmazda.

Pri tom, ne treba ni braniti ni pravdati nijedan pa i najmanji zločin, posebno one nad civilima. Međunarodni sud pravde je 2007 po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SRJ zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid, ali Srbiju nije povezao sa ovim događajem. Nije li dovoljno što je Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, što su se predsednici i drugi zvaničnici Srbije izvinjavali, što su najviši srpski zvaničnici bili na komemoracijama u Srebrenici?

I ambasador Nemačke i drugi ambasadori treba da grade dobre odnose, da zidaju a ne da ruše, da mire a ne da zavađaju podrškom, pre svih, hrvatskom šovinizmu, slovenačkom separatizmu početkom devedesetih unilateralnim priznavanjem otcepljenih jugoslovenskih republika, danas izazivačkom albanskom šovinizmu i separatizmu na Kosovu i Metohiji, ćutanjem pred nasilnim proterivanjima i zločinima nad Srbima. I konačno da nepristrasnim pristupom pomognu u ozbiljnim istraživanjima ne samo zločina u Srebrenici nego i drugih zločina na prostorima bivše Jugoslavije."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Jesu nemci streljli ali kada?Istrči partizan iz šume i ubije nekoliko nemaca i begaj u šumu a onda oni postreljaju narod iz nekoliko sela!A nemci su samo želeli da prođu kroz Srbiju i mirno odu u Grčku i Afriku.Pošto su nemci znali da su srbi bandoglavi i da bi nas upozorili samo je ovde bilo ... SVAKI METAK KOJI PROĐE KROZ NEMCA UBIO JE STO SRBA!Gde god su bila masovna streljanja naroda predhodio je bio napad na nemačku kolonu od strane partizana.Poubijani su nemci pa su im odsekli polne organe i stavili su im u usta i tako su slikani!A kada je to Hitler saznao JEBAO NAM JE SVE ŽIVO UZ DUŽ I POPREKO!SRBIJANIZIZAM A LEKA MU NEMA!

Bota

pre 4 godine

I na kraju,Srbi su genocidan narod.Pa koji to normalan čovek može da kaže.Trifunoviću,Đolase,Jeremiću,Obradoviću jel to i vi tvrdite...gamadi ...

SS

pre 4 godine

To ste trebali promovisati posle II sv.rata,a ćutalo se kad smo od nacista za odštetu dobili par lučkih dizalica i tobože prednost da se srbi zapošljavju kao gastarbajteri u nemačkoj i to pretežno na građevini i pomogli obnovi nacističke nemačke kakva je danas.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija