• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.08.2019

18:33 >> 20:33

(FOTO/VIDEO) "OLUJA" - ZLOČIN KOJI NE SMEMO ZABORAVITI! Vučić: Niko ne sme da nipodaštava naše žrtve! Srbija je danas JAKA, PONOSNA i čuva svoj NAROD, PISMO I REPUBLIKU SRPSKU!

Politika

(FOTO/VIDEO) "OLUJA" - ZLOČIN KOJI NE SMEMO ZABORAVITI! Vučić: Niko ne sme da nipodaštava naše žrtve! Srbija je danas JAKA, PONOSNA i čuva svoj NAROD, PISMO I REPUBLIKU SRPSKU!

Podeli vest

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. održana je večeras kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić

20:14 - Obraćanje predsednika Vučića

- Ponosan sam jer su večeras sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore, za razliku od Podgorice koja svoje predstavnike šalje na Dan pobede, kako oni to kažu. Ovo je težak i užasan dan za svakog Srbina gde god da živi. Ima među nama razlika, ali danas su svi Srbi apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti. Danas dok drugi slave uz pesme da će nas stići njihova ruka gde god da živimo, moja poruka njima je da su Srbi otišli, ali ih pitam: Da li je Hrvatska danas srećnija i uspešnija? Dok se radujete našim suzama, poručujem vam da Srbija nije nestala, da svaki Srbin voli svoju zemlju i njome se diči. Nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo gore i jače, umemo. Sit sam priče kako ne treba da se bavimo ovim i kako treba da brinemo o svemu drugom, a najmanje o srpskom narodu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije naglasio je da Srbi nemaju čega da se stide i da moraju da budu ujedinjeni.

- Mi poštujemo sve žrtve, ali nećete nam zatvoriti usta. Pričaćemo i o našim žrtvama jer suze naše dece nisu ništa manje vredne nego vaše. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nipodaštava naše žrtve, Srbija je čvrsta i mnogo jača nego ranije. Ono što moramo naglasiti je da je Srbija sa talasom izbeglica dobila nove Matavulje i nove Tesle, hvala vam, Krajišnici što ste vredni i marljivi i što nam ulepšavate Srbiju. Ne trebaju nam granice, važno je da čuvamo srpski narod, srpsko pismo, Republiku Srpsku. Nas bole i tuđe suze, za razliku od njih. Nikada ne bismo mogli da se radujemo tuđem stradanju. Neka je večna slava svim žrtvama "Oluje"! Živela Republika Srpska! Živela Srbija!  - zaključio je predsednik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

19:49 - Prisutnima se obratio srpski član predsedništva Milorad Dodik

- Pre 24 godine desio se završni čin nastojanja hrvatske države da očisti Srbe iz Krajine. Najdrastičniji vid tog čišćenja bio je Drugi svetski rat. Počelo je ubistvo našeg kralja, a nastavilo se u Jasenovcu i Jadovnom. Nije to bila akcija samo hrvatske države. Imali su podršku i Amerike, Nemačke, svih zapadnih sila. Ne bi imali snagu da to urade da nisu bili podstaknuti svojim mentorima. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta. Jedini izlaz je bila Republika Srpska i Srbija. Ne volim da niko više unosi podelu u naš narod, na izbeglice i domaće, na hrvatske Srbe, bosanske Srbe. Treba da se okupimo oko jedine ideje koju imamo, a to je velika i snažna Srbija. Ne smemo zaboraviti "Oluju". Poginule ne možemo vratiti. Srpski narod danas ima dve države - Republiku Srpsku i Srbiju, svidelo se to nekome ili ne. Republikom Srpskom neće upravljati ni Bakir Izetbegović ni strani ambasadori. Volimo Srbiju i zahvalni smo što nam pomaže - naglasio je Dodik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

19:39 - Obraćanje Milice Jurić

-Ja sam Milica Jurić, rođena Mihić, dete Krajišnika, iz sela Donji Vaganac u blizini Plitvičkih jezera. Izbeglica sam. I ponosna sam na to. U ratu su mi ubili strica. Napustili smo rodnu kuću. Nije mi bilo jasno zašto ostavljam mamu i tatu i odlazim. Gledajući "Oluju" na televiziji, bilo mi je jasno šta se dešava. Majka je bila u koloni, a otac je ostao da brani selo. Na vratima sam jednog dana ugledala majku, a dan kasnije došao je i otac - rekla je Milica Jurić.

19:35 - Dokumentarni film o stradalima

Posle molebana, prikazan je kratak dokumentarni film o proterivanju Srba iz Hrvatske, a prisutnima će nakon toga u ime izbeglih obratiti Milica Jurić, zatim Milorad Dodik i na kraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19:30 - Intonirane su himne Republike Srpske i Republike Srbije

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

19:02 - Počeo parastros, služi ga patrijarh srpski Irinej

Pomen stradalima počeo je liturgijom ispred manastira Krušedol, a službu vrši srpski patrijarh Irinej. On je nakon službe rekao da u istoriji nije zabeleženo ovakvo stradanje.

- Stradanje našeg naroda bilo je planirano od najvišeg vrha države Srbije. To je bilo planirano čišćenje jednog naroda. Ovo stradanje može da se poredi sa stradalima u Drugom svetskom ratu. Tačan broj stradalih u "Oluji" nikada nećemo saznati. To zna onaj u čije ime su oni stradali i žrtvovali svoje živote. Usta onih koji su bili nadležni ostala su nema, osuda zločina nikad se nije desila, od Rimokatoličke crkve nikada nismo čuli reči osude. Njihova reč je jako važna i značajna, ali oni su ćutali - rekao je patrijarh Irinej, dodajući da zločin nikada ne smemo zaboraviti, a da možemo oprostiti tek kada se potomci zločinaca pokaju za zlodela i izvinu. 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

19:00 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ispred manastira Krušedol gde se održava državna manifestacija povodom godišnjice akcije "Oluja". 

18:30 - Građani se okupljaju

Veliki broj građana okuplja se ispred manastira Krušedol gde uskoro počinje obeležavanje najtužnijeg dana u novijoj srpskoj istoriji.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Foto: printscreen RTV Pink

Predsednik Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - poručio je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vojno policijska akcija počela je 4. i trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.

Napad je počeo rano ujutro 4. avgusta, a dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno teško i nasumično granatiran Knin. Otpor vojske RSK slomljen je brzo, operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
JOVO

pre 4 godine

Srpska Kraina je bila zasticena zona UJEDINJENIH NACIJA . Zato niko nije ocekiva da ce Hrvati smeti da napadnu Krainu jer je UN garantovao da ce ih braniti u slucaju napada os strane Hrvata.

305 Alka i 25 Oluja

pre 4 godine

Hrvati vam neće dozvoliti da zaboravite jer će slavit dok je sveta i Hrvata a vi ćete kukat i lagat i kmečat i ponižavat se pa i kad Tomsona više ne bude kad ode u besmrtnost kod Gospe ostaće njegove pesme da se pevaju i slave i obarađuju...a šta tu reći nego Bog i Hrvati? Možda fala ti Bože pravde?

Linija vremena

pre 4 godine

Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g! Raspad Jugoslavije počinje sa Memorandumom SANU i najavom zla 24.9.1986g! Realizacija plana kreće sa oduzimanjem autonomije jugoslovenskim pokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g i RAZORUŽAVANJEM RH 23.5.1990g! I sprečavanjem Ustavnog prava na samoopredeljenje sa referendumima u RH i SLO prvo sa Balvan revolucijom u Kninu 17.8.1990g! I sa proglašenjem Republike Sao Krajne u RH 31.5.1991g! I sa ratom u Sloveniji koji počinje napadom JNA 27.6.1991g! Napad na Vukovar počinje 15.9.1991g a Milošević šalje svu silu JNA iz Beograda već 19.9.1991g pa grad pada razoren do temelja ALI tek 18.11.1991g i srpski masovni zločini na Ovčari 20-21.11.1991g! Dok se Vukovar branio čak 3meseca namesto da padne u 3dana Hrvati su zauzli čak 36magacina JNA a akcija "Bilogora" one najveće 27.9.1991g! Rat u BiH počinje napadom JNA na hrvatsko selo Ravno koje sravnaju 1.10.1991g! Akcija Malsenica za spajanje tu odvojene RH 22-27.1.1993g! Akcija Bljesak za sprečavanje linije Virovitica-Karlovac 1-3.5.1995g! Srpski genocid u Srebrenici 13-19.7.1995g! Hrvatska akcija Oluja za konačno oslobođenje 4-7.8.1995g! Potpisana predaja srpske vojske Hrvatima u Glini 8.8.1995g! Dejtonski sporazum posle Oluje za mir i u BiH 14.12.1995g! Mirna reintegracija Istočne Slavonije da se ne nastavi Oluja i tamo 15.1.1998g! Bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i kraj rata na Kosovu 24.3-1.6.1999g! Drugi Memorandum SANU 20.3. 2011g!

Jovan

pre 4 godine

Kako te bre nije sramota da se pojaviš a kamoli šta pričaš, izdajniče! Gde si bio kad se zločin događao, baškario se u ar tvog novog stana? Ti i tvoji sadašnji koalicioni partneri SPS ste tada branili napaćenom narodu da uđe u bg. Tvoj Šešelj i Dačićev Slobo su prodali jadni narod, ostavili ga ustašama pod nož. Ti ćeš i zvog ovoga odgovarati kad tad, ako ne pred narodom, onda pred Bogom.

mihajlo

pre 4 godine

Zaboraviti nećemo sigurno, ali bi trebali da napravimo neku vrstu strategije, da nam se ovo više nebi događalo.

Marcco

pre 4 godine

Godinama ista priča a nikako da neko lepo i jasno napiše sled događaja neposredno pre oluje. Np. pod cijim pritiskom i sa kojim obećanjima i garancijama je Krajina razoružana. Kako se desilo da su Hrvati usetali u Krajinu a godinama pre toga nisu mogli ni neku seosku raskrsnicu da "oslobode". Niko da pomene a kamo li da pokrene pitanje odgovornosti zapada koji je preuzeo odgovornost da ovo što se desilo, neće da se desi ukoliko se Krajina razoruža.

Slobodan Milosevic

pre 4 godine

I irinej ponekad kaze koju pametnu: Pomen stradalima počeo je liturgijom ispred manastira Krušedol, a službu vrši srpski patrijarh Irinej. On je nakon službe rekao da u istoriji nije zabeleženo ovakvo stradanje. - Stradanje našeg naroda bilo je planirano od najvišeg vrha države Srbije.

Jovo

pre 4 godine

Koji licemeri. Svaki puta nahuškaju Srpski narod preko Drine i svaki puta ih izdaju a ovde pričaju o jedinstvu i zaštiti. Pa gde ste bili 1995 kada su nas hrvatski bojovnici napadali?

Milos

pre 4 godine

Србија је ДРЖАВА са традицијом, историјом, нормалним и поштеним односом према свим другима који се нађу у њој! Србија може да иде уздигнуте главе и буде поносна на себе и своју прошлост! Хрватска никад неће бити држава ни приближна Србији!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija