• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.07.2019

19:19

SPISAK ČLANOVA OVK KOJE ČEKA HAG - Od Haradinaja i Krasnićija do Mustafe i Cene, NA TAPETU NAJMANJE 30 ZLIKOVACA!

Politika

SPISAK ČLANOVA OVK KOJE ČEKA HAG - Od Haradinaja i Krasnićija do Mustafe i Cene, NA TAPETU NAJMANJE 30 ZLIKOVACA!

Podeli vest

Specijalno tužilaštvo je do sada, prema navodima medija, ispitalo oko 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima opisanim u izveštaju Saveta Evrope koji je sastavio Dik Marti o zločinima OVK na KiM

Listi osoba koje su ispitane, ili će se tek naći pred Specijalnim tužilaštvom, pridružio se i sada već drugi put bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je zbog sudskog poziva i podneo ostavku. Na spisku Tužilaštva su i savetnik predsednika Kosova Bisljim Zurapi, bivši član Vrhovnog štaba OVK Sokolj Bašoten, grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena i bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići.

Iako nikada nije potvrdio, po medijima na Kosovu se spekulisalo da je i predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji dva puta već ispitivan pred Specijalnim tužilaštvom.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od novembra prošle godine do danas ispitao je više pripadnika OVK, a neki od njih tek treba da se pojave pred Tužilaštvom.

Ramuš Haradinaj

Bivši vođa OVK. U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks (Kukeš) na severu Albanije i Tropoja. Na Kosmet je ušao ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu 1998. godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK. Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica Crni orlovi u okviru OVK, kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Jakup Krasnići

Bivši predsednik kosovske skupštine. Ispitivanje mu je zakazano za 24. jul, ali nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan. Krasnići je tokom rata 1999. vršio ulogu portparola i člana Glavnog štaba OVK. On je reko da će se odazvati pozivu uprkos tome što je ovaj sud „na kraju koncipiran u Beogradu sa klevetama i lažima i sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata". Jedan je od osnivača OVK u Drenici i vođa terorističke grupe Golub. Kao član političke direkcije OVK bio je upoznat sa planiranjem, izvođenjem i organizacijom kidnapovanja, ubistvima i fizičkim zlostavljanjima srpskog stanovništva.

Sokolj Bašota

Kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušani u Hagu, ali je datum zakazanog ispitivanja za sada nepoznat. Njegovo učešće u OVK vezuje se za saradnju sa Tačijem, a bio je zadužen za Orahovac, Drenicu i srpska sela u ovom regionu. Direktno je učestvovao u kidnapovanju Srbina Desimira Jeftića iz Zvečana i ubistvu Đorđa Belića, zbog čega je protiv njega i podignuta optužnica. Posle rata obavljao je dužnost ministra za rad i socijalna pitanja u tadašnjoj privremenoj vladi.

Gani Geci 

Bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je svm izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

Rustem Mustafa Remi

Bivši komandant Operativne zone OVK u Labu i bivši poslanik skupštine Kosova, ispitan je 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka", kako je rekao advokat Arianit Koci.
Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, na odsluženju je zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi zbog ubistva četiri Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ga je ispitalo u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Sokolj Dobruna

Bivši predsednik Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra prošle godine u Prištini. Prvobitno mu nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Tokom ispitivanja u Hagu 13-14. decembra video je, po sopstvenoj izjavi, da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

Nazif Mehmeti, kapetan Dini

Bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba". Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK

Pripadnik Dreničke grupe. Ispitan je 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem". Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Remzi Šalja 

komandant Crvena jabuka, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK", pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Safet Sulja, pukovnik OVK, 

Deo „operativne zone Paštrik", pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je svm izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.

Foto: fotomontaža

Sabahajdin Cena, 

Bivši OVK pripadnik „operativnoj zoni Paštrik", saslušan je 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat Mahmut Haljimi izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Suljejman Seljimi, 

Bivši glavni komandant OVK, dobio je poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja", ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Raimonda Reci

Prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Ismet Tara 

Poznatiji kao komandant Hodža, primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.

Naser Krasnići

Bivši komandant OVK za oblast Paštrik, ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.

Nazif Mehmeti

Bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.

Faton Mehmetaj

Bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je ispitivan.

Mahir Hasani

Pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, ali je vest demantovao svm Hasani. Međutim, početkom februara je advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila da je specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.

Ljahi Ibrahimaj

General OVK iz Metohije (Dukađin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.

Isuf Gaši

Ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.

Pjeter Šalja 

Poznatiji kao komandant Vuk, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu.

Bljerim Kuči

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će „ispuniti svoju obavezu" i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal „Zeri" je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu. 

Osman Karpuzi

Bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.

Baškim Ndrecaj 

Bivši pripadnik OVK iz Suve Reke, 13. marta dobio je poziv Specijalnog suda. Ndrecaj je ispitan 22. maja i to, kako je saopštio, u svojstvu osumnjičenog. Rekao je i da se branio ćutanjem.

Saljih Ljajći

Komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je Udruženje ratnih veterana OVK iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.

Enver Šalja, 

Bivši predstavnik OVK u Nemačkoj, poziv za saslušanje u svojstvu svedoka mu je uručen upravo u Hagu, gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom, koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

Rahim Hašimi 

Bivši pripadnik Delta komandnih snaga 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Mendim Daka Šari

Bivši komadant specijalne jedinice Generalštaba OVK, kako je prenela „Gazeta ekspres", 13. maja je trebalo da putuje u Hag na poziv Specijalnog suda.

Fljamur Hoti

Bivši pripadnik OVK, kako je svm potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda za 28. maj. Nije poznato da li je i u kom svojstvu ispitan.

Foto: Beta

Šukri Buja

Bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, kako je svm potvrdio za „Gazetu ekspres", biće ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 17. jula u Hagu.

Ramiz Ćerićin

Poznat kao komandant Lav, ispitan je 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog, kako je svm naveo. Medijima je rekao da nije mogao da putuje u Hag zato što nema pasoš, jer je na poternici Interpola, pa mu je omogućeno da bude saslušan u kancelariji Euleksa u Prištini.

Naim Maljoku, savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i bivši načelnik OVK, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.

Bisljim Zurapi

Savetnik predsednika Kosova i istovremeno bivši načelnik štaba OVK, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje je, kako je svm potvrdio za kosovske medije, zakazano za 4. avgust ove godine .

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Kako ste samo naivni, pa zar mislite da ce recimo Francuska, Nemacka, Britanija i Ameri dozvoliti da nekog koga su oni docekivali kao najveceg drzavnika i prijatelja i najposle koga su oni postavili na poziciju, sada dozvoliti da ge osude kao zlikovca. Zar zaista mislite da ce oni svoju tvorevinu osudjivati, tvorevinu koja je radilia i sada radi po njihovim uputstvima. Pa cak otvorenot provociraju rat sa Srbijom pa opet niko ni mali prst da mrdne.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija