• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

19.07.2019

22:07

NOVI POTRES U OPOZICIJI! TAJKUNU SE RASPADA SAVEZ! Demokrate protiv Đilasa! Nataša Vučković, DS: Bojkot nije politika

Politika

NOVI POTRES U OPOZICIJI! TAJKUNU SE RASPADA SAVEZ! Demokrate protiv Đilasa! Nataša Vučković, DS: Bojkot nije politika

Podeli vest

Poruke protesta bile bi prenete mnogo većem broju građana da smo ih prenosili i sa skupštinske govornice. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, kaže Nataša Vučković

Savez za Srbiju tajkuna Dragana Đilasa nalazi se na ivici pucanja jer su pojedine članice te organizacije otvoreno počele da istupaju protiv njegovih ključnih, ali nedemokratskih odluka.
 

Nataša Vučković, poslanica Demokratske stranke, javno je digla glas protiv odluke vrha SZS da bojkotuje Skupštinu Srbije i predstojeće parlamentarne izbore. Ona je u intervjuu za 'Novi magazin' navela da je bojkotom parlamenta na gubitku jedino opozicija i da to nije nikakva politika.
 

Loše iskustvo
 

Iskustvo političkog života u Srbiji pokazuje da svaka vrsta bojkota vodi ka samomarginalizaciji političkih partija i najviše odgovara vladajućoj stranci
Dejan Vuk Stanković, analitičar

Više nema svrhe


Prema njenim rečima, pošto jenjavaju građanski protesti, logično je postaviti pitanje da li je bojkot i dalje koristan.


- Protiv bojkota sam. Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke građanskog protesta bile prenete mnogo većem broju građana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota - rekla je Vučkovićeva, koja se suprotstavila i najavi dela opozicije da će bojkotovati i parlamentarne izbore.

Đilasu odgovara nevidljiva DS


Vučkovićeva ocenjuje i da se poslanici DS namerno 'osuđuju' na nevidljivost i da je svima očigledno kome to najviše odgovara. Iako nije pomenula Đilasa, izvesno je da je upravo on zahtevao strogu disciplinu bojkota.
- Ne mogu da se otmem utisku da se daljim bojkotom, pored štete koju imaju građani, nanosi šteta i DS jer se očito njeni poslanici, pa i poslanici SDS, osuđuju na nevidljivost. Svako od nas može da zaključi kome to najviše odgovara - navodi Vučkovićeva.

- Zabrinjavajući su glasovi koji pozivaju na ometanje izbora. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore... To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika, smanjen je bio uticaj demokratskih proevropskih stranaka, a uvećan uticaj nedemokratskih populističkih i nacionalističkih stranaka. Kome bi sličan ishod bio u interesu? - upitala je Vučkovićeva.


Iako bi odluke u Đilasovom Savezu trebalo da se donose demokratskim putem i da se uvažavaju različiti stavovi, ispostavilo se upravo suprotno - da tamo vladaju diktatorski principi. Tako se zbog ovih izjava Vučkovićeva našla na udaru drugih predstavnika SZS. Član Narodne stranke Vuka Jeremića, advokat Vladimir Gajić prostački ju je izvređao i čak optužio za saradnju sa SNS!?!

Da se ja pitam
 


Nisam član stranke, ne znam njihov statut, ali znam da je demokratija poštovanje potreba i stavova manjine.

ANTONELA RIHA
NOVINARKA

-Beda bedina i od politike, a još više od karaktera. Sledeća faza je da naprave frakciju za izbore i da izađu. Hoće da daju legitimitet mafiji? To je kao politika? To su obični politički impotentni amateri, sa opasnim namerama. Nije to nikakvo drugačije mišljenje - napisao je Gajić na Tviteru.

Moj ugao


-Nataša Vučković je pristojna, talentovana, obrazovana osoba sa velikim političkim iskustvom. Ima pravo da iskaže stav. Čudi me da ne vidi koliko je opasno i pogrešno svoditi razloge bojkota parlamenta na hitan postupak i spajanje tačaka dnevnog reda - rekao je Bojan Pajtić, bivši lider DS.

Simptomatično je i da protiv ovakvih napada na članicu svoje stranke nije ustao lider DS Zoran Lutovac, već je na društvenim mrežama napisao da se DS zalaže za bojkot. Interesantno je i to da ovo nije prvi put da se Vučkovićeva nalazi na udaru đilasovaca, jer je na nju i njenu koleginicu nedavno 'udario' Boško Obradović porukom da moraju biti izbačene iz SZS zbog rada u skupštinskim odborima.


Nema kritične mase


Analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući ove navode, ocenjuje da je Vučkovićeva zbog izgovorene istine prošla kroz 'toplog opozicionog zeca'.

Čekajte, bre!



Da bismo dobili metaforički 'rat' protiv štetnog režima, nekada moramo i biti 'vojnici', ostaviti naš ego po strani bar na neko vreme, do pobede. Ovakvo soliranje je kontraproduktivno, iako sasvim legitimno.

RADA TRAJKOVIĆ
EVROPSKI POKRET ZA KIM

 

- Pravi razlog za žestoku reakciju, poput Gajićeve, jeste da ima puno istine u tome što je Vučkovićeva rekla. Iskustvo političkog života u Srbiji pokazuje da svaka vrsta bojkota vodi ka samomarginalizaciji političkih partija. Birači će pronaći opozicionu opciju za koju će glasati, pa će im se osuti i to malo biračkog tela. To će samo koristiti stranci na vlasti. Propast protesta je signal da nema kritične mase koja bi svojom neposlušnošću podržala bojkot - podvlači Stanković.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Oni su uveli demokratiju, svako ima pravo na svoje mišljenje.

SS

pre 4 godine

To političari.Teško nama od onih koji ih biraju.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija