• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2019

12:43

TRANSPARENTNOST: Prijava protiv TV N1 zbog simulovanog pravnog posla

Politika

TRANSPARENTNOST: Prijava protiv TV N1 zbog simulovanog pravnog posla

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost danas je podneo prijave protiv TV N1, NOVA S i SPORT KLUB, odnosno kompanije ADRIA NEWS d.o.o. Beograd koja je vlasnik televizija, zbog osnovane sumnje da sprovode simulovani pravni posao tako što navodno reemituju program iz Luksemburga kako bi izbegli plaćanje poreza i doprinosa u Republici Srbiji

Mario Spasić, generalni sekretar:

Potpuno je jasno da TV N1, NOVA S i SPORT KLUB svoj program prave u Republici Srbiji, a ne u Luksemburgu, gde je sedište vlasnika ovih televizija. Odredbe Zakona o elektronskim medijima propisuju da reemitovanje jeste preuzimanje i istovremeno emitovanje kompletnih nepromenjenih audio-vizuelnih usluga komercijalnog ili drugog programskog sadržaja bez menjanja i prekrajanja, ubacivanja bilo kojih drugih sadržaja (prilozi, rubrike, reklame, oglasi, reportaže), što znači da o reemitovanju programa ovih televizija nema ni govora, jer je očigledno da se gosti ovih televizija ne transportuju do Luksemburga kako bi gostovali u emisijama.

U konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da TV N1, NOVA S i SPORT KLUB svoj program ne reemituju u skladu sa Zakonom, odnosno da se program izvorno pravi na teritoriji Republike Srbije a ne u Luksemburgu, i da se radi o simulovanom pravnom poslu sa ciljem da se izbegne plaćanje propisanih poreza i doprinosa i zaobiđe procedura izdavanja dozvola od strane Regulatornog tela za elektronske medije.

Zbog ovih razloga od Poreske uprave Srbije i REM-a smo zahtevali da sprovedu zakonom propisane istražne radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje i pokrenuli postupci pred drugim nadležnim organima. Kritički stav TV N1 i svih ostalih ne sme biti alibi za kršenje zakona i to je principijelni stav ovog Saveta.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 4 godine

Само по џепу. Имају они пара ко блата. Дали САДисти само да раде. Значи, одрсти их драстично, да би могли да оправдају где су паре. Лоповлуку стати на реп.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija