• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2019

17:58

VANREDNI IZBORI NA KiM SU SPEKULACIJA! Janjić: Haradinaj odlaskom u Hag skuplja političke poene!

Politika

VANREDNI IZBORI NA KiM SU SPEKULACIJA! Janjić: Haradinaj odlaskom u Hag skuplja političke poene!

Podeli vest

Vest o vanrednim izborima na Kosovu i Metohiji u septembru je spekulacija, ocenio je danas analitičar Dušan Janjić koji nije isključio mogućnost njihovog kasnijeg raspisivanja, kao ni to da bi Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i posle tih izbora ostali u koaliciji

Janjić, takođe, smatra da je u interesu Srbije da, ukoliko budu raspisani vanredni izbori budu u južnoj pokrajini, Srbi na KiM izađu sa više lista i osvoje što više glasova i mesta u parlamentu.

Komentarišući navode medija da će vanredni izbori na KiM biti održani 8.septembra, Janjić je za Tanjug rekao da bi to bio najraniji termin budući da je neophodno 45 dana za izbornu kampanju, ali da ne očekuje da će ''bilo ko u avgustu raspisisivati izbore ili voditi kampanju''.

-Kosovski političari su i ranije planirali vanredne izbore, ali im to nisu dozvoljavale zemlje Kvinte koje će učiniti sve da ti izbori budu u isto vreme kada i u Srbiji, možda mesec ili dva ranije, a njihovo obrazloženje je da ne treba gubiti vreme za dijalog - naveo je Janjić.

NE SME NI AVIONOM PREKO SRBIJE! Haradinaj do Haga leteo preko Republike Srpske!



Dodao je da, iako u vladajućoj koaliciji na KiM postoje nesuglasice oko prioriteta vlade i oko toga ko je ''jači'', očekuje da će biti postignut dogovor oko izbora koji je, uveren je Janjić, razlog zbog čega se čeka formulisanje ostavke Haradinaja.

-Jedno je da Haradinaj podnese ostavku i izazove krizu i pad vlade, što bi imalo negativan uticaj na sve članove koalicije. Međutim, očekujem da će u koaliciji pronaći formulaciju da bez raspravljanja o radu vlade Haradinaj podnese ostavku i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori - rekao je Janjić. 

ĐURIĆ: Nemam preterana očekivanja od saslušanja Haradinaja



Uveren je da su, zbog trenutnog rasporeda političkih snaga na KiM, Tači i Haradinaj ''osuđeni'' na međusobnu saradnju i posle izbora i da bi formirali skori istu koaliciju u koju bi eventualno mogla da uđe Demokratska liga Kosova (LDK), ukoliko Lufti Haziri preuzme vođstvo od Ise Mustafe.

-LDK bi mogla da uđe u proširenu vladu ili da zameni nekog u sadašnjoj koaliciji, što je, takođe, ideja zemalja Kvinte da što šira koalicija podrži političku platformu i dijalog Beograda i Prištine - navodi Janjić.

Na pitanje da li je ostavka Haradinaja politički čin koji može da ga ojača i da li, prema spekulacijama, može da kapitalizuje odlazak u Hag, Janjić kaže da je takva svaka ostavka političara i da u Haradinajevom slučaju nije iznenađenje.

Podsetio je da je Haradinaj ostavku i ranije najavljivao drugim povodima, kao što su takse i Tačijeve ideje o razgraničenju, kako bi na izborima proverio ko je ko.

Janjić ukazuje da je Haradinaju porasla popularnost posle uvođenja taksi i da je to pokušavao da kapitalizuje sve vreme, kao i da odlazak u Hag itekako može da se izmanipuliše i da se on i ostali koji su pozvani, predstave kao borci OVK što im je, kaže, važno zbog novih glasača.

ŠIPTARI OPET NEŠTO MUTE! Haradinajev let za Hag ODLOŽEN ZA NEKOLIKO SATI!



-Ali, ključni razlog je da Haradinaj želi odrešene ruke i što više uticaja, s obzirom na to da je trenutno najpopularniji političar na KiM, ali najjača stranka je Demokratska partija Kosova (PDK) i to mu vezuje ruke - naveo je Janjić.

Upitan kako bi se eventualni vanredni izbori odrazili na dijalog Beograda i Prištine, Janjić je ocenio da će u tom slučaju Beograd morati da odluči kako će Srbi izaći na izbore - da li jedna lista kao do sada ili svi srpski politički aktivni subjekti u jednoj ili dve koalicije izađu na te izbore.

-Mislim da je druga opcija bolja jer bi to donelo 10 mesta u parlamentu i ojačalo uticaj Srbije u manjinskoj grupaciji, a Srpska lista je poslednji put imala osam, deveti je bio Goranac - podseća Janjić.

Ističe da je u interesu Srbije da izvede što više Srba na izbore i osvoji što više glasova, a to, smatra Janjić, može da postigne samo ako izađe sa više izbornih lista i ako se ne favorizuje Srpska lista.

DAČIĆ NEMA DILEMU: Dijalog sa Prištinom je u komi, sad sve zavisi od velikih sila!



Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Janjić skreće pažnju da ostaje otvoreno pitanje gde su predstavljeni Srbi sa KiM u dijalogu, koje je do sada zastupao Beograd, i u tom smislu očekuje da će EU i SAD tražiti da Srbi sa KiM definišu svoje mesto u pregovorima.

-Ili da budu deo delegacije Kosova, ako budu u vladajućoj koaliciji, ili ako dobiju svih 10 mesta u parlamentu, možda mogu da budu samostalni partner koga konsultuju u svim fazama dijaloga, što je mnogo bolje i za njih i za Beograd - smatra Janjić.

Upitan da li se radi i na scenariju i da li je podržan od SAD-a, Janjić kaže da su SAD i EU ranije bili protiv vanrednih izbora, ali ne isključuje mogućnost da ih sada podržavaju jer je njima, kaže, uvek bitan ''tajming''.


-Ako su njihova očekivanja da će se u septembru-oktobru obnoviti pariski sastanak, onda očekuju i da se u martu ili maju sledeće godine u Prištini formira vlada koja je potpuno legitimna, neosporena i koja može da potpiše ono što se ispregovara - zaključio je Janjić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija