• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.07.2019

22:26

MAKRON I VUČIĆ GOVORILI O AKTUELNIM TEMAMA! Evo šta su poručili predsednici Srbije i Francuske!

Politika

MAKRON I VUČIĆ GOVORILI O AKTUELNIM TEMAMA! Evo šta su poručili predsednici Srbije i Francuske!

Podeli vest

Francuski i srpski predsednici, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić danas su govorili o aktuelnim temama, a bilo je reči o Kosovu, evropskim integracijama, opoziciji, saradnji dve zemlje.... Pogledajte u kratkim crtama poruke dva predsednika:

O KOSOVU 

Makron: 

- poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum. 

- najavio da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

- rekao da nema gotovo rešenje za kosovski problem, da magično rešenje ne postoji, da je on za kompromis, ali da kompromis ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu. 

Foto: Tanjug

- rekao da svaka strana mora da se "pomeri" kako bismo gledali u budućnost i  da će uložiti svu svoju energiju kako bi se našlo rešenje

-poručio je da je to test za kredibilitet Evrope i njene sposobnosti da li može dovesti do sporazuma između nacija u Evropi. 

Vučić: 

- zamolio francuskog predsednika za pomoć i podršku Srbiji u rešavanju kosovsko-metohijske krize i rekao da se uzda u njegovu pomoć

- posle razgovora sa Makronom poručio da ne može da govori o "veličanstvenim" zaključcima, ali da Srbija želi mir i dogovor sa Albancima, a da je ostalo na Makronu i EU.

- istakao da je kompromisno rešenje jedino rešenje, a da za to postoje različiti modeli i mogućnosti 

Foto: Tanjug

- rekao da ima puno poverenje u Makronovu iskrenu želju da doprinese očuvanju mira i stabilnosti 

- rekao da nije sanjar da misli da će Makron promeniti mišljenje o nezavisnosti Kosova, ali da je uveren da njegova enegija i politički entuzijazam mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći Srbiji 

O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA: 

Vučić:

- zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu 

- istakao da je Makron više puta ponovio svoj stav o EU (da je potrebna unutrašnja reforma EU kako bi došlo do proširenja) 

- rekao da ne bi bio prvi put da Srbiji obećaju neki datum, pa da se to ne desi, te da su za Srbiju najvažnije unutrašnje reforme i da ekonomija napreduje

- rekao da je važna bilateralna saradnja i podrška Francuske, kao i predsednika Makrona

Makron: 

- EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju 

Foto: Tanjug

- Srbija je velika evropska država i nacija, ima svoje mesto u Evropi, tačan datum kad će postati članica EU manje važan.

- Nije dobro da se previše brzo uđe u Evropu, jer to ne bi bilo dobro ni za Srbiju, niti za Evropu

- nema tačno određenog datuma ulaska u EU i ne treba se zatvoriti u kalendar

O SARADNJI SRBIJE I FRANCUSKE 

Makron:

- potrebno dodati dinamizam odnosima

- Francuska spremna da sarađuje u svim oblastima, od vojne, kulturne saradnje do pravosuđa

Vučić: 

- veoma važni sporazumi koji su danas potpisani

Foto: Tanjug

- postoji veliki broj zajedničkih projekata, nastojaće da ubrzaju proces izgradnje metroa 

- izrazio nadu da će francuske kompanije zapošljavati još više ljudi u Srbiji

- rekao da je Makron ukazao veliku čast i poštovanje Srbiji i njenim građanima

O PROTESTIMA I OPOZICIJI 

Vučić: 

- parlament je mesto za razgovor sa opozicijom 

- komentarišući zahtev dela opozicije u Srbiji koja bojkotuje parlament da se sastane sa Markonom, Vučić je zamolio francuskog predsednika da ih što pre primi i čuje "njihove ingeniozne ideje".

- kaže da još nije čuo da je na vlasti u nekoj zemlji EU neko sa 3,7 odsto podrške i da će Srbija primeniti taj recept čim se to desi

- rekao da se i sam suočava sa zvižducima, pa na izborima dobije pet puta više od ostalih

- rekao da je siguran da se ni Makron ne sekira previše zbog protesta i zvižduka

Makron: 

- na pitanje zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete Beogradu, rekao da je pismo sa zahtevom za taj sastanak stiglo kasno.

Foto: Tanjug

- rekao da će uvek razgovarati sa političkim snagama kada to zatraže jer je debata važna i poštuje pluralizam

O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE

Vučić: 

- Za Srbiju važno šta piše u izveštaju EK, trudi se da na objektivan način analizira izveštaj i menja se u različitim oblastima

- Srbija će raditi na reformi u oblasti pravosuđa, nezavisnost pravosuđa ogroman problem 

- EK bi napisala deset stranica kritike na račun Srbije da je donsoila odluke o najvišim funkcijama na način kao nedavno u Briselu.

Makron: 

- rekao da se u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU vidi želja Srbije da se konkretno napreduje u reformama 

Foto: Tanjug

- podseća da se u izveštaju pominje da ima slučajeva kršenja vladavine prava i ističe da je važno da postoji dijalog o svemu što se u tim izveštajima identifikuje.

- Francuska očekuje da situacija bude poboljšana po pitanju medija u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zivko

pre 4 godine

Dvojica Genija 21-og I 22-og veka Vucic I Makron su na Kalemegdanu u prisustvu 10.000 srba odrzali istorijske govore I to je nesto sto buduce generacije u Francuskoj I Srbiji moraju da neguju,odrzavaju iskrene prijateljske veze kao sto su to uradili I sto rade DVA SVETSKA GENIJA VUCIC IMAKRON.Bravo za ovaj za mene najlepsi dan u mom zivotu sto sam video na TV PINK

mihajlo

pre 4 godine

Makron je rekao da je rešenje Kosova, jedan svojevrstan test za Evropu u koju očekuju i samu Srbiju.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija