• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

23.07.2019

21:31

PUTIN: ČUVAĆEMO SRPSKE GRANICE! Novi ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko preneo Vučiću PORUKU RUSKOG PREDSEDNIKA!

Politika

PUTIN: ČUVAĆEMO SRPSKE GRANICE! Novi ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko preneo Vučiću PORUKU RUSKOG PREDSEDNIKA!

Podeli vest

Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta * Vučiću uručen Putinov poziv da učestvuje u jubilarnoj proslavi Dana pobede nad fašizmom u Moskvi 9. maja 2020.

Novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko preneo je poruku Vladimira Vladimiroviča Putina da će Moskva uvek braniti srpske interese i čuvati granice naše države!
 

Ovu važnu podršku srpskim nacionalnim interesima Bocan Harčenko saopštio je predsedniku Aleksandru Vučiću na njihovom prvom sastanku od stupanja ruskog diplomate na dužnost u Beogradu.

Foto: Tanjug/AP

Prve reči na srpskom

Vučić je iskusnog diplomatu dočekao u Palati 'Srbija', uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije. Nakon što mu je predao akreditivno pismo, Bocan Harčenko se Vučiću zahvalio na gostoprimstvu na tečnom srpskom jeziku.

- Predsedniče, čast mi je što mogu da vam uručim akreditive. Želim da radim na daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada na izvanrednom nivou - poručio je Bocan Harčenko, specijalni Putinov izaslanik, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca prilika na Balkanu.

Ko je Bocan Harčenko


* Rođen je 1957. godine, govori engleski i srpski jezik
* Završio je Moskovski institut za međunarodne odnose
* Karijerni diplomata, odličan poznavalac prilika na Balkanu
* Od 1997. do 2002. savetnik u ambasadi Rusije u Zagrebu
* Od 2009. do 2014. ambasador Rusije u BiH
* Nosilac je Ordena zastave RS sa Krunom od 2013.
* Šef delegacije Rusije na Dejtonskim mirovnim pregovorima
* Član u mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu
* Predstavnik Rusije u kontakt grupi o Kosovu
* Za ambasadora u Srbiji imenovan je 10. juna 2019.

Potom je usledio sastanak dve delegacije, a prema rečima naših diplomatskih izvora, Bocan Harčenko je Vučiću preneo snažnu podršku ruskog predsednika u borbi Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Njih dvojica su razgovarala o zastoju dijaloga Beograda i Prištine i Zapadnom Balkanu, a posebno su izrazili zabrinutost zbog situacije na Kosovu i teškog položaja Srba u južnoj pokrajini.

- Bocan Harčenko je Vučiću preneo Putinovu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastojanju Srbije da u vreme snažnih pritisaka sačuva nezavisnost. Posebno je istakao da Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u čuvanju granica, uz poštovanje Rezolucije 1244 i međunarodnog prava. Zahvalio se na gostoprimstvu i naglasio da mu je čast i izazov da radi u Srbiji - prenose naši izvori.

Na sastanku je posebno istaknut i odnos iskrenog poverenja i ličnih veza Vučića i Putina. Bocan Harčenko preneo je predsedniku Srbije pozdrave lidera Kremlja i uručio mu Putinov poziv da 9. maja sledeće godine učestvuje u proslavi 75. godišnjice pobede u Velikom ratu u Moskvi.

- To predstavlja ogromnu čast za mene lično, ali i za srpski narod, koji je strahovito patio pod fašističkom čizmom i koji se hrabro suprotstavljao Hitleru sa ruskim i drugim slobodarskim narodima - rekao se Vučić, istakavši da je izuzetna čast što je Putin imenovao upravo Bocan Harčenka za ambasadora u Srbiji, jer to pokazuje pažnju koju pridaje našoj zemlji.

Tri važne poruke

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, komentarišući ove navode, ocenjuje da je ruski ambasador doneo tri važne poruke.

- Sam izbor Bocan Harčenka potvrda je da Rusija visoko ceni odnose sa Srbijom i želi da u regionu i u Beogradu bude prisutna sa diplomatom najvišeg mogućeg ranga. Njegove poruke potvrđuju podršku Rusije, koja je posebno važna u trenutku kad se pletu razne igre oko Haradinajeve ostavke i raste pritisak na Srbiju. Rusija će do kraja ostati na strani Srbije. Druga poruka je da se pitanje Kosova ne može rešavati mimo međunarodnog prava u Savetu bezbednosti UN, a treća je da Rusija želi da nastavi da štiti i jača interese na ovom prostoru - objašnjava Milivojević.

RUSKI ULTIMATUM U SAVETU BEZBEDNOSTI UN! Putin: Pustite Mladića! Inače ne damo ni centa Hagu!

Vučić sa Makronom na Crvenom trgu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti u Rusiji povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja sledeće godine učestvovaće zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Francuski lider je takođe dobio i prihvatio Putinov poziv da bude deo obeležavanja važnog jubileja. Vučiću je već prošle godine ukazana čast da na Crvenom trgu maršira u koloni Besmrtnog puka ruskog lidera Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
cima

pre 4 godine

Ako ih budete cuvali kao do sada .. terajte se u picku lepu materinu .. i povedite tog coravog balavka ..

Ruski

pre 4 godine

Interesantno kako ovo neće da piše i demantuje niti jedan srpski portal? RUSI DOKAZALI: ‘Velikaya Horvatiya’ – od Moskve do Crnog mora, od Kavkaza do rijeke Tise! croativ.net/rusi-dokazali-velikaya-horvatiya-od-moskve-do-crnog-mora-od-kavkaza-do-rijeke-tise-1620/ Neverovatan tekst o S300 u hrvatskoj 90ih za kojeg sada žale šta su ga dali amerikancima da im F35 ima odbarnu od njega ma nećete verovati... Večernjilist.hr Donacija 6 kamiona i jednog traktora – pa, vojno partnerstvo sa SAD-om ipak smo drukčije zamišljali

Net

pre 4 godine

Izašo je film veka General o najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja Anti Gotovini kojeg glumi holivudski glumac Goran Višnjić a uskoro će i serija General a snima se i film Predsednik o "ocu Domovine" dr. Franji Tuđmanu... GENERAL | Trailer #1 | 2019-Youtube www.youtube.com/watch?v=IzE8qBGdRZ4 Izašo je i film Doba Uskoka o hrvatskim ratnicima Uskocima zbog kojih su Osmanlije vikale "čuvaj nas Bože od Senjske ruke"... The Age of Uskoks, Doba Uskoka, Official Trailer HD-Youtube www.youtube.com/watch?v=Gnp6nQ0jeXA

Istra Italiana

pre 4 godine

VELIKI PLANOVI Hrvatska dobiva novi vojni aerodrom ” Hrvatski branitelji Istre”

grof01

pre 4 godine

Rusi ne mogu štiti vlastite granice a da štite srbiju???!!!NATO je na granicama rusije već dugo sa svom vojnom tehnologijom...Rusija možda može da se brani ali da napada nikako i nikada....Njihova sreća je što imaju nuklearno oružje,inače bi davno rusija bila uništena

Jimmy le Santo

pre 4 godine

Zašto novi ambasador prenosi poruke za Vućić i Putin nisu toliko bliski da ga on ne nazove i saopsti mu to sam jer kako se navodi u ovome prilogu Rusi su spremni da udju u rat radi Srpskih granica i njenog naroda a nisu u stanju nazvati na telefon čudno zar ne?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija