• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2019

14:06

TAČI GUBI LEGITIMITET! Doveden u pitanje sastanak u Parizu!

Politika

TAČI GUBI LEGITIMITET! Doveden u pitanje sastanak u Parizu!

Podeli vest

Kosovski premijer Ramuša Haradinaj je ostavkom udvostručio svoj rejting na KiM i sada dolazi u pitanje održavanje najavljenog sastanka u Parizu u septembru ili oktobru, jer ako sledi predizborna kampanja na KiM Hašim Tači ne bi mogao da vodi pregovore i ako bi se pojavio u Parizu, izjavio je danas Dušan Proković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu

- Ako na KiM sledi prediziborna kampanja onda tog sastanka u Parizu neće biti. I kada bi Tači sada skrpiio neku većinu u parlamentu, on bi došao na taj sastanak bez ikakvog legitimiteta. To je pitanje poverenja u njega koje je sada do te mere otvoreno da on nikakve pregovore ne bi mogao da vodi  rekao je Proroković Tanjugu.

Proroković smatra i da će Haradinajevo saslušanje u Hagu pred specijalnim sudom za ratne zločine, uprkos što je pozvan u svojstvu osumljičenog, proći bez bilo kakvih posledica.

- Bilo bi neverovato da jedan sud koji je osnovala kosovska skupština sada presuđuje po istoj stvari drugačije u odnosu na sud koji je osnovao Savet bezbendosti Un-  kaže on.

Proroković podseća da je Haradinaja dva puta oslobodio Haški tribunal sličnih optužnica i ističe da je Haradinaj čak dobio pisano saopštenje od Haškog tribunala da je presuda oslobađajuća i da može i dalje da nastavi da se bavi politikom.

- I kako to sada da preinači ovaj Sud za zločine OVK. To je igrarija koju ne treba uzimati za ozbiljno. Mislim da se tu ništa suštinski neće dešavati - zaključuje Proroković.

(FOTO) VUČIĆEVA ANALIZA GLAVNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA! I njima je jasno da je predsednik Srbije izneo JASNU PROJEKCIJU BUDUĆIH DOGAĐAJA NA KiM!

Na pitanje da li očekuje da će se sada povećati pritisak na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, Proković kaže da ne vidi da se pozicija Zapada promenila ni za jotu u proteklih nekoliko meseci po tom pitanju.

- Ti pritisci su bili i ostali isti, ne vidim da će se oni povećavati niti da će se smanjivati. Jedino što sada dolazi u pitanje je održavanje najavljenog sastanka u Parizu u septembru ili oktobru -, naveo je on.

Proroković se osvrnuo i na to kakve će posledice Haradinajeva ostavka imatina na političku scenu u Prištini konstatacijom da je Haradinaj povukao "maestralan potez" pošto je ostavkom isterao na čistinu sve svoje političke protivnike.

 - Ne vidim način da bilo ko od njih sada povuče ili suspenduje odluku o taksama, niti samim tim da nastavi pregovore sa Beogradom. Bilo ko da to učini, automatski će ga javno menjenje osuditi i proglasiti izdajnikom i taj na sledećim izbgorima može da se pozdravi sa svojim rejtingom.

Sa druge strane, nastavlja Proroković, Haradinaj je jučerašnjom odlukom udvostručio svoj rejting i može nakon narednih izbora da bira koalicionog partnera.

- Da li će to biti Demokratski savez Kosova ili Samoopredeljenje, to ćemo videti, ali sumnjam da će ići u novi aranžman sa Tačijem. Tako da Haradinaj na ovakav način preduzima određene inicijative i oblikuje politička dešavanja na KiM - ističe Proroković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija