• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2019

10:47

TV FRANCE 24: Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga sa Prištinom!

Politika

TV FRANCE 24: Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga sa Prištinom!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Beograda i Prištine, bivših ratnih neprijatelja, koji su mesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija France24, pozivajući se na agenciju Frans pres

 

Tokom posete Srbiji, Makron je rekao da će narednih nedelja organizovati sastanak sa liderima, kako se kaže, Srbije i Kosova, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da bi se pronašlo globalno i održivo rešenje.

Srbija i njena bivša pokrajina, prema tekstu objavljenom na sajtu ove televizije, još uvek imaju gorak odnos i nakon dve decenije od kosovskog rata koji je doveo do odlaska Prištine i njenog kasnijeg proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Beograd odbija da prizna Kosovo, te ga još uvek smatra južnom pokrajinom u okviru Srbije, a narastujuća neslaganja prekinula su sve nade koje svaka od njih ima u procesu pridruživanja EU.

U tekstu se dodaje da je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu u novembru prošle godine, što je nateralo Beograd da kaže da se razgovori neće nastaviti sve dok se takse ne ukinu.

"Događaji u poslednjih nekoliko meseci brinu nas, a odluke koje vode u suprotnom smeru od dogovora treba ukuniti", citiraju se Makronove reči nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

(UŽIVO) MAKRON U SRBIJI, DAN DRUGI! Predsednici stigli na Kalemegdan, POČEO RAZGOVOR SA STUDENTIMA!

Makron je dodao da je "naša odgovornost da pružimo neophodnu podršku za postizanje dogovora".

U tekstu se stavlja naglasak na činjenicu da sever Kosova, koji ima značajan broj etničkog srpskog stanovništva, i dalje odanog Beogradu, prošlih nekoliko dana je protestvovao protiv taksi koje su prekinule protok srpske robe u region (severnog Kosova).

"Kosovo kaže da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njihovu nezavisnost, dok Srbija odbija da nastavi dijalog dok se takse ne odbace", navodi se.

Makron, prvi francuski predsednik koji je posetio Srbiju nakon 18 godina je iznenadio hiljade ljudi u Beogradu govoreći na srpskom jeziku.

Ispred spomenika posvećenog francuskog-srpskom prijateljstvu u srednjovekovnoj gradskoj tvrđavi Kalemegdan, Makron je pozvao Srbe da "budu hrabri i traže kompromis" (sa Prištinom).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija